MotoGP – Sachsenring

Od prvih treninga pa do kvalifikacija Pecco Bagnaia vladao je njemačkim Sachsenringom pa je još veća šteta što nije bilo Marqueza koji je zadnjih nekoliko godina bio nepobjediv u Njemačkoj. Izvrno je odvozio i Quartararo koji je na kvalifikacijama osvojio drugo mjesto izguravši Ducatije i Espargara na Apriliji. Treće startno mjesto u prvom redu pripalo je Zarcu dok su iz drugog reda startali Espargaro, Di Giannantonio i Miller.

Start odnosno početni dio utrke bio je vrlo bitan za Quartarara čije je taktika uvijek vrlo jednostavna: probiti se naprijed i održavati vodstvo jer na taj način najbolje čuva gume. Uspio je najbolje startati ispred Bagnaie i Espargara a sa medium gumom bio je u prednosti u početnoj fazi utrke. Bagnaia ga je napao i prošao na kraju prvog kruga ali je Quartararo odmah vratio vodstvo. Zarco se u međuvremenu pridružio vodećoj grupi i na vrlo rizičan način prošao Espargara za treće mjesto. Quartararo je vozio najbrži krug od 1.22.088 i napravio prednost od pola sekunde.

U četvrtom krugu Bagnaia je pao u prvom zavoju, bez nekog posebnog razloga pustila je stražnja guma. Ubrzo nakon njega pao je i Mir, onda Binder a dva kruga kasnije odustali su još Marquez i Nakagami.

Odlično je napredovao Vinales koji se probio do četvrtog mjesta ali cijela prva grupa, Zarco, Espargaro i Vinales, nije puštali Quartararu da napravi veću prednost koja je već od petog kruga iznosila 1.3 sekunde. Od petog mjesta na dalje poredali su se Di Giannantonio, Miller i Marini.

Tek od 12-og kruga Quartararo je povećao prednost na 1,5 sekundi ispred Zarca no daljnje progresije nije bilo u slijedećih nekoliko krugova. Na pojedinim dijelovima staze je Zarco bio brži no to je bio rezultat dva sporija kruga aktualnog prvaka. Pratile su ih obje Aprilije sa zaostatkom od oko 2.3 sekunde a približavao im se Miller.

U 18. krugu Vinales je zapao u probleme pri čemu ga je prošao Miller a već krug kasnije nije bio niti među prvih deset. Priča je završila nešto kasnije ulaskom u box zbog tehničkih problema.

Slijedeći na meti Australca bio je Espargaro. Quartararo je tada držao prednost od velikih 2,6 sekundi čime je pitanje pobjednika bilo riješeno. Isto se moglo reći za Zarca na drugom mjestu s obzirom da su Espargaro i Miller kasnili gotovo šest sekundi. Miller se zalijepio za Espargara u borbi za mjesto na podiju i premda je prolazak izgledao kao pitanje vremena, nije bilo jednostavno proći brzu Apriliu ispod Espargara. Iza njih se također vodila odlična borba za peto mjesto između Marinija i Martina koje su pratili Binder i Di Giannantonio.

Millerov prolazak dogodio se tek tri kruga prije kraja ali ne kao posljedica napada nego greške Espargara. Obojicu je dostigao sve bolji Marini koji ipak u zadnja dva kruga nije mogao anulirati zaostatak od sekunde pa je završio kao peti.

Quartararova prednost u ukupnom poretku dodatno je povećana ali današnjim ponovnim odustajanjem Bagnaie izgledi za napad na naslov svjetskog prvaka u Ducatiju su gotovo pa pali u vodu. Drugoplasirani je Espargaro koji je neočaivano dobar ove sezone ali teško da može napasti naslov. Daljnji razvoj događaja nastavljamo pratiti već za tjedan dana, na redu je legendarni Assen…

Prethodni članakWSBK – Misano 2022
Sljedeći članakHyundai Ioniq 5, Motional i Uber Eats kreću s projektom automatizirane dostave