MotoGP – Mugello 2022

Pet Desmosedicija naslagalo se na startu uoči utrke u Mugellu. S obzirom na brzinu, domaću stazu i poseban ugođaj to možda niti nije neko iznenađenje međutim da će Pole position uzeti di Giannantonio ispred Bezzecchija i Marinija, to zasigurno je. Slijedili su Zarco i Bagnaia pa onda u Mugellu uvijek opasni Quartararo i Espargaro. Zanimljiv je bio upravo Espargarov komentar na kvalifikacije, da su poneki brzi dijelovi staze bili mokri pri čemu su mlađi domaći vozači koji nisu visoko u ukupnom poretku mogli više riskirati. Posljednje mjesto u Q2 uzeo je Marquez prateći i istisnuvši Millera na samom kraju Q1. Prije toga je Marquez uspio pasti u prvom krugu ali se vratio i nastavio na drugom motoru. Nakon kvalifikacija održana je izvanredna pressica na kojoj je zajedno s Puigom najavio da će nakon Mugella uzeti pauzu za novu operaciju nadlaktice i ovaj put kompletnu rehabilitaciju.

Velika gužva bila je na startu pri čemu se na vrhu našao Marini, ispred DiGianna i Bezzecchija, zatim Espargaro, Quartararo, Zarco. Bagnaia je ubrzo napao i prošao Zarca za šesto mjesto a Bezzecchi preuzeo vodstvo. Nakon tri kruga počelo je probijanje favorita Quartarara i Bagnaie, na treće odnosno peto mjesto, da bi Francuz krug kasnije stigao i do druge pozicije a Bagnaia zapeo iz DiGianna još jedan krug.

Bezzecchi je odlično držao pola sekunde prednosti a 1.46.586 bio je Bagnain najbrži krug u kojem je odjednom prošao Quartarara i Marinija i krenuo loviti prvo mjesto. Espargaro se vratio na peto mjesto nakon greške pri čemu ga je prošao Di Giannantonio. Vodio je drugu grupu u kojoj su još bili Zarco, Bastianini i Binder. U prvoj grupi nije bilo promjena u poretku, Bezzecchi je i dalje vodio ispred Bagnaie, Quartarara i Marinija a polako im se približavao i Espargaro. Tada su u istom krugu pali Suzukijevi Mir i Rins.

U devetom krugu se Bagnaia konačno probio na vrh i bilo je za očekivati da će se odvojiti a da će mu Bezzecchi i Marini čuvati leđa držeći u sendviču Quartarara koliko god budu mogli. Na njihovu žalost već dva kruga kasnije Quartarao je stigao do drugog mjesta. Pokušavali su ga ponovno napasti, bez uspjeha, a to vrijeme su iskoristili Espargaro, Bastianini i Zarco koji su se skroz pridružili grupi. Grupi od drugog do šestog mjesta jer je prvi bio Bagnaia s prednošću od jedne sekunde. Uskoro je grupu zbog pada u četvrtom zavoju napustio Bastianini a Espargaro došao do četvrtog mjesta.

Sedam krugova prije kraja Espargaro je prošao Bezzecchija u borbi za mjesto na podiju čime je poredak prve trojice bio riješen s obzirom na poveće razlike. Bezzecchi je u preostalim krugovima pokušavao sačuvati četvrto mjesto ali je u predzadnjem krugu morao pustiti Zarca i zadovoljiti se petim mjestom ispred Marinija, Bindere i Nakagamija.

Nastavak prvenstva je već za sedam dana na stazi u Barceloni.

Prethodni članakWSBK – Estoril 2022
Sljedeći članakBrabus Porsche 911 Turbo S