MotoGP – Phillip Island 2018

www.motori.hr

Peti ovogodišnji Pole position upisao je novi stari prvak u Phillip Islandu. Premda je Iannone krenuo najbolje u kvalifikacijama, na kraju je osvojio četvrto startno mjesto. Staza u Australiji, uvjetno rečeno, više odgovara Yamahama tako da su Vinales i Zarco osvojili startna mjesta iz prvog reda. Rossiju to nije uspjelo pa se morao zadovoljiti trećim redom zajedno s Petruccijem i Doviziosom kojem je ovo najlošiji plasman na kvalifikacijama ove sezone. Crutchlow se nakon pada na treningu morao pridružiti Lorenzu, obojica su zbog ozlijede propustili utrku u Australiji.

Iako je Miller poveo na startu, na kraju prvog kruga u vodstvu je bio Marquez ali samo tri kruga kada ga je skinuo Dovizioso. Iza njih se vodila borba između Millera, Iannonea i Zarca dok Francuz nije pao u petom krugu i to na kočenju nakon ciljne ravnice. Pri tome je udario Marqueza koji je morao u box odnosno u konačnici odustati. Srećom, sve je prošlo u redu s obzirom da se dogodilo na opasnom mjestu i maksimalnoj brzini.

Nakon deset krugova iz drugog plana su se pojavile Yamahe, Vinales u vodstvu i Rossi iza njega. Slijedili su ih Iannone i Doviziozo kojima se na repu pojavio Bautista na Lorenzovom motoru. Već otprilike na pola utrke Vinales je napravio dovoljnu razliku da osigura prvo mjesto. Rossi ponovno nije mogao držati ritam pa su ga prošli Bautista, Dovizioso i Iannone međutim kako je bilo dosta grešaka tako je bilo i čestih promjena mjesta. U zadnjem krugu je Vinalesova prednost bila prilično ugrožena ali kako su se za drugo mjesto borili Ianonne i Dovizioso, nije bilo mogućnosti za napad na pobjedničko postolje. Četvrti je završio Bautista a u borbi za peto mjesto R0ssi nije izdržao napade Rinsa.

Vinales se prvom pobjedom sezone bodovno približio Dovisiozu i Rossiju u ukupnom poretku. Nastavak prvenstva je već za tjedan dana u Maleziji na predzadnjoj utrci sezone.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha X-MAX 400
Sljedeći članakWSBK – Qatar 2018