MotoGP – Silverstone 2017

 

Ovogodišnji Silverstone  jedna je od prelomnica sezone, s obzirom na izjave Yamahinih vozača da nisu sigurni mogu li se i dalje boriti za naslov prvaka. U slučaju da i Silverstone ne prođe prema njihovim planovima, teško će dostići Marqueza koji je od zadnje tri utrke pobijedio dvije i trenutno ima prednost od 16 bodova. I to ispred Doviziosa dok je prednost do Vinalesa i Rossija 24 odnosno 33 boda. Logično da tu svoju šansu vide i u Ducatiju jer još od Stonerovog doba nisu bili tako blizu naslova.

Na treninzima i kvalifikacijama Yamahe su se dobro držale ali u zadnjih par minuta Marquez je rekordom kruga osvojio Pole dok je Rossi s minimalnim zaostatkom zauzeo drugo startno mjesto. Pored njege je startao Crutch a iz drugog reda Vinales, pa dva Ducatija, Lorenzo i Dovizioso.

Na samom startu su Rossi i Marquez zamijenili pozicije a na treće mjesto se ugurao Vinales. Iznenađujuće, krug kasnije je Vinales prošao i Marqueza a Dovi Crutchlowa u borbi za četvrto mjesto. Rossijeva prednost od preko sekunde nakon tri odvožena kruga ovisila je isključivo o trošenju tvrde smjese gume s obzirom na već poznati Yamahin problem ove sezone. Vinales je prednost svakim krugom pomalo smanjivao i istovremeno se odvajao od Marqueza kojeg je Dovi počeo napadati. Pedrosa je cijelo vrijeme držao sedmo mjesto, odmah iza Lorenza, premda se očekivalo bolje izdanje Hondi no bilo je još dosta do kraja utrke.

Nakon deset krugova Rossi je i dalje bio u vodstvu, pratila ga je grupa od četiri vozača, Vinales, Dovi, Marquez i Crutch a nekih stotinjak metara iza njih i druga grupa od tri vozača, Lorenzo, Pedrosa i Zarco.

Prava borba i međusobna pretjecanja počela su ulaskom u zadnjih deset krugova. Rossijeva prednost je oscilirala, ovisno o pretjecanju grupe iza njega ali generalno je padala. Dovizioso je u tom trenutku bio drugi iako je Vinales u nekoliko navrata vraćao. Tada se ponovno probudio Marquez koji je iz drugog plana prošao Vinalesa i zadržao treće mjesto sve dok mu sedam krugova prije kraja eksplodirao motor.

Dovizioso je svakim krugom bio sve bliže vodstvu, svojom poznatom smirenom vožnjom dosta lagano se približio a tri kruga prije kraja i konačno prošao Rossija. Nešto kasnije je isto napravio i Vinales. Rossi je prije utrke najavio moguću borbu za treće mjesto, aludirajući na Hondinu prednost, ali ne vjerujemo da je očekivao ovakav rasplet. Četvrti je završio Crutchlow.

Novom pobjedom i Marquzovim odustajanjem Dovi je poveo u ukupnom poretku uoči velike nagrade San Marina koja se za dva tjedna vozi u Misanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Lausitzring 2017
Sljedeći članakNovi Aprilia Shiver 900 i Dorsoduro 900