MotoGP – Sepang 2017

 

www.motori.hr

Utrka u Sepangu, pretposljednja u ovogodišnjem kalendaru, mogla je odlučiti o naslovu prvaka. Ovisilo je sve o plasmanu trenutno vodećeg Marqueza i glavnog rivala Doviziosa koji je prošli tjedan lošim plasmanom u Australiji prilično smanjio svoje izgleda za naslov. Dovizioso je prošle godine nakon dugo vremena pobijedio u Sepangu i staza mu leži međutim razlika od 33 boda, preostale dvije utrke i Marquezova vrhunska forma sigurno su ograničavali njegove šanse.

Standardno za ovaj dio godine, na Sepangu su se vremenske prilike mijenjale svakim satom i jedini vozač koji je FP završio ispod 2 minute bio je Rossi s visokih .59. međutim na kvalifikacijama je to uspjelo prvoj osmorici tako da su iz prvog reda startali Pedrosa, Zarco i Dovizioso. Marquez je osvojio sedmo startno mjesto. Za razliku od kvalifikacija, uoči starta utrke padala je lagana kiša no bez nekih većih izgleda da bi se staza mogla osušiti s obzirom na veliku količinu vlage i nedostatak vjetra.

Na startu se Marquez probio skroz do prvog mjesta ali je u prvom zavoju morao proširiti putanju tako da je ostao na trećem mjestu, ispred Dovija, dok su vodeći bili Zarco i Lorenzo. Rossi je zapeo na 10., Vinales na 15. mjestu da bi dva kruga kasnije su obojica izgubila po još jednu poziciju. Iza vodeće grupe od četiri vozača, peto mjesto s velikim zaostatkom držao je Pedrosa, zatim Redding, Espargaro…

Nakon tri dvožena kruga počela je kratka borba Marqueza i Doviziosa u kojoj je Dovi stigao do trećeg mjesta međutim obojica su zaostajali za Lorenzom nešto više od sekunde. Isto tako, Lorenzo je pomalo smanjivao gap do vodećeg Zarca i u devetom krugu ga je stigao i preuzeo vodstvo. Odmah nakon toga je Zarca prošao i Dovizioso tako da je pitanje pobjednika ostalo za riješiti između dva tvornička Ducatija. Međutim, u tom trenutku je Marquez čvrsto držao četvrto mjesto koje mu je omogućavalo osvajanje naslova već u Maleziji.

Četiri kruga prije kraja na kočenju prije 15. zavoja Lorenzo je otišao preširoko pri čemu ga je Dovi prošao. Proklizao mu je motor ali teško je reći da li je možda morao pustiti Dovija jer je to bio jedini način da Ducati ostane u igri za naslov u zadnjoj utrci. Do kraja utrke više nije bilo promjena tako da će se rasplet sezone dogoditi u Valenciji za dva tjedna.

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – Phillip Island 2017
Sljedeći članakJesenski popust na Piaggio Beverly 300