WSBK – Jerez 2017

www.motori.hr

Predzadnja utrka sezone vozila se u španjolskom Jerezu. Iako je naslov prvaka već pripao ponovno nedodirljivom Rei, ostala je za vidjeti zanimljiva borba za drugo mjesto u kojoj je Sykes uoči Jereza imao 9 bodova prednosti ispred Daviesa. Četvrpolasirani bio je Melandri čija pozicija teško mogla promijeniti, s jedne strane nije imao dovoljno bodova da napadne Daviesa dok ih s druge strane imao previše da bi ga ugrozili Lowes i vd Mark.

Rea je ponovno bio najbrži na treninzima usprkos padu za razliku od Daviesa koji je nezgodno pao, srećom bez posljedica, no kasnio je oko dvije sekunde za Sykesom.

Prvu utrku poveo je Rea ispred Melandrija, Lowesa, Sykesa i vd Marka no nakon par krugova utrka je prekinuta zbog pada Badovinija i De Rose. U ponovljenom startu najviše je profitirao Davies koji se progurao do četvrtog mjesta. Melandri je pratio vodećeg Reu ali zapravo se odvojila cijela grupa od šest vozača, Ducatijima i Kawasakijima se ovaj put ozbiljnije priključila i Yamaha jer su do završnog dijela utrke Lowes i vd Mark bili vrlo blizu četvrtog Sykesa. Iza njih je bio danas odlični Guintoli na privatnom Kawasakiju.

Trinaest krugova prije kraja Melandri je konačno prešao u vodstvo, Reu je prošao i Davies no to nije dugo trajalo. Melandrijeva prednost je u jednom trenutku iznosila više od 1,5 sekundi međutim četiri kruga prije kraja je njegov Ducati otkazao poslušnost i ugasio se. Rea je tako vratio vodstvo i odvozio sigurno do nove pobjede. Sykes je stiskao Daviesa do samog kraja ali nedovoljno tako da je Davies drugim mjestom smanjio razliku u ukupnom poretku na samo 5 bodova.

https://www.youtube.com/watch?v=7NQfNUeil78

 

U drugoj utrci je Rei trebalo oko tri kruga da se probije na vrh a pratili su ga vdMark, Davies i Melandri. Dok je Davies pokušavao proći vd Marka, Rea je iskoristio situaciju i odvojio se na više od dvije sekunde u trenutku kad ja Davies konačno prošao na drugo mjesto. Melandri je također napadao ali nije uspio proći Nizozemca sve do drugog dijela utrke. Očito je vd Marku tada pala koncentracija jer je nedugo nakon toga napravio grešku koju su iskoristili Lowes i Sykes te ga gurnuli na šesto mjesto.

Melandri je u zadnjoj fazi utrke ubrzao i krenuo u lov na Daviesa. Dugo je pripremao napad dok je realizaciju ostavio za samu završnicu odnosno za predzadnji krug. Davies je potrošio gume pa nije mogao vratiti a ovaj put je imao sreće da se to sve događalo u zadnjem krugu jer da je utrka još potrajala vrlo vjerojatno bi ga napao i Lowes. Za sedmo mjesto su se cijelu utrku borili Fores i Guintoli. Bivši prvak je napadao no ipak nije uspijevao proći. S malim zaostatkom iza njih utrku je završio Mercado na Apriliji.

Davies i Sykes sada su poravnati u ukupnom poretku s osvojena 363 boda tako da će odluka o vice prvaku biti poznata za dva tjedna na posljednjoj utrci sezone u Qataru.

https://www.youtube.com/watch?v=f9PXWXOA1bM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – Motegi 2017
Sljedeći članakMotoGP – Phillip Island 2017