WSBK – Lausitzring 2017

RACE1:

Ljetna pauza i ove sezone završava utrkom na njemačkom Lausitzringu. U ukupnom poretku Rea i dalje uvjerljivo vodi a s obzirom na njegovu formu i trenutnu prednost trebalo bi se nešto veliko dogoditi kako bi ga netko skinuo s trona. Taj netko, barem u teoriji, mogao bi biti Sykes odnosno Davies. Na slobodnim treninzima je upravo Sykes bio najbrži iako razlika do drugoplasiranog Ree i trećeg Daviesa nije bila velika. Tako je ostalo i na kvalifikacijama s razlikom da se u prvi startni red nakon Kawasakija ugurao Savadori na Apriliji.

Start prve utrke očekivano je najbolje odradio Sykes i poveo utrku ali se Davies sa šestog startnog mjesta probio na drugo. Četvorka se vrlo brzo odvojila od ostatka, Davies i Rea prošli su Sykesa i krenula je njihova međusobna borba. Davis je imao pola sekunde prednosti i vozio najbrži krug ali Rea je cijelo vrijeme bio vrlo blizu. Na čelu druge grupe bio je odlični Camier na Agusti.

Ponekad minimalnu razliku koja se kretala od 0.2 do 0.7 Davies je održavao da zadnjeg dijela utrke. Nešto iza prve dvojice ostao je i Sykes dok je Melandri na četvrtom mjestu već bio izvan utrke za postolje.

U zadnjih pet krugova Rea više nije mogao pratiti Sykesa te se odlučio za pragmatični pristup i sigurnih 20 bodova. Davies je i dalje bio konstantan na niskih 1.37.2 što je u predzadnjem krugu povisilo prednost na oko 2 sekunde tako da je prvi prošao ciljem ispred Ree, Sykesa, Melandrija, Camiera, Lowesa…

Nedjeljna utrka počinje u 13.00 sati, ovaj puta sa Melandrijem, Camierom i Lowesom u prvom redu.

RACE2:

Melandri je jedini uspio iskoristiti situaciju s obrnutim startom i završiti prvi krug ispred Ree. Aktualni prvak je krenuo vrlo agresivno i probio se do drugog mjesta ali i Davies je ovaj puta bio vrlo blizu, odmah iza njega već od kraja drugog kruga kad je prešao do tada trećeplasiranog Foresa.

Davies je po krugu skidao oko 0.3 Reine prednosti ali je i Rea isto tako napao te prestigaoo vodećeg Melandrija. Sykes ja tada bio šesti, zapeo je iz Savadorija i Foresa a s njima je u grupi bio i Camier. Za očekivati je bilo da će uslijediti kopija jučerašnje borbe Ree i Daviesa, jedino što se umiješao i Melandri koji nije puštao Daviesa. Daviesa ga je prošao tek u sedmom krugu kad je Rea imao prednost od oko 0.5 sekundi.

Nakon deset odvoženih krugova Davies je prešao u vodstvo ali zanimljivo, najbrži krug odvozio je Melandri tako da se i on približio Rei. Međutim, Melandrijevi napadi traju dva do tri kruga nakon čega odustane iz nekog razloga pa se Rea odvojio na sigurnu razliku s obzirom da nije mogao do prvog mjesta bez Daviesove veće greške.

Tri kruga prije kraja počela je lagana kiša na određenim dijelovima staze no to nije donijelo posebne poteškoće vodećima. Davies je sigurno odvozio zadnja dva kruga i ponovno prvi prošao ciljem. Kao i jučer, i Rea je također ponovio svoj rezultat a mjesto na podiju u nedjelju je pripalo Melandriju.

Nakon njemačkog vikenda na redu je Portugal za nešto manje od mjesec dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – Austria 2017
Sljedeći članakMotoGP – Silverstone 2017