MotoGP – Motegi 2016

14589576_1284407544924022_8179347549720047488_o

Treninzi u Japanu nisu dobro počeli za Pedrosu koji je uslijed pada na rame slomio ključnu kost te morao svoje mjesto prepustiti Aoyami. Pad s posljedičnim prevozom u bolnicu na dodatne provjere dočekao je i Laverty no on se ipak vratio na stazu. Prilično težak pada doživio je i Lorenzo, srećom bez posljedica tako da je i nakon toga odvozio treće kvalifikacijsko vrijeme.

Od početka treninga je najbrže krenuo Dovizioso no vrlo brzo ga je s vodećeg mjesta skinuo Lorenzo. Iza njih su ostali Vinales, Marquez… dok je Rossi vozio sedmo vrijeme. Ubrzo je Marquez preuzeo vodstvo no iznenađenje se ipak dogodilo u kvalifikacijama kad je Rossi skinuo vrijeme na ispod 1.44 i time osigurao prvo mjesto na gridu ispred Marqueza i Lorenza. U drugom redu su bili Dovi, Crutch i Espargaro.

Nakon izmjena pozicija u prvih nekoliko zavoja utrku je poveo Lorenzo ispred Marqueza i Rossija. Čak se i počeo odvajati što su Marquez i Rossi ozbiljno shvatili i odmah krenuli u napad. U  trećem krugu je Marquez prešao u vodstvo a Lorenza je nekoliko krugova kasnije prošao i Rossi. I taman kad je utrka trebala početi biti zanimljiva, Rossi radi grešku na kočenju  i pada u jednom od sporijih zavoja. Marquez od tog trenutka više nije imao nekoga tko bi ga mogao ugroziti te je mirnu utrku priveo do kraja.

Nešto akcije se počelo događati ulaskom u zadnjih 10 krugova kad su se Lorenzu približio Dovizioso i iza njega s malim zaostatkom A. Espargaro i Vinales. U grupi iza njih ostali su Crutchlow i Bautista kojem je to bio valjda najbolji plasman sezone.

Pet krugova prije kraja Lorenzo radi sličnu grešku kao i Rossi, bez nekog posebnog razloga gubi prednji kotač na kočenju i pada. U tom trenutku su čak i one teoretske šanse da Marquez može izgubiti prvenstvo pale u vodu. Katastrofalan vikend Yamaha u Motegiju rezultirao je bodovnom razlikom koja je bila dovoljna da Marquez i službeno već u Japanu, tri utrke prije kraja, postane novi-stari svjetski prvak. Poredak iza njega se nije mijenjao, drugi je završio Dovizioso ispred Vinalesa, Espargara, Crutcha…

classification-page-001

 

1

2

3

5

6

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Jerez 2016
Sljedeći članakMoto Guzzi V75 Corsaiola 02 by Venier