MotoGP – Mugello 2024

Utrka u Mugellu obično označava neku prekretnicu, ove godine prvenstvo će se voziti duže nego ikada prije pa pitanje bodova neće biti presudno ali su iz Ducatija stizale informacije kako će se nakon utrke u Italiji znati tko će voziti u kojem timu u slijedećoj sezoni. Interne borbe tako su se preselile na stazu gdje je nakon slobodnih treninga Bagnaia bio najbrži ali se u kvalifikacijama morao zadovoljiti drugim mjestom, ispred Vinalesa a iza osvajača Pole-a, Martina. Acosta je startao sedmi nakon službenog potpisa za KTMov Factory team slijedeće sezone. Marquez je bio četvrti no male razlike garantirale su neizvjesne utrke.

SPRINT RACE:

Poveo je Bagnaia ispered Bastianinija koji mu je čuvao leđa. Slijedili su Martin, Binder, Marquez… Vrlo brzo je Martin riješio Bastianija i zaostajao pola sekunde za vodećim Bagnaiom. Marquez ja također prestigao Bindera a Oliveira i Qartararo su zajedno pali nakon što je prilikom pokušaja prolaska Oliveira došlo do sudara. Početkom slijedećeg kruga nešto slično se dogodilo kad je Bastianini na kočenju nakon ciljne prestigao Martina ali je prilikom Martinovog pokušaja obrane došlo do kontakta i Bastianinijevog pada.

Vodeća trojka se spojila nakon tri kruga a sa sekundom zaostatka su ih pratili Acosta, Morbideli i Binder. U četvrtom krugu je Martin malo čudno usporio pa ga je napadao Marquez što je Bagnaia iskoristio i odvojio se na gotovo sekundu prednosti. U slijedećem pokušaju Marquez je ponovno prošao i zadržao drugo mjesto. Martin je zaostajao i pokušavao pratiti pri čemu je izgubio grip prednjeg kotača i pao. S obzirom na ritam prije toga, reklo bi se da već od ranije nešto nije bilo u redu.

U samoj završnici Bagnaia je bio uvjerljiv u vodstvu, pratili su ga Marquez i Acosta i Morbideli. Marquez je i na pojedinim dijelovima staze u predzadnjem krugu smanjivao zaostatak no 0.8 u dva kruga nije bilo dostižno tako da je Bagnaia konačno uspio završiti Sprint utrku na prvom mjestu, Marquez je bio drugi, Acosta treći.

Nedjeljna GP utrka počinje u 14.00 sati.

MOTO GP RACE:

Promjena na startnoj listi u odnosu na subotu uključivala je Bagnainu kaznu za tri startna mjesta zbog incidenta sa A. Marquezom na kvalifikacijama. Međutim Bagnaia je i s petog mjesta uspio već u drugom zavoju povesti utrku ispred Martina, Bastianinija, Marqueza, Acoste, Vinalesa, Morbidellija… U trećem krugu Bagniaia je i dalje držao malu prednost od 0.3 ispred Martina, iza kojeg je Bastianini usporavao Marqueza i Acostu ali ga nisu mogli proći. Marquez je u jednom trenutku prošao ali je trebalo i kočiti pa se jedva vratio na svoju prethodnu poziciju. Nakon toga je uslijedio veći i mirniji dio utrke u smislu napada i povećane potrošnje guma. 1.45.7 bio je najbrži krug a odvozio ga je Bagnaia.

Istim poretkom ušlo se u zadnjih deset krugova a prva promjena uslijedila je 6 krugova prija kraja kad je Marquez prošao Bastianinija. Enea jo ostao blizu ali i dalje nisu uspijevali uloviti Martina koji je imao sekundu prednosti. Još 0,6 ispred bio je Bagnaia. Acosta, Morbideli i Vinales su tada već nestali sa ekrana u debelom zaostatku. Tako se ušlo u samo završnicu, izglednija je bila borba za treće mjesto između Bastianinija i Marqueza ali je i Martin počeo stiskati Bagnaiu smanjivši zaostatak na 0,3 sekunde. U predzadnjem krugu Enea je krenuo u napad i prošao Marqueza no nije na tome stao. Za to vrijeme je Bagnaia dobio info da se Martin približava, pojačao ritam i odvojio se dovoljno da više nije bilo šanse stići ga međutim u zadnjem zavoju Bastianini je majstorski prošao Martina i osvojio drugo mjesto. Time mu je oduzeo i vrlo bitne bodove a osim toga, zanimljivo da je u direktnoj borbi tri kandidata za drugo mjesto u tvorničkom Ducati timu, Bastianini prošao Marqueza i Martina.

MotoGP ekipa ostaje u Mugellu još jedan dan na službenom testu a onda slijedi pauza do kraja mjeseca kada se prvenstvo nastavlja utrkom u Assenu.

Prethodni članakZašto koristiti Garmin Zumo na motociklu?
Sljedeći članakNovi Moto Puls je na kioscima!