WSBK – Misano 2021

Na prvim treninzima u Misanu na vrhu su se izmijenivali Razgatlioglu i Rinaldi dok je Rea tek na zadnjem slobodnom treningu stigao do trećeg mjesta no to ga nije smetalo da rekordom staze osvoji još jedan Pole position.

No vrlo je loše krenuo u utrku tako da je Rinaldi izvrsnim startom s petog mjesta već u drugom zavoju za dužinu kotača preuzeo vodstvo, Toprak i Rea su također stiskali i pokušavali zadržati vodeću poziciju ali je mladi Talijan do kraja kruga potvrdio prednost. Jedno vrijeme pratio ga je i Redding no vrlo brzo su se Rinaldi i Rea odvojili ispred Razgatlioglua i Reddinga. Rea nije uspijevao dostići Rinaldija koji je stvorio oko pola sekunde prednosti. Ulaskom u deveti krug, u zavoju broj 1. Rea je izgubio prednji kraj i praktično pao ali se u Marquezovom stilu nekako uspio vratiti. Pri tome ga je prošao Razgatlioglu. Između vodeće trojice razlika je bila prevelika za moguće promjene pozicije tako da su svi rundali do kraja bez borbe.

Rinaldi je tako na domaćoj stazi osvojio prvu WSBK pobjedu s prednošću od 3,6 sekundi. Četvrti je završio Redding ispred Lowesa, Bautiste i sve boljeg novopridošlog Bassanija. Jedini tko nije završio utrku je Davies koji je pao u sedmom krugu u 4. zavoju, vratio se na stazu ali samo do boxa.

Superpole utrku u početnoj fazi vodio je Razgatlioglu ispred Ree i Rinaldija. Talijan je odličnu formu iz prve utrke prenio i na drugu tako da je vrlo brzo napao Reu a onda i Razgatlioglua. Po prolasku se počeo odvajati i razliku od oko pola sekunde držao je do kraja utrke. Rea je završio treći, ispred Reddinga i Lowesa. Do šestog mjesta stigao je Bassani koji je također iskoristio prednost poznate staze. Davies je nažalosto ponovno pao, ovaj put nije bio jedini već su uz njega na neslavnoj listi završili vd Mark, Folger i Mahias.

I na startu druge utrke ista trojka odigrala je glavne uloge s tim da je Rea konačno poveo. Rinaldi ga je stigao u drugom krugu ali je ovaj puta aktualni prvak vratio vodstvo. No niti to nije trajalo duže od jednog kruga kada je Rinaldi napao i prošao na istom mjestu. U vodećoj grupi, s prednošću od skoro tri sekunde pred ostatkom, bili su još Redding i Lowes.

S najbržim krugom od 1.34.991 Toprak se probio do drugog mjesta. Približio se Rinaldiju koji je također skinuo vrijeme na .877 i time branio vodstvo. Nažalost, Davies je tada već bio u boxu, nije završio ni treću utrku tako da mu je ovo bio jedan od gorih vikenda u karijeri. U međuvremenu je Lowes na petom mjestu otpao iz vodeće grupe.

U sedmom krugu Toprak je iskoristio nekoliko manjih Rinaldijevih greškica i zasjeo na vrh kolone. Vozio je gotovo savršeno i anulirao prednost snage Ducatijevog agregata ne dopuštajući Rinaldiju revanš a u slijedeća dva kruga napravio 0,8 sekundi prednosti. Rinaldiju je tada već počeo prijetiti i Rea, čak i Redding koji je cijelo vrijeme bio malo iza njih.

U samoj završnici Rinaldi je malo ubrzao odvajajući se pri tome od Ree i pokušavajući dostići Topraka. Redding je zadržao četvrto mjesto ali daleko iza vodećih tako da nije imao priliku za borbu za podij. Razlike između prve trojice bile su i dalje prevelike za bilo kakva iznenađenja tako da je jedina borba bila ona za peto mjesto između Lowesa i Gerloffa koju je na kraju dobio Amerikanac. Na vrhu više nije bilo promjena tako da je Razgatlioglu konačno i zasluženo pobijedio drugu utrku u Misanu s više od sekunde prednosti nad Rinaldijem. Pretpostavljamo da će i njegov gorljivi navijač, predsjednik Erdogan organizirati slavlje. :)

U ukupnom poretku Rea je ostao u vodstvu sa 149 bodova a na drugom mjestu, i 20 bodova minusa, prati ga Razgatlioglu dok je trećeplasirani Redding skupio 104 boda. Prvenstvo se nastavlja za tri tjedna na engleskom Doningtonu.

Prethodni članakMotoGP – Sachsenring 2021
Sljedeći članakRedizajn Renaulta 4 koji zbog troškova nije bio realiziran