WSBK – Qatar 2016

 

01925_r13_action_slide_big

 

Posljednja utrka u kalendaru vozila se u Qataru, naslov prvaka već je pripao Rei no to nije umanjilo značaj ovog vikenda jer je novih 50 mogućih bodova odlučivalo o drugom mjestu. Uoči utrke Sykes je u ukupnom poretku vodio sa 19 bodova razlike ispred Daviesa koji je u izvrsnoj formi što je pokazao duplim pobjedama na zadnje dvije odnosno formalno četiri utrke. Ponovljenim  plasmanom od zadnja dva vikenda i nešto malo manje sreće za Sykesa, Davies bi mogao postati vice prvak.

Upravo tako je i prošla prva utrka u kojoj se Davies odvojio i uvjerljivo pobjedio ispred Ree koji nije imao potrebe forsirati te se zadovoljio drugim mjestom. Iznenađujući treći bio je Guintoli kojem je još uvijek otvoren angažman za slijedeću sezonu a ovaj rezultat sigurno mu je išao na ruku. Sykes je završio četvrti no za to se morao izboriti tek na kraju utrke kada je u zadnjem krugu prošao Haydena. Bodovna razlika nakon prve utrke između Daviesa i Sykesa smanjila se na 7 bodova tako da se za konačnu odluku čekala nedjeljna utrka.

 

results-page-001

Druga utrka je počela vrlo zanimljivo, jučer odlični Hayden krenuo je iz boxa nakon kazne od 5 sekundi a Rea je već na kraju prvog kruga otišao preširoko, izletio sa staze i vratio se u utrku na 15. mjestu. Davies se odmah odvojio i njegova pozicija nije bila ugrožena s obzirom da je vozio najbrži krug od  1.57.3, ali zato je na drugom mjestu bio Sykes što u konačnici nije bilo dovoljno Daviesu za drugo mjesto u prvenstvu. Sykesova jedina prijetnja bili su treći Guintoli i četvrti Fores međutim nakon šest krugova zaostajali su nešto više od sekunde. U osmom krugu je na ciljnoj eksplodirao Al Sulaitijev Kawasaki tako da je utrka prekinuta zbog ulja na stazi.

Nakon ponovljenog starta na vrhu se ništa nije promijenilo osim što je sada Sykes bio puno bliže Daviesu a odmah iza njih pristizao je Rea s najbržih 1.56.9. Bilo je zanimljivo gledati hoće li se i na koji način Rea umiješati u borbu Daviesa i Sykesa. U trenutku kad je prošao Sykesa, pet krugova prije kraja, Davies je imao prednost od 1,3 sekunde a Rea je dodatno ubrzao i ponovno odvozio najbrži krug. Vrlo brzo se razlika istopila na 0,3 i u predzadnjem krugu se Rea dovoljno približio ali je tada i Davies ubrzao te vratio gap na o,5. Kada je vidio da ne može proći Daviesa, Rea je namjerno usporio i pustio Sykesa kako bi njegov timski kolega ipak završio drugi. Možda nekorektno prema Daviesu ali s druge strane postoji nepisano pravilo da se ne miješa u direktnu borbu što je Rea u ovom slučaju poštovao bez obzira na navodno ne previše dobre odnose unutar tima. Kako bilo, Rea je novi stari prvak, Sykes je drugi a Davies treći u ukupnom poretku za sezonu 2016.

results-page-001

 

 

50715_r13_action_slide_big

50308_r13_action_slide_big

50240_r13_action_slide_big

50233_r13_action_slide_big

50222_r13_action_slide_big

50020_r13_action_slide_big

 

 

Prethodni članakMV Agusta Dragster 800 RC
Sljedeći članakMotoGP – Sepang 2016