WSBK – Jerez 2016

 

0458-r12-davies-finish

Trenininge, kvalifikacije i utrke predzadnjeg ovogodišnjeg WSBK vikenda u Jerezu ponovno je vodila engleska trojka. Najbolje kvalifikacije odvozio je Sykes. Odličnom vožnjom osvojio je Pole Position no u utrci nadmoć Kawasakijevih vozača nije bila prisutna. Štoviše, subotnju utrku bi možda mogli nazvati malo dosadnom s obzirom na nadmoć Daviesa na Ducatiju. Šteta što se ti rezultati nisu počeli događati ranije pa da i završnicu prvenstva učini zanimljivijom.

Sykes je poveo utrku ali je u trećem krugu morao vodeće mjesto prepustiti danas izvrsnom Daviesu. Ipak, uspijevao je zadržati razmak u odnosu na trećeplasiranog Reu i tako odvoziti utrku do kraja. Rea je možda vozio na sigurno s obzirom da tri utrke do kraja prvenstva ima 44 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Sykesa.  Davies zaostaje za Sykesom 28 bodova i njegov najveći domet moglo bi biti drugo mjesto u ukupnom poretku. U slučaju da Rea nedjeljnu utrku završi s više od 6 bodova razlike vjerojatno će već sutra početi slavlje još jednog naslova prvaka.

Nakon vodeće trojice ciljem su prošle dvije Honde, Hayden i vdMark. U jednoj fazi utrke Hayden je počeo stizati Reu no to nije dugo trajalo, morao se koncentrirati na timskog kolegu koji mu je disao za vratom. Koliko je Nizozemac napadao dovoljno govori to da je pobjednika njihovog dvoboja morao odlučivati foto finiš. Na njihovom mjestu se moglo možda očekivati Giugliana koji je nažalost kao i Forres pao već u početnoj fazi utrke. Obojici je prednja guma otkazala poslušnost. pa su se Panigale R- ovi našli izvan staze. Osim njih je pao i Lowes dok je njegov timski kolega Guintoli svoju Yamahu provezao ciljem na šestom mjestu, ispred Camiera na MV Agusti.

 

results-page-001

I druga, nedjeljna utrka, prošla je u dominaciji Davisa na Ducatiju. Krenuo je sa šestog mjesta i već na kraju prvog kruga preuzeo vodstvo. Iza njegovih leđa odvijala se ponovno borba dva Kawasakija u kojoj se danas bolje snašao Rea osvojivši pri tome novih 20 bodova. Možemo li reći da je prvenstvo gotovo? Teoretski ne, praktično da. Postoji razlika od 48 bodova koja može biti dostignuta u slučaju da Rea ne završi niti jednu utrku na posljednjem vikendu u Losailu a da Sykes pri tome pobjedi u obje utrke. S druge strane, Rea nema razloga riskirati tako da će sigurno izabrati sigurniju varijantu u kojoj mu je dovoljno uzeti dva boda u dvije utrke. Isto tako, Sykesov rizik mogao bi iskoristiti Davies jer sada razlika između njih dvojice iznosi 19 bodova.

Četvrti je danas završio Hayden što mu nije bilo dovoljno da značajnije smanji razliku u odnosu na vd Marka. Nizozemac je završio šesti, u ukupnom poretku ih sada dijeli 27 bodova. Guintoli na petom i Lowes na sedmom mjestu ugurali su se među Honde. Današnji relativno dobar rezultat još uvijek nije Yamahama dozvolio ulazak među deset najboljih vozača.

Konačni rasplet očekuje nas za dva tjedna na utrci u Qataru kada će biti ovogodišnja Superbike sezona završiti i kada ćemo i službeno dobiti prvaka.

 

results-page-001

 

 

 

50700_r12_action_slide_big

50695_r12_action_slide_big

50010_r12_action_slide_big

05005_r12_action_slide_big

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha YZF R6 2017
Sljedeći članakMotoGP – Motegi 2016