MotoGP – Portimao 2022

Ovogodišnji povratak GP karavane u Europu nakon četiri utrke izvan starog kontinenta započeo je u Portimau ili točnije na stazi Algarve u Portugalu. Neuobičajeno za Portugal, sva četiri treninga vožena su na mokroj stazi, Q1 na polusuhoj i tek Q2 na suhoj stazi. Na kvalifikacijama ponovno preokreti i čudan rasplet koje sada već možemo zvati uobičajenim. Uzimajući uz to u obzir plasmane na dosadašnjim utrkama, prognozirati pobjednika ili barem podij postala je gotovo nemoguća misija. Minimalne razlike i istovremeno ogromne oscilacije vozača iz vikenda u vikend nikad nisu bile izraženije pa je tako ovaj puta Pole position pripao Zarcu ispred Mira i A. Espargara, iz drugog reda startali su Miller, Quartarao i Bezzecchi a iz trećeg Marini i braća Marquez.

Utrku je poveo Mir ispred Quartara. Millera, A. Marqueza, Zarca… i već nakon prvog kruga imao oko 0.7 sekundi prednosti. Dva kruga trebala su Quartararu da se pribiliži Miru ali i Zarcu da se vrati na treće mjesto, s nešto manje od sekunde zaostatka. U petom krugu je Quartararo već bio na vrhu kolone a između većine vozača razmak je bio oko 0,5 sekundi. Uslijedio je nšto manje zanimljiv dio utrke, pogotovo nakon što je Quartarao svakim krugom povećavao prednost, ali je zato interesantno bilo u borbi za niže pozicije: P. Espargaro i Bastianini su napadali Marqueza za deveto mjesto a slična borba vodila se za peto mjesto između A. Marqueza, Rinsa i A. Espargara.

U desetom krugu Zarco je počeo sramežljivo stizati Mira u borbi za drugo mjesto a iza su se približavali Miller i A. Espargaro. Prvo je bilo nedostižno, Quartararo je imao više od dvije sekunde prednosti i pri tome odvozio najbrži krug od 1.39.4. U pokušaju napada na Marqueza pao je Bastianini, trenutno vodeći u ukupnom poretku.

Ulaskom u zadnjih deset krugova Zarco je prošao Mira ali i pogriješio šireći previše putanju pa osim što je morao vratiti poziciju, sustigao ga je Miller. Zahvaljujući vidljivo većoj snazi Ducatija, u slijedećem krugu je ponovio manevar te uspio proći i zadržati drugo mjesto. Na istom mjestu dva kruga kasnije Miller je pokušao isto ali se prilikom zauzimanja unutarnje putanje prekočio i izgubio prednji kotač te u padu skinuo i Mira. Time je Espargaro, koji im je bio na repu, postao trećeplasirani.

U završnici utrke pitanje pobjednika nije bilo otvoreno, Quartararo je imao preko 6 sekundi prednosti. Drugoplasiranog Zarca još je mogao ugroziti Espargaro koji je kasnio 0,8 a iza njega je na 1.0 stizao Rins. Slijedio je Oliveira, bez većih šansi za poboljšanje u poretku u preostalih tri kruga. U predzadnjem krugu se Espargaro skroz približio Zarcu ali je Francuz u zadnjem krugu opet stvorio malu prednost ne dozvoljavajući niti pokušaj napada. Iza njih su se braća Marquez borila za peto mjesto pri čemu je poznatiji Marc bio uspješniji. Odmah nakon njih ciljem su prošli Bagnaia i P. Espargaro. Prva ovogodišnja pobjeda aktualnog prvaka, najbolji Zarcov plasman i još jedan podij za Apriliju sukus je ovog GP vikenda a nastavak je već za tjedan dana u Jerezu.

Prethodni članakWSBK – Assen 2022
Sljedeći članakDUCATI “Vozimo zajedno” i Season Opening 07.05.2022.