MotoGP – Le Mans 2020

Hladno i promjenjivo vrijeme dočekalo je MotoGP timove i u Francuskoj. Quartararo je osvojio novi Pole position dok su odmah iza njega bili Miller i Petrucci. Na četvrto startno mjesto uskočio je Crutchlow ispred Vinalesa i Doviziosa. S obzirom da je vremenska prognoza bila varljiva, i rezervni motocikli bili su spremni. Izgledalo je da ipak neće biti potrebni međutim kiša je počela doslovno par minuta prije planiranog početka utrke te je start morao biti odgođen a utrka je proglašena kišnom. Ukupan broj krugova je smanjen na 26 a vozači su imali mogućnost promjene motocikla po svojoj procjeni ukoliko bi se staza počela sušiti.

Nakon samo starta u trećem zavoju pao je Rossi i pri tome skoro srušio četvoricu vozača ali su srećom ostali na kotačima. Treći uzastopni pad Rossija i današnja početnička greška sigurno neće biti dobro prihvaćena od nekadašnjeg prvaka. Vodio je Petrucci ispred Doviziosa i Millera a upravo se ta trojka na Ducatijima odmah počela odvajati s preko 1,5 sekundi prednosti pred Espargarom, Rinsom i Crutchlowom. Rins je počeo redati najbrže krugove te je uspio smanjivati razliku za oko pola sekunde po krugu za vodećom grupom.

U osmom krugu Rins je napao Millera ali nakon prvog neuspješnog napada malo se primirio pa ponovno probao krug kasnije ali je Ducatijevo ubrzanje i ovog puta vratilo Rinsa na četvrto mjesto. Za to vrijeme su se približili Espargaro i Marquez te Crutchlow i Oliveira.

Koliko je prvi dio utrke bio relativno miran, toliko se toga počelo događati u drugom dijelu. Prvo je odustao Miller a zatim je pao Rins. Španjolac se vratio u utrku ali mu je na motoru ostala gurtna kojom su ga sudci izvlačili iz šljunka te mu je pokazana crna zastava. Petrucci je na vrhu ostao nedostižan ali zato Dovizioso nije mogao zadržati drugo mjesto, najprije protiv Marqueza a zatim niti protiv P. Espargara. Napadao ga je i Oliveira ali je njegovu neodlučnost u zadnjem zavoju iskoristio Zarco koji se probio na peto mjesto. Petrucci je pobjedio prvi put nakon Mugella prošle godine a Alex Marquez se prvi puta popeo na postolje. U ukupnom poretku Quartararo je zadržao vodstvo ispred Mira, Doviziosa i Vinalesa ali je razlika u bodovima nadoknadiva praktično jednom pobjedom tako da neizvjesno prvenstvo ide dalje. Nastavak je za tjedan dana na Motorlandu Aragon.

Prethodni članakDucati popust na EURO 4 modele
Sljedeći članakDucati Multistrada V4 kreće u proizvodnju