Ducati Multistrada V4 kreće u proizvodnju

Počinje proizvodnja Multistrade V4, četvrte generacije jednog od najuspješnijih motocikala tvrtke sa sjedištem u Bologni, koja je već proizvedena u više od 110.000 primjeraka

Motocikl je opremljen potpuno novim V4 motorom razvijenim za maksimalnu uglađenost rada i znatno produljenje servisnih intervala.

Multistrada V4 prvi je motocikl na svijetu opremljen prednjim i stražnjim radarom zahvaljujući kojem je sposoban pružiti korisniku revolucionarni sustav pomoći u vožnji.

Multistrada V4 označava epohalnu prekretnicu za proizvođača motocikala sa sjedištem u Bologni i službeno će biti predstavljen 4. studenoga.

Za četvrtu generaciju Multistrade, Ducati je razvio novi, lagani i kompaktni V4 motor, dizajniran da zadovolji zahtjeve  “avanturističke” uporabe, ne zanemarujući emocije i sportski karakter. Kompletni redizajn omogućio je postizanje rekordnih intervala održavanja za svijet na dva kotača. Svi detalji ovog novog motora bit će otkriveni 15. listopada.

Ducati uvodi radare u proizvodnju motocikala, potvrđujući ono što se najavilo 2018. godine.  Usvajanje ovih sustava biti će prava revolucija za svijet na dva kotača, označavajući novu razinu izvrsnosti u pogledu udobnosti i pomoći u vožnji, posebno na dugim putovanjima autocestom.

Radari su napredni sustavi pomoći koji podržavaju i čine vožnju ugodnijom zahvaljujući mogućnosti realnog prikaza stvarnosti u kojoj se motocikl trenutno nalazi. Interes tvrtke Ducati za ovu vrstu sustava datira iz 2016. godine, kada je tvrtka radila u suradnji s Odjelom za elektroniku, informacije i bioinženjering Politecnico di Milano na eksperimentiranju ovom vrstom sustava. Već prvo iskustvo potvrdilo je primjenjivost ove vrste tehnologije kod vozila na dva kotača i potaklo Ducati na stvaranje cjelovitog paketa pomoći u vožnji pomoću dva radara koji su, u roku od četiri godine, razvijeni i proizvedeni u uskoj suradnji s tvrtkom Bosch, vrhunskim tehnološkim partnerom, a svoju prvu primjenu donosi  na novoj Multistradi V4.

Svaki radar ima kompaktne dimenzije (70 x 60 x 28 mm, slično modernoj akcijskoj kameri), težak je samo 190 grama i savršeno se integrira u motocikl.

Radar smješten u prednjem dijelu motocikla kontrolira rad ACC-a (prilagodljivi tempomat), koji kontroliranim kočenjem i ubrzavanjem automatski podešava udaljenost (koju je moguće odabrati na četiri razine) od ostalih vozila pri vožnji brzinom između 30 i 160 km / h. Ovaj sustav izveden iz onoga koji se koristi u automobilima, a razvijen je prema dinamici i ergonomiji vozila na dva kotača. Konkretno, ovlasti sustava u pogledu usporavanja i ubrzanja ograničene su kako bi se osiguralo da vozač može održavati stalnu kontrolu nad motociklom u bilo kojoj situaciji. Sustav omogućuje ugodniju vožnju, posebno na dugim putovanjima autocestom.

Stražnji je radar, u stanju detektirati i »prijaviti« vozila smještena u takozvanoj mrtvoj točki, tj. području koje vozač ne vidi ni izravno niti u retrovizoru. BSD (Blind Spot Detection) sustav također signalizira ako se odostraga približava vozilo velikom brzinom.

Kako bi se podvukla tehničko-znanstvena vrijednost istraživačkog projekta, koji su zajednički izveli inženjeri, istraživači i studenti Ducatija s Politecnico di Milano, patentna prijava koja se odnosi na algoritme upravljanja ovog sustava podnesena je u svibnju 2017. U lipnju 2017. godine znanstvena publikacija predstavljena je na IEEE – Intelligent Vehicles Symposium (IV) u Redondo Beachu u Kaliforniji.

Prethodni članakMotoGP – Le Mans 2020
Sljedeći članakYamaha NIKEN 2020