MotoGP – Silverstone 2023

Završila je ljetna stanka za MotoGP timove koji su sezonu nastavili u engleskom Silverstoneu. Promjenjivo vrijeme i očekivana dominacija Ducatija pratila je prvi dan treninga pa je na kraju Pole position osvojio Bezzecchi ispred Millera i A. Marqueza dok su iz drugog reda startali Bagnaia, Fernandez i Marini. Uoči starta Sprint utrke kiša nije padala ali je staza bila većim dijelom mokra no bez lokvi. Svejedno, nitko se nije odlučio rizik sa slick gumama.

Na startu je bila uobičajena gužva, ovaj put s dodatnim oprezom zbog kliske podloge. Utrku je poveo Miller ispred Bezzecchija i Fernandeza kojeg je napadao A. Marquez. Ubrzo im se pridružio Martin koji je odmah, ali na kratko, stigao do vrha. Miller ga je vratio na drugu poziciju a nakon njega prošli su još Marquez i Bezzecchi. Iza njih su se smjestile Aprilije od Espargara i Vinalesa.

2.10.415 bio je nabrži krug utrke koji je odvozio vodeći A. Marquez stvarajući prednost od gotovo pola sekunde u četvrtom krugu. Pratio ga je Bezzecchi koji je također odmaknuo Milleru 0.7 sekundi pri čemu je Australac bio na udaru Vinalesa i Espargara.

Četiri kruga prija kraja Vinales je prestigao Millera za treće mjesto i kasnio za Bezzechijem 1,3 sekunde. Nije bilo većih izgleda da će se poredak vodećih promijeniti jer su razlike bile prevelike. A. Marquez je zadržao prednosti i tako prvi puta pobjedio utrku. Iako se pri kraju smanjila razlika, drugi i treći ostali su Bezzecchi i Vinales. Prognoza za nedjelju najvaljivala je stabilnije vrijeme pa je ostalo za vidjeti tko će se najbolje snaći u GP utrci s početkom u 14 sati.

U nedjelju ujutro se pojavilo sunce pa je i staza bila suha uoči starta GP utrke ali u blizini su prijetili oblaci. Bezzecchi i Miller ponovno su startali rame uz rame a u prvi zavoj utrke kao vodeći je ušao Australac. Za razliku od subotnje sprint utrke, ovaj puta ih je vrlo brzo počeo napadati Bagnaia. Pratili su Marquez, Vinales i Marini. Već pred kraj prvog kruga Bagnaia je došao do drugog mjesta a krug kasnije pozicionirao se kao vodeći. Millera je nakon toga prošao Bezzecchi a napadali su Marquez, Vinales i Espargaro. Greška je Australca izbacila sa staze i vratio se na 14. mjesto.

Na vrhu se vodila tijesna borba između Bagnaie i Bezzecchija koji je odvozio najbržih 2.00.7 i pritiskao aktualnog prvaka. A. Marquez i Espargaro kasnili su za njima oko sekunde u petom krugu. S vremenom od 2.00.2 Espargaro se probio do trećeg mjesta a Marquez je ispao iz utrke nakon tehničkog problema, moguće uzrokovanog kontaktom sa Bagnaiom u prvom krugu.

U šestom krugu se Bezzecchi prekočio i izgubio prednji kraj te pao. Time se u utrku za prvo mjesto ubacio Espargaro koji je kasnio nešto manje od pola sekunde. Iza njih su ostali Binder, Vinales i Zarco s gotovo dvije sekunde zaostatka. Vinales je vrlo brzo prestigao Bindera a akcija se prebacila na borbu za peto mjesto gdje je prvo Oliveira napadao i prošao Zarca a onda isto pokušavao i Marini.

Do zadnjih sedam krugova Bagnaia je smirio tempo utrke sa Espargarom na leđima pa su im se skroz približili Vinales i Binder. Da bi bilo zanimljivije, pojavile su se i prve kapi kiše što Bagnai protiv ovakve konkurencije nije išlo na ruku. Nakon što su se grupirali, prvi je napao Vinales timskog kolegu Espargara pri čemu je Bagnaia stvorio minimalnu prednost.

Pet krugova prije kraja pali su Marquez i Bastianini, rezervni motori s kišnim gumama bili su spremni no nitko se nije odlučio za odlazak u box. U međuvremenu se vodećoj četvorki pridružio Oliveira i stigao do trećeg mjesta tri kruga prije kraja. U zadnjem krugu Espargaro je uspio prestići Bagnaiu i dovesti Apriliju prvi puta u sezoni na vrh. Treći je završio Binder, četvrti Oliveira. Nastavak prvenstva je za dva tjedna u Austriji.

Prethodni članakHyundai pokazao potpuno novi Santa Fe
Sljedeći članakFORMULA STUDENT ALPE ADRIA U VELIKOJ GORICI