WSBK – Jerez 2019

Nakon pauze od gotovo mjesec dana, prije koje je Bautista prvi puta u sezoni bio poražen od aktualnog prvaka Ree, prvenstvo se nastavilo utrkom u Jerezu. Na domaćoj stazi Bautista se s odvoženih 1.39.150 na FP3 popeo na vrh tablice ali je Superpole osvojio Rea sa 1.38.247.

Bautisti je trebalo dva zavoja da se probije na prvo mjesto i povede utrku ispred Ree, Lowesa i vdMarka. Već u trećem krugu su se stvorile prilično velike razlike, Rea je zaostajao oko 0.7 sekundi, iza njega s dodatnom sekundom dvije Yamahe, onda Razgatlioglu, Melandri, Sykes, Haslam i Torres.

Nakon pet odvoženih krugova Bautista je odmaknuo na 2,4 sekundi pa je pitanje pobjednika prve utrke bilo riješeno. U osmom krugu Reu je prošao vdMark a dva kruga kasnije isto je uspjelo i Lowesu. Peti je bio Melandri, predaleko da bi i on napao Reu. Rea i Lowes vozili su gotovo identična vremena pa je uslijedilo međusobno pretjecanje. U zadnjem zavoju Rea je pokušao još jednom, za njega prilično nepromišljeno, pri čemu je srušio Lowesa i treći prošao ciljem. Međutim, nakon intervencije sudaca, Rea je penaliziran na način da mu je oduzeto jedno mjesto, pa je Melandri službeno završio treći, i na nedjeljnim utrkama starta iz zadnjeg reda.

Superpole utrku poveo je Bautista s obzirom da je Rea izgubio prvo startno mjesto. Odmah se odvojio i ovoj kratkoj utrci naznačio pobjednika. Iza njega se vodila borba Melandrija, Haslama, Sykesa i Lowesa. Rea je sa zadnje pozicije već u dva kruga ušao u prvih deset. Show su privremeno ukrali Lowes i vdMark izvrsnom borbom sve do trenutka u kojem je Lowes nažalost pao. Rea je također bio izvrstan i napadao te nakon pet krugova došao do šestog mjesta ali to nije bio kraj. Slijedili su Sykes i Haslam a niti vdMark nije bio predaleko iako je bilo izglednije da vdMark ulovi Melandrija što bi onda Rea mogao iskoristiti. Do kraja je ostalo pet krugova.

Do borbe ipak nije došlo, vdMark je prilično jednostavno prošao Melandrija koji je u tom trenutku, tri kruga prije kraja, imao prednost ispred Ree od 1,1 sekundi. Ista je nešto smanjena do kraja ali daleko od mogućnosti napada tako da su uz Bautistu na podiju stajale dvije Yamahe, vdMark i Melandri.

Drugu utrku poveo je Melandri, odmah ga je  prošao Bautista međutim već ulaskom u drugi krug Španjolac je pao. Loš vikend Lowes je zapečatio i trećim padom. Nakon Bautistinog pada utrka je poprimila sasvim drugu dimenziju, svi su vidjeli svoju šansu. Rea i vdMark su se borili za prvo mjesto ali su blizu bili Toprak, Davies i Melandri. Vodeća petorka spala je na trojicu nakon što su se sudarili Melandri i Davies pri čemu su obojica pali.

Ulaskom u zadnjih deset krugova vdMark je i dalje vodio ali Rea je bio vrlo blizu, iza njih je ostao usamljeni Toprak a još dalje Haslam, Rinaldi i Cortese koji su prošli Sykesa. Tada se u utrku vratio i Bautista na rezervnom motoru nadajući još ponekom odustajanju kako bi ipak došao do kojeg boda.

Prednost vdMarka u odnosu na Reu kretala se oko 0,3 sekunde ali je s odmicanjem utrke počela rasti što je značilo da se Rea pomirio sa drugim mjestom i 20 bodova. Tako je na kraju i bilo, iako dva kruga ranije od predviđenog zbog crvene zastave nakon Kiyonarijevog pada, vdMark je pobijedio u drugoj utrci u Jerezu, Rea je kao drugi smanjio razliku u ukupnom poretku a mjesto na podiju pripalo je i Razgatliogluu.

Nastavak je za dva tjedna u Misanu.

Prethodni članakMotoGP – Mugello 2019
Sljedeći članakMotoGP – Barcelona 2019