MotoGP – Mugello 2023

Utrka u Mugellu jedna je od tri u kalendaru koje će se odvoziti tjedan za tjednom nakon čega slijedi ljetna stanka. Kao i uvijek, GP u Italiji s velikom mogućnošću Ducatijeve pobjede nosi poseban emotivni naboj. Obično i rekordne brojeve posjetitelja koji su ovaj put izostali, izgleda uglavnom zbog cijene karata a dijelom zbog vremenskih prilika. Premda je za subotu bila najavljena moguća kiša a tek u nedjelju sunce, ipak je respektabilan broj poklonika odlučio doći na stazu blizu Firence.

Na slobodnim treninzima najbrži je bio Bagnaia koji je i osvojio Pole position, interesantno, ispred oba brata Marqueza. Marini, Miller i Martin startali su iz drugog reda.

Bagnaia je poveo utrku a već u prvom zavoju pao je Alex Marquez nakon kontakta sa Binderom. Bagnaiu je pratio drugoplasirani M. Marquez pa Martin i Marini. Odmah su se pojavile kapi kiše ali je većina staze ostala suha pa je bijela zastava pokazana tek u drugom krugu. Zajedno sa zastavom, kako su pala vremena po krugu, tako je krenula velika gužva na vrhu. Martin se na dva kruga probio na prvo mjesto dok su se za treće borili Marquez, Miller, Marini i Bezzecchi.

Nakon što je u pokušaju napada Miller izgurao Marqueza prošli su ih Marini i Bezzecchi te su se na vrhu odvojila četiri Ducatija. Vrlo brzo je Bezzecchi stigao do drugog mjesta a Zarco je zamijenio Marinija koji je pao na šesto mjesto ispred Marqueza.

U drugom dijelu utrke Bagania je na vrhu kontrolirao utrku iako je imao Bezzecchija na repu. Pratili su ih Martin i Zarco sa 0,3 zaostatka, zatim Miller i Marini također sa sličnim zaostatkom. Poredak je ostao isti do kraja utrke tako da je Bagnaia upisao novu pobjedu a Bezzecchi i Martin mjesto na podiju.

GP utrka vožena je gotovo u idealnim uvjetima, sunčano i ne prevruće. Poveo je Miller ali ga je u drugom zavoju stigao Bagnaia. Treći je bio Martin, četvrti Marini, onda oba Marqueza… Ulaskom u drugi krug Martin je prošao Millera i krenuo se odvajati sa Bagnaiom a za treće mjesto se vodila borba između Millera, Marinija i M. Marqueza sve dok na kočenju u grupu nije uletio A. Marquez unijevši pomutnju. Nitko nije pao a iz gužve je kao treći izašao Marini, četvrti M. Marquez. U sedmom krugu je M. Marquez otišao malo preširoko, na prljavom dijelu staze izgubio grip i pao.

Nakon deset odvoženih krugova, od ukupnih 22, Bagnaia je i dalje vodio s pola sekunde prednosti pred Martinom a za treće mjesto su se i dalje borili Marini i A. Marquez sa zaostatkom od oko sekunde i pol. Približio im se i Zarco. U slijedećoj grupi bili su Binder, Bezzecchi, Miller i Espargaro.

U slijedećim krugovima Marini je izgubio treće mjesto od Marqueza koji je od pet vodećih Ducatija vrtio najbrže krugove. Uskoro je u napad krenuo i Zarco ali su i dalje sve trojica bila vrlo blizu. Marini je pritiskao Marqueza sve dok nije napravio malu grešku i poput brata izgubio prednji kraj i pao. To je Zarcu dalo dodatnu motivaciju za borbu za podij pa je krenuo agresivnije na Marinija. Dugo su trajali napadi ali je uspio tek nakon fizičkog dodira pet krugova prije kraja.

Bagnaia je u završnicu ušao s prednošću od 1,6 sekundi ispred Martina dok su Zarco i Marini i dalje vodili svoju borbu uz zaostatak od dvije sekunde za Martinom. Bagnaia je dobio i GP utrku i time se bodovno odvojio od Bezzecchija koji je jučer bio odličan, kao i danas na WU, ali na utrci očigledno nešto nije bilo u redu. Odlično drugo mjesto za Martina i konačno podij za Zarca.

Za tjedan dana čeka nas nova utrka, ovaj put je na redu njemački Sachsenring.

Prethodni članakDesert X i škola off road vožnje
Sljedeći članakNovi Moto Puls je na kioscima!