MotoGP – Phillip Island 2017

www.motori.hr

Tjedan dana nakon izuzetno zanimljive utrke u kojoj je Dovizioso pobjedio s minimalnom prednošću te se s osvojenih 25 bodova i približio Marquezu, prvenstvo se nastavilo u Australiji. 11 bodova razlike Dovizioso sigurno može nadoknaditi no treba uzeti u obzir Marquezovu izvrsnu formu i konstantnost. U igri za naslov prvaka je ostao i Vinales međutim previše stvari bi se trebalo poklopiti što nije realan scenarij. Rossijeva nadanja pala su u vodu nakon ozlijede noge iako je pauzirao samo jednu utrku. Vijest koja se proširila uoči utrke u Australiji vezana je uz njegov navodni novi dvogodišnji ugovor koji će potpisati s Yamahom.

Nakon dosta padova na treninzima, na kvalifikacijama je Marquez ponovno osvojio Pole dok je njegov glavni suparnik za naslov prvaka nakon dobrih treninga odvozio vrlo loše kvalifikacije i startao s 11. mjesta. Rossi je popravio vrijeme s treninga i uspio se plasirati na sedmo startno mjesto. Vinales i Zarco su startali iz prvog reda, Pedrosa iz četvrtog a Lorenzo šestog. Osim loših kvalifikacija za Ducati, iznenađenje je bilo i četvrto vrijeme Ianonnea na Suzukiju. Generalno vrijedi pravilo da su kvalifikacije jedno a utrka drugo međutim to posebno vrijedi za stazu u Phillip Islandu gdje gume igraju odlučujuću ulogu s obzirom na izazovnu podlogu a promjenjivo vrijeme obično praćeno jaki vjetrom ne pomaže vozačima u odabiru.

Iznenađujući start, nakon početne gužve utrku je poveo Miller, zanimljiv rasplet pred domaćim gledateljima no nije predugo potrajalo ali je Miller ostao među vodećima. Nekoliko krugova bio je potrebno da se poredak ustali, ono što je bitno za prvenstvo, Dovizioso je već na početku napravio veliku grešku i pao na pretposljednje mjesto dok se Marquez uglavnom vrtio oko drugog mjesta. Jedno vrijeme utrku je vodio i Rossi ali nakon male greške vodstvo je preuzeo Zarco.

15 krugova do kraja poredak je bio slijedeći: Zarco, Rossi, Marquez, Miller, Vinales, Iannone… a već krug kasnije kompletno drukčiji i utrku je vodio Rossi. Za to vrijeme su se Pedrosa, Dovizioso i Lorenzo borili za 11. mjesto. Ne sjećamo se kad je bilo toliko promjena poretka, guranja i kontakata u MotoGP-u, sigurno najzanimljivija utrka sezone.

U zadnja tri kruga se Marquez u vodstvu odvojio na nešto manje od 2 sekunde zahvaljujući neprekidnoj borbi Rossija, Iannonea, Vinalesa i Zarca za drugo mjesto. S takvom prednošću ga nitko nije mogao stići pa je upisao još jednu pobjedu s tim da će ova vrlo vjerojatno donijeti i naslov prvaka. Drugi je bio Rossi, treći Vinales, četvrti Zarco, no da bi se dobio dojam što se događalo u Phillip Islandu definitivno treba pogledati utrku i vremena na ispod priloženoj tablici. Vjerojatno napetost najbolje pokazuje to što nakon samog završetka utrke nitko nikome nije čestitao dok se emocije nisu smirile. Ovom pobjedom i Doviziosovim lošim 13. mjestom Marquezova prednost u ukupnom poretku narasla je na 33 boda. Nastavak je ponovno za tjedan dana, ovaj put u Maleziji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Jerez 2017
Sljedeći članakMotoGP – Sepang 2017