MotoGP – Silverstone 2022

Ljetna pauza za MotoGP je prošla a prvenstvo je nastavljeno utrkom u Silverstoneu. Na treninzima su se mijenjali najbrži vozači no konstantna je bila Aprilia, ovaj put brži je bio Vinales dok je Espargaro doživio nezgodan highside ali samo natučen proglašen spremnim za utrku.

Kvalifikacije je rekordom kruga s odvoženih 1.57.767 osvojio Zarco dok su pored njega startali Vinales i Miller. Iz drugog reda su krenuli Quartararo, kojeg je još čekala kazna long lap zbog incidenta na utrci u Nizozemskoj, Bagnaia i Espargaro a razlike su bile doslovno u tisućinkama tako da je bilo jasno kako će utrka biti neizvjesna.

Zarco, Quartarao Miller, Bagnaia i Vinales bila je vodeća petorka nakon prvih pola kruga. Već u drugom krugu je Fabio krenuo s pokušajima napada na zarca ali vrlo blizu su ostali Miller, Bagnaia i Rins. Uz Mllerov najbrži krug od 1.59.7 Vinales se također priključio grupi a njegov timski kolega Espargaro počeo je zaostajati, očito zbog problema nakon pada dan ranije.

U četvrtom krugu Quartarao je odlučio odraditi long lap i vratio se netom ispred Vinalesa. Rins je na trećem mjestu napadao Millera a nažalost Zarco nije izdržao pritisak pa je promašio putanju, izgubio prednji kotač i pao. Neko vrijeme je Rins prošao Millera i vodio utrku a od njihov borbe je profitirao Bagnaia koji im je došao skroz na rep. Martin je u međuvremenu prošao Vinalesa a Espargaro se držao na sedmom mjestu odmah iza njih.

Martin je nastavio agresivno pa prošao i Quartarara a Miller je propustio Bagnaiu da krene u lov na RInsa koji je u vodstvu već napravio nešto manje od sekunde prednosti. Vinales je tad ubrzao i počeo napadati Fabia ali nitko nije mogao odmaknuti niti metra. Dostigao ih je Mir ali je tada Vinales u zadnji trenutak prošao Quartara na ulasku u deveti krug i zadržati peto mjesto. Na vrhu nije bilo promjena, Bagnaia je vrlo sramežljivo smanjivao Rinsovu prednost no još nedovoljno za priliku za napad. Prvih desetak vozača ustalilo se na svojim pozicijama, prilično grupirani pripremajući se za završnicu.

U 12. krugu Bagnaia školski prolazi Rinsa i preuzima vodstvo koje, osim na trenutak u predzadnjem krugu, više nije ispuštao. Miller, Martini i Vinales također su stigli na par metra razlike i tražili svoju priliku. Pogotovo Vinales koji je odmah prošao Martina. Šestoplasirani Quartararo malo je zaostao za grupom na nešto manje od pola sekunde. U 14. krugu Rinsa je prošao i Miller, novi pad je upisao Mir, Martin na kratko vratio četvrto mjesto protiv Vinalesa, a Bastianini je stigao Quartarara.

U zadnja tri kruga Bagnaia je ušao s pola sekunde prednosti a Vinales se probio do trećeg mjesta. Meta je bio Rins kojeg je nakon Vinalesa odmah skinuo i Martin a nešto kasnije i Bastianini. Na istom mjestu krug kasnije Vinales napada i Millera. I kad smo mislili da je to to, Top Gun kreće dalje i napada Bagnaiu. U jednom trenutku je bio u vodstvu ali borbe su mu potrošile gume pa daljnji napadi nisu bili opcija nego je trebalo braniti drugo mjesto. U svakom slučaju, izvrsna predstava Vinalesa nakon dugo vremena i još jedan veliki plus za Apriliju. Quartarara je do kraja utrke prošao i Oliveira pa je završio na osmom mjestu. Nije dobro za njega ali je dobro za prvenstvo jer je sad razlika između njega i pratećih Espargara i Bagnaie ponovno smanjena a nastavak akcije slijedi za dva tjedna na utrci u Austriji.

Prethodni članakWSBK – Most 2022
Sljedeći članakDucati World Première 2023: prezentacije novih modela kreću od 2. rujna