WSBK – Misano 2022

Ujednačena borba tri favorita za svjetski tron u WSBK nastavljena je u Misanu. Bautista je bio najbrži na treninzima da bi na kvalifikacijama dodatno potvrdio status. Pored njega su startali Razgatliglu i Rea koji su stisnuli pri kraju kvalifikacija ali bolje nije išlo. Rea je povukao Lowesa i osigurao mu četvrto startno mjesto ispred Rinaldija i Locatelija. Vierge, Lecuona i Redding startali su iz trećeg reda.

Razgatlioglu je najbolje krenuo u prvu WSBK utrku ali i vrlo brzo shvatio da će biti velikih problema s gumama tako da nije mogao zadržati vodstvo i odlučio čuvati gume za zadnji nekoliko krugova nadajući se drugom mjestu. Rea je vodio veći dio utrke dok ga je Bautista pokušavao napasti. U par navrata je krenuo i prošao, konkretno u zavoju br. 8, ali je pri tome morao ići široko pa je Rea vratio vodstvo. Međutim, sedam krugova prije kraja uspio ga je proći u najbržem zavoju na stazi nakon čega Rea do kraja više nije mogao vratiti prvo mjesto. S manjim ili većim zaostatkom Razgatlioglu ih je pratio do zadnjih šest krugova kada je zbog tehničkog problema s elektronikom morao odustati. Realno, nije bio u igri za prve dvije pozicije ali je trebao uzeti bodove za treće mjesto pa koliko toliko ostati u borbi za naslov međutim današnjim odustajanjem je dodatno smanjio izglede za obranu titule. S druge strane, tako se oslobodilo mjesto na podiju za domaćeg vozača Rinaldija koji se s Bassanijem i Locatellijem borio za četvrto mjesto a na kraju završio na podiju.

I u Sprint utrci Toprak je krenuo najbolje ispred Ree i Bautiste. Locateli, Vierge i Rinald borili su se za četvrto mjesto. Već u desetom zavoju Rea je napao i prošao ali je prije kraja prvog kruga Razgatlioglu vratio vodstvo. Dva kruga kasnije krenuo je Bautista i međusobnom pretjecanjem s Reom dozvolio da im se skroz približe Vierge i Rinaldi. Toprak je za to vrijeme najbržim krugom napravio prednost od 1,7 sekundi koja se krug kasnije povećala na 2,2.

Vierge je ostao u grupi s Bautistom i Reom. Iza njih se vodila odlična borba za peto mjesto između Rinaldija, Locatellija i Lecuone a nešto kasnije pridružio se i Bassani. Lecuona je u toj grupi bio najbrži, zatim Locatelli pa Bassani. Rinaldi je potrošio gume tako da nije uspio ponoviti subotnji plasman i završio tek na desetom mjestu. Zato je bljesnuo Toprak koji je ostao neuhvatljiv i konačno uzeo pobjedu, prvi put ove sezone. Drugi je završio Bautista, treći Rea kojem se u jednoj fazi sasvim približio Vierge no nedovoljno za napad.

Start druge utrke ponovno je pripao Topraku koji je poveo kolonu ispred Bautiste i Ree. Već od drugog kruga trojka se počela odvajati a Bautista krenuo s napadima na Turčina. Pri povratku na čelnu poziciju Toprak je zatvorio Bautistu pa je kratko na drugo mjesto došao i Rea. Vrlo brzo je Bautista resetirao pozicije na početne a Rinaldi je prošao Reu i ugurao se na treće mjesto. Reine muke tu nisu bile gotove, na repu mu se pojavilo i Bassani.

Toprakova Yamaha išla je danas vrlo dobro ali Bautista je napadao gotovo u svakom krugu. Bilo se teško braniti od jakog Ducatija no Toprakove vozačke sposobnosti držale su ga na vrhu. 1.34.531 bilo je vrijeme najbržeg kruga a odvozio ga je Toprak u sedmom krugu no već krug kasnije Bautista je skinuo na 518 nakon čega je i preuzeo vodstvo. Treći je bio Rinaldi a četvrti Rea.

Toprak je uspijevao pratiti Bautistu no ne dovoljno za napad. Rinaldi i Rea su sve više zaostajali, oko dvije sekunde za zadnjih desetak krugova ali se po Reinom položaju tijela dalo pročitati da se pomirio s četvrtim mjestom i da neće forsirati. Mala greška, gotovo sa padom, Topraka je dodatno odmaknula od Bautiste međutim nije odustajao premda je razlika bila sve veća a Yamahine putanje sve šire. Uslijedio je nezgodan pad Viergea na brzom dijelu staze, nadajmo se bez posljedica.

Ponovno se vodila žestoka borba za peto mjesto a protagonisti su bili Lecuona, Bassani, Lowes i Locatelli. Španjolca je napadao Bassani dok su Lowes i Locatelli čekali svoju priliku. Na vrhu su promjene bile samo u međusobnim razlikama koje su u međuvremenu postale prevelike za bilo kakve eventualne promjene i samo se čekalo da prođu ciljem. Bautista je s novih 25 bodova dodatno učvrstio svoju vodeću poziciju u ukupnom poretku, drugi je završio Razgatlioglu, zatim Rinaldi pa Rea. Borbu za peto mjesto dobio je Lecuona ispred Locatellija i Bassanija. Točnije, iza njega je bio Lowes koji je zbog vožnje po zelenom dijelu dobio long lap penalty i u konačnici izgubio dvije pozicije.

Slijedi mjesec dana pauze pa se prvenstvo nastavlja utrkom na engleskom Doningtonu.

Prethodni članakScorpion EXO-TECH modularna kaciga
Sljedeći članakMotoGP – Sachsenring