MotoGP – Sachsenring 2021

Njemački Sachsenring već godinama je rezerviran za Marqueza i na prvom treningu je upravo on bio na vrhu s više od pola sekunde prednosti. Kasnije se to promijenilo ali je Marquez ipak stigao do petog startnog mjesta. Pole postion je pripao Zarcu koji je prekinuo niz drugoplasiranog Quartarara no veće iznenađenje je bio prvi starni red za Espargara odnosno za Apriliju, prvi put od 2000. godine. Rossi je stigao do 16. startnog mjesta a i takav je bio ispred Morbidellija i Vinalesa. Da bi napetost bila veća, uplele su se i promjenjive vremenske prilike. Uoči starta kiša nije padala ali se prema najavama očekivalo da bi mogla padati.

Espargaro prvi, Marquez drugi, Zarco treći… bio je poredak nakon prvog zavoja međutim nakon cijelog kruga na vrhu je bio Marquez ali niti Espargaro nije odustajao. Pratili su ih Miller, Zarco, Oliveira… Marquez je vozio najbrži krug no ovaj put nije bilo brzog odvajanja. Espargaro je bio na repu ali i svi ostali odmah iza njega. Svi su vozili kompaktno, na niskih 1.22 i čekao se prvi napad unutar vodeće grupe jer je nakon osam krugova Marquez napravio oko pola sekunde prednosti. Tada je otvoren i box jer je na pojedinim dijelovima staze počela padati kiša no u daljnjem tijeku utrke nije pojačavala tako da nije bilo promjena.

Prvi je napao Miller, a odmah nakon njega je i Oliveira prošao Espargara, te su skupa krenuli loviti Marqueza. Oliveira je bio brži od Millera ali mu je Marquez bježao skoro dvije sekunde. Premda je Portugalac vozio najbrže krugove, razlika je ostala gotovo ista je jer je ubrzao i Marquez. Njih dvojica su se malo odvojili od ostatka kolone koju je predvodio Miller ispred Espargara, Quartarara, Zarca, Bindera, Mira… Quartararo se u toj drugoj grupi izdvojio odnosno probio do trećeg mjesta, zadržao ga do kraja utrke ali stizanje vodećeg dvojca nije bila opcija jer je zaostajao više od četiri sekunde.

U zadnjih deset krugova Marquezova prednost se neznatno topila, U prva dva sektora je bio brži, što bi Oliveira u trećem sektoru nadoknadio, da bi u konačnici bili vrlo blizu. No, malo po malo ga je stizao ali tim tempom nije bilo dovoljno da ga prestigne. Prednost pred ostalima je porasla na pet sekundi i dalje progresivno rasla. Marquez je do kraja održavao prednost pred Oliveire koji je u zadnja dva kruga odustao od mogućeg napada i morao se nakon pobjede prije dva tjedna zadovoljiti s novih 20 bodova. Marquez je obranio status nepobjedivog na Sachsenringu i time velikim dijelom vratio samopouzdanje tako da će biti vrlo zanimljivo gledati rasplet do kraja sezone.

Nastavak je za tjedan dana na nizozemskom Assenu a onda slijedi ljetna stanka od mjesec dana prije Red Bull Ringa.

Prethodni članakNi ovog ljeta nema sezonskog poskupljenja autocesta
Sljedeći članakWSBK – Misano 2021