MotoGP – Qatar 2021 R1 28/3/21

Osam vozača vozi treninge i kvalifikacije ispod aktualnog rekorda staze, Zarco juri 362,4kmh i skida rekord postignute maksimalne brzine u MotoGPu, Bagnaia na novom motoru i u novom timu vozi debelo ispod 1.53 i osvaja prvi Pole position, “otpisanog” Rossija u zadnjim sekundama skidaju iz prvog startnog reda…. tako da ne možemo reći da je uvod u prvu utrku sezone bio monoton i nezanimljiv. Nabrojali smo samo highlightse ali to nije sve što se događalo na stazi i pored nje. Evidentno je da je zima za većinu timova bila aktivna i puno se radilo na pripremama. Gotovo tradicionalno, Qatar i početak sezone pogoduju Ducatiju i Yamahi ali ovaj put možemo izdvojiti i sve bržu Apriliju dok se Suzuki i KTM možda sporije zagrijavaju međutim do utrke su svi bili spremni. Čak i Honde. Vjerojatno već svi znaju da je Marc Marquez sada puno bolje po pitanju oporavka međutim za sada se zna da preskače prve dvije utrke prvenstva.

Iz prvog reda su osim Bagnaie startali Quartararo i Vinales, dok su iz drugog reda napadali Rossi, Miller i Zarco. Da Ducatiji startaju jako dobro nije tajna ali da baš sva četiri krenu kao ispaljeni iz puške, uključujući i Martina koji se sa 14. probio na četvrto mjesto, rijetko tko je mogao očekivati.

Četiri Ducatija prvi su ušli u prvi zavoj, pratili su ih Quartararo, Vinales i Rossi na Yamahama. Bagnaia je u vodstvu već nakon dva kruga imao skoro sekundu prednosti ispred Zarcoa, Millera i Martina. Najbrži krug od 1.55.321 u početnoj fazi utrke upisan je Bagnai a prvi pad dogodio se Petrucciju već na samom početku utrke.

I nakon desetak krugova poredak na vrhu je ostao isti, vodio je Bagnaia ispred Zarca i Millera. Vinales i Quartararo su prošli Martina i Millera za treće i četvrto mjesto. Isto su napravili Rins i Mir danas ne baš blistavom Rossiju u borbi za sedmo odnosno osmo mjesto. Kako je utrka tekla, tako se početna prednost vodeća dva Ducatija na vrhu istopila i dostigle su ih tvorničke Yamahe. Pored njih je u grupi ostao još Miller sa Rinsom koji mu je puhao za vratom u borbi za peto mjesto.

Quartararo je u posljednoj trećini utrke usporio pa je pao na šesto mjesto, repriza njegove prošlogodišnje priče s potrošenim gumama. Vinales se zato uspio probiti na drugo mjesto ispred Zarca ali i pripremao napade na Bagnaiu koji je zahvaljujući dugačkom ravnom dijelu neko vrijeme uspijevao obraniti minimalnu prednost.

Sama završnica ponovno je ponudila dramu, Vinales se uspio probiti na vrh i poveo sedam krugova prije kraja, Zarco je također stigao do drugog mjesta a trećeplasiranog Bagnaiu su pritiskali Rins i Mir na Suzukijima. Vinales je stvorio prednost od gotovo dvije sekunde tako da u zadnja tri kruga nije bilo izgledno da ga Zarco napadne. Međutim, njegova situacija nije bila sigurna jer se na treće mjesto ispred Bagnaie probio Mir. Rasplet se dogodio u posljednjem krugu, Mir je uspio proći Zarca ali zato se izlaskom iz zadnjeg zavoja tj. ulaskom na ciljnu situacija promijenila na način da su njegov Suzuki doslovno preskočili Zarco i Bagnaia. Odlična prva utrka sezone, Vinales je sasvim zasluženo razbio nadmoć Ducatijevu nadmoć no djelomično su i sami doprinijeli time što su morali usporiti, inače bi ostali bez goriva. Priliku za popravak imaju već za tjedan dana na istoj stazi…

Prethodni članakSuzuki “Antares Centar” u Zagrebu
Sljedeći članakOtvorene online narudžbe za limitiranu seriju TMAXa za 20. rođendan!