MotoGP – Sepang 2016

35-cal-crutchlow-eng_gp_6449_gallery_full_top_fullscreen

 

Predzadnja utrka ove sezone vozila se u Maleziji na stazi Sepang. Vremenske prilike ponovno su se izmjenjivale tijekom slobodnih treninga i kvalifikacija tako da su kvalifikacije  vožene na mokroj podlozi. Najbrži je bio Dovizioso, drugi Rossi i iznenađujuće treći Lorenzo. Konfuzno je bilo na gridu jer je uoči MotoGP utrke staza bila suha ali je par minuta prije starta počela jaka kiša pa je start utrke morao biti odgođen. Međutim, uz visoku temperaturu i brzo razvedravanje očekivalo se brzo sušenje staze.

Fantastičan prvi krug, Lorenzo je poveo ispred Marqueza, Dovija i Rossija. Uslijedila su dva bisera, Marquez prolazi Lorenza s vanjske strane i Rossi koji s petog dolazi na drugo mjesto u jednom zavoju. Rossi je bio u vodstvu na kraju prvog kruga ali vrlo brzo ga je stigao Iannone.

Treći krug je najbrže odvozio Lorenzo, 2.14.3, nakon njega Crutch sa 2.14.0. Nakon pet odvoženih krugova na vrhu su se izmjenjivali Iannone i Rossi, iza njih je bio Dovi, dalje iza njega je Crutch prošao Marqueza i Lorenza. Kako se staza sušila tako su padala i vremena, slijedeći najbrži bio je Iannone sa 2.13.4. Čudno s obzirom na vremenske prilike ali prvi pad je zabilježen tek u desetom krugu kad je pao Bradl na Apriliji.

Ulaskom u zadnjih deset krugova vodeća šestorka se grupirala, Marquez je prvi stigao na 2.12 i počeo pritiskati Dovija a Rossi je ponovno prošao Iannonea. No sve se mijenjalo na ciljnoj gdje je Ducatijeva snaga i brzina bila nedostižna. Međutim, tada je Dovi krenuo u napad i prošao Iannonea. Honde iz vodeće grupe nisu završile deseti krug, pali su Crutch i Marquez no Marquez je uspio podići motor i vratiti se na 15. mjesto. Krug kasnije pada i Iannone.

Rossijevu grešku na kočenju nakon ciljne iskoristio je Dovizioso i poveo utrku. U tom trenutku se vidjelo da je Rossi odustao od daljnje borbe sa Dovijem i odlučio ići na sigurno i uzeti 20 bodova. Lorenzo je bio prilično daleko na trećem mjestu, iza njega Baz koji se borio s timskim kolegom Barberom u kojoj je Španjolac ipak bio bolji.

Do kraja utrke više nije bilo promjena, Dovizioso je na Ducatiju osvojio veliku nagradu Malezije, Rossi je završio drugi, Lorenzo treći što je povećalo razliku između njih dvojice čime je Rossi potvrdio drugo mjesto u prvenstvu. Za dva tjedna vozi se posljednja utrka sezone u Španjolskoj gdje će Marquez na domaćoj stazi proslaviti novi naslov prvaka i neće biti promjena u ukupnom poretku ali utrka u Valenciji pred više od 100.000 gledatelja uvijek je stvar prestiža tako da akcije sigurno neće nedostajati.

classification-page-001

 

_gp_6504_e_2_big

_gp_6201_gallery_full_top_fullscreen

yamaha-motogp-2016-malesia-5

08-hector-barbera-esp_gp_6061_gallery_full_top_fullscreen

Prethodni članakWSBK – Qatar 2016
Sljedeći članakDucati Scrambler