MotoGP – Qatar R2

Teško da je Jorge Martin mogao zamisliti takav početak svoje MotoGP karijere. Prvi vikend u Qataru zabilježio je fantastičan i rijetko viđen start a i u utrci se odlično držao dok nije potrošio gume. Slijedeći vikend, ovaj sada, bilježi prvi Pole position. Iza njega se plasirao njegov timski kolega Zarco kojem su Ducati i staza u Qataru također odlično sjeli. Trećeplasirani na kvalifikacijama bio je prošlotjedni pobjednik Vinales. Premda je mogao i bolje, još uvijek je glasio za favorita i druge utrke u Qataru. Iz drugog reda startali su Miller, Quartararo i Bagnaia a iz trećeg reda Suzukiji koji napadaju iz trećeg reda i svoje potencijale pokazuju tek u završnoj fazi utrke. Ugurao se tu i A. Espargaro na Apriliji a izuzetno loše kvalifikacije odvozio je Rossi koji je startao s pretposljednjeg mjesta.

Martin je krenuo najbolje i poveo utrku ispred Zarca i A. Espargara na Apriliji. Na četvrtom i petom mjestu bili su Rins i Mir. Loš start Yamahe, Vinales je zapeo na devetom mjestu ispred Millera, Quartararo je bio sedmi.

Nakon tri kruga Martin je imao oko pola sekunde prednosti dok je drugoplasiranog Zarca napadao Rins. Pratili su ih Espargaro, Mir i Oliveira. Već krug kasnije Rins se probio na drugo mjesto ali je Zarco vraćao poziciju no obrana je trajala jedan krug kada se Rins odvojio i krenuo u napad na Martina. Vodeću trojicu pratili su Espargaro i Mir dok su ostali kasnili oko pola sekunde.

Već dva kruga kasnije promijenila se situacija, ponovno je Ducatijeva snaga došla do izražaja prilikom Zarcovog vraćanja drugog mjesta na ciljnoj pri čemu je preskočio Suzuki a Bagnaia se vratio u borbu napadom na Espargara za četvrto mjesto. Napadi Rinsa na prvo mjesto u dva navrata rezultirali su time da ga umjesto njegovog napretka Zarco prođe na ciljnoj. U napadu na Espargara, Bagnaia ga je malo izgurao te je Apriliju uspio proći i Mir.

Ulaskom u zadnjih deset krugova poredak je bio slijedeći: Martin, Zarco, Bagnaia, Rins, Miller, Mir, Espargaro, Quartararo, Vinales… Uslijedio je riskantan napad Mira na Millera ali i još riskantnija Millerova “osveta” no srećom su obojica ostali na kotačima premda su ih u tom sukobu prošli Espargaro i Quartararo.

Martin je u završnom dijelu utrke imao gotovo pola sekunde prednosti. Bagnaia je pogriješio na kočenju i pao sa trećeg na sedmo mjesto dok je novi treći postao Quartararo, četvrti Miller, peti Vinales. Četiri kruga prije kraja Quartararo je u jednom krugu prošao Zarca i Martina a napad na Pramac Ducatije spremao je i Vinales. Naravno da je Quartararo morao ponoviti radnju s obzirom da Ducati vraća na ravnom dijelu no već krug kasnije Francuz je stvorio pola sekunde prednosti koja se kasnije pokazala nedostižnom. Ulaskom u zadnji krug Rins je prošao Vinalesa nakon greške na kočenju u borbi za četvrto mjesto, Martin se do zadnjeg sektora uspio obraniti međutim tada je morao propustiti Zarca na drugo mjesto dok je Quartararo uvjerljivo pobijedio. Koliko je utrka bila dobra govori i podatak da je prvih petnaest vozača završilo u manje od devet sekundi što se nikada prije nije dogodilo u ovoj klasi. Nastavak je za dva tjedna u Portimau kada bi se nakon duže pauze trebao vratiti i Marc Marquez…

Prethodni članak72. rođendan legendarnog Abartha
Sljedeći članakMitas najavio poskupljenje guma