MotoGP – Mandalika, Indonezija 2022

Kad je na treninzima gotovo cijeli grid u sekundi, uz česte promjene pozicija, onda je jasno da je taktika sve više prisutna i da se skrivaju aduti za nedjelju. No i ta teorija pada u vodu kada se uključe faktori poput nove staze i promjenjivih vremenskih uvjeta. Kako bilo, ovaj puta je aktualni prvak Quartararo osvojio prvi Pole position ove sezone a uz njega iz prvog reda startali su Martin i Zarco na Pramac Ducatijima. Iza nih su se pozicionirali Binder, Bastianini i Bagnaia. Marquez je zbog pada na kvalifikacijama izgubio priliku za dobar plasman ali sve je to bio manji problem. Veći je taj da je zbog nezgodnog highside-a na warm up-u, premda se digao sam, odvezen u bolnicu na pregled gdje je ustanovljen potres mozga zbog čega je morao propustiti ovu utrku. Nadamo se samo da će na tome ostati odnosno da njegovu već prilično kompleksnu situaciju s ozljedama neće dodatno zakomplicirati.

Start utrke bio je odgođen zbog iznimno loših vremenskih uvjeta. U Indoneziji ne samo da se dogodio potop, već su i munje udarale u samo stazu no nakon nešto više od sat vremena krenula je utrka. Quartararo je poveo ispred Oliveire i Millera ali su ga na kraju prvog kruga prošla obojica. Već pola kruga kasnije Miller se probio u vodstvo i krenuo graditi prednost iako se Oliveira držao relativno blizu. Quartarao se na trećem mjestu pokušavao obraniti od nadolazećih Rinsa i Zarcoa, no ubrzo ih je morao propustiti a stizali su i novi napadači: Mir i Martin.

Oliveira i Miller su se odvojili na vrhu s preko dvije sekunde prednosti a nakon pet odvoženih krugova Oliveira je ubrzao i odmaknuo od Millera. Pokazat će se kasnije da je ta prednost ostala nedostižna te Portugalcu osigurala prvu pobjedu ove sezone.

U sedmom krugu odustao je Dovizioso zbog kvara na motociklu a nakon toga pao je Martin. Na pola odvožene utrke, nakon 10 krugova, Zarco je odvozio najbrži krug i stigao Rinsa u borbi za treće mjesto. Bilo je i naletu pa se očekivao i napad na Millera koji je bio sekundu ispred njega. Izgledalo je da će povući i Rinsa za sobom ali je tada ubrzao Quartararo koji se vratio na četvrto mjesto i sasvim stigao dva Ducatija. Iskoristio je Zarcoove pokušaje napada i prošao obojicu pet krugova prije kraja utrke. Tek nakon toga je Zarco uspio proći Millera.

U samoj završnici Oliveirina prednost od preko 3 sekunde nije bila upitna. Ddrugoplasirani Quartararo vozio je najbrži krug utrke tako da neka drama nije bila očekivana no zato se ista odvijala za osmo mjesto gdje su se “familijarno” borili braća Espargaro i Binderi uz Eneu Bastianinija.

Do kraja prvenstva vozi se još 19 utrka od kojih je slijedeća za dva tjedna u Argentini.

Prethodni članakYamaha TÉNÉRÉ 700 World Raid
Sljedeći članakDunlop Qualifier CORE