MotoGP – Qatar 2023

Pretposljednja utrka sezone vozila se u Qataru, poznati noćni ambijent te fizički prilično zahtjevna i uvijek od pijeska prljava staza. Oči su već i prije početka vikenda bile usmjerene ka Martinu i Bagnaii odnosno njihovoj bliskoj borbi za naslov prvaka. Prvi dan su završili s gotovo minimalnom razlikom ali na sedmom i osmom mjestu što je značilo da ima još dosta prostora za napredak. I bilo je, ali prvenstveno za Marinija koji je osvojio Pole position ispred DiGiannantonia i A. Marqueza dok su glavni protagonisti startali iz drugog reda: Bagnaia četvrti, Martin peti. Pored njih je bio Zarco a iza njega, M. Marquez s jedinim japanskim motorom u prvih deset odnosno i malo više jer je slijedeći bio Quartararo na 14. startnom mjestu. Teško da je netko mogao predvidjeti takav scenarij prije samo koju godinu…

Start je u Sprint utrci posebno važan pa je bilo za očekivati veliku gužvu u prvom zavoju. Upravo je između Bagnaie i Martina došlo do kontakta u prvom zavoju u borbi za treće mjesto. Tamo su i ostali prvi dio utrke dok su se na vrhu odvojili Marini i Marquez. Krajem drugog kruga Martin je prestigao Bagnaiu što je iskoristio DiGianntonio i također ga prošao.

Vodeća četvorka seo kraja trećeg kruga počela odvajati a Bagnaia je opet zaspao na petom mjestu pa ga je napadao i Binder. Dva kruga kasnije je ubrzao i smanjio zaostatak ali je Martin tada već bio na drugom mjestu. Pola kruga kasnije i u vodstvu. Martinova prednost nije previše rasla ali je sa 0.3 držao utrku pod kontrolom. Pogotovo nakon što je Bagnaia ostao na petom mjestu uz puno veću šansu da ga prođe Vinales nego da on napadne četvrtoplasiranog Marqueza. DiGiannantonio se približio Martinu u predzadnjem krugu ali nije uspio doći u priliku za napad na prvo mjesto. Novom pobjedom Martin je smanjio Bagnainu prednost i napravio dobar uvod u nedjeljnu utrku.

Eksplozivan start i vodstvo Bagnaie obilježili su početak utrke, pratili su ga Marini DiGiannantonio, A. Marquez… dok je Martin zapeo na osmom mjestu nakon vrlo lošeg starta. Bagnaia je počeo stvarati prednost i nakon tri kruga imao je nešto manje od pola sekunde ali staza u Qataru vrlo je složena i čuvanje gume je krucijalno, zato u početnim krugovima nije bilo previše napada. Bagnai je to odgovaralo da mirnije kontrolira utrku i čuva gume za dugih dugih 18 krugova. Martin je do tada uspio proći samo Vinalesa i kasnio je 0,3 sekunde za M. Marquezom na šestom mjestu. U četvrtom krugu ga je prošao ali je za petim Binderom kasnio gotovo nevjerojatnih 1,5 sekundi. Najbrže krugove vrtio je Bagnaia dok mu je leđa čuvao DiGiannantonio iza kojeg se Binder borio sa A. Marquezom.

Martin je dostizao petoplasiranog Marinija ali je na repu imao Marqueza i Vinalesa dok je za to vrijeme Bagnaia održavao vodstvo no prednost je padala. Bilo je pitanje hoće li DiGiannantonio napasti ali bili su tu još i Binder i Marquez. Martin je stvorio kolonu iza sebe pa ga je Vinales krenuo napadati u 13. krugu. Prošao je krug kasnije nakon čega je priliku iskoristio i uvijek gladni M. Marquez pa čak i Quartararo i Miller. Jedini tko nije htio napadati je timski kolega Zarco.

U završnih pet krugova Bagnaia je ušao kao vodeći, na leđima mu je i dalje bio DiGiannantonio. Binder, Marquez, Marini i Vinales borili su se za treće mjesto i zaostajali više od tri sekunde za vodećom dvojicom. Martin je bio deseti, prošao ga je i Bastianini. Marini je bio najbrži u spomenutoj grupi pa je uspio i malo odmaknuti u borbi za podij. Četiri kruga prije kraja Bagnaia je ipak morao propustiti DiGiannantonia, pokušao je vratiti na kočenju nakon ciljne ali se prekočio i izletio no srećom ostao na kotačima. Tu je izgubio svaku šansu za pobjedu ali u ovom trenutnu važnije, i dodatnih 5 bodova. Do kraja više nije bilo promjena, DiGiannantonio je upisao prvu pobjedu, Bagnaia povećao prednost u ukupnom poretku a odlično treće mjesto i podij pripali su Mariniju.

Rasplet nas očekuje slijedeći vikend na posljednjoj utrci sezone u Valenciji. Martin vozi na domaćem terenu ali Bagnaia dolazi s prednošću od 21 boda što neće biti lako dostići. Kako bilo, očekuje nas sigurno vrlo zanimljiv vikend.

Prethodni članakŠto su Sprint utrke donijele motociklizmu?
Sljedeći članakDucati i Bell kacige – Black Friday popusti!