MotoGP – Mugello 2019

Još jedan Pole position za Marqueza upisan je i u Mugellu, ovaj put ispred Quartarara i Petruccija. Nisu se ostali pretendenti na postolje posebno iskazali prva dva dana ali svejedno nedjeljna utrka nosi svoje uzbuđenje. Tako je i bilo. 

Nakon početne gužve i brojnih napada, Doviziso je vodio ispred Petruccija. Millera i Marqueza. Miller je nakon toga napravio grešku ubog koje je izgubio dvije pozicije. Tad je krenuo i Rins koji je u jednom trenutku i vodio ali je Dovi vratio prvo mjesto. U toj fazi utrke Rossi je odvozio najbrži krug ali među zadnjima s obzirom da je zajedno s Mirom izletio sa staze i pri povratku se vratio na zadnje mjesto. Nažalost, nedugo nakon najbržeg kruga Rossi je u devetom zavoju izgubio prednji kraj, pao i odustao. Nakon katastrofalnih kvalifikacija i pada bio je to vikend za zaborav.

Uslijedilo je dosta promjena u vodećoj grupi i svi su se pripremali za, kako je izgledalo, vrlo napetu završnicu. Petrucci je nakon prelaska u vodstvo ispred Dovija i Marqueza napravio malu prednost. Rins, Miller i Crutch su također bili vrlo blizu. Također i Bagnaia koji je krug kasnije napravio grešku i pao. Osam krugova prije kraja pao je i Miller tako da su u vodećoj grupi ostala četiri vozača.

U zadnjih pet krugova ušlo se poretkom Petrucci, Dovizioso, Marquez, Rins. Upravo tada je na kočenju u prvi zavoj Dovi vratio drugo mjesto nakon što je izgurao Marqueza. Na isti način, krug kasnije prošao je i Petruccija ali pola kruga kasnije Petrucci je vratio vodstvo. Zanimljiva je bila i borba za šesto mjesto između Cructhlowa i Vinalesa u kojoj je deblji kraj izvukao Englez. Iznenađujući peti bio je Nakagami.

Drama je počela u predzadnjem kurugu, Marquez je na ciljnoj prešao oba Ducatija i dobro ušao u prvi zavoj ali nakon toga je došlo do kontakta  između Marqueza i Dovija u kojem se Petrucci s unutarnje strane vratio na prvo mjesto. Pokušavali su Marquez i Dovi napasti ali nije bilo više vremena te je Danilo Petrucci na Ducatiju u Mugellu upisao svoju prvu i najvažniju pobjedu u MotoGP karijeri. Nastavak prvenstva slijedi za dva tjedna u Barceloni.

Prethodni članak170. izdanje Moto Pulsa na kioscima
Sljedeći članakWSBK – Jerez 2019