MotoGP – Thailand 2018

 

www.motori.hr

Pred kraj prvenstva konačno se dogodilo da su Yamahe proradile. Barem na treninzima i kvalifikacijama gdje su počeli dobro da bi na kraju Marquez izvrsnim krugom ipak izgurao Rossija sa Pole positiona. Svejedno, Rossijev start iz prvog reda, odnosno Vinalesov iz drugog, obećavali su dobru utrku. Između njih se ugurao Dovizioso dok je već ozlijeđeni Lorenzo na treningu doživio još jedan teški pad nakon kojeg je morao propustiti utrku. Iz drugog reda su pored Vinalesa startali Crutchlow i sve bolji Ianonne na Suzukiju.

Marquez je poveo utrku ispred Rossija i Doviziosa, slijedili su ih Crutch, Vinales, Zarc0… Prva dva kruga su svi bili na 1.32, tek u trećem krugu je Rossi ubrzao i prošao Marqueza da bi uskoro isto napravio i Dovizioso. Slijedećih nekoliko krugova nije bilo promjena, vremena su se kretala oko visokih 1.31 a Rossi je odmaknuo Doviziosu na oko 0.3 sekunde međutim jedna greška u 11. krugu Rossija je koštala dvije pozicije. Nitko nije mogao napraviti prednost, očiglednu su se čuvale gume za završnicu.

“Biciklistička” utrka nastavljena je i dalje, kako se približavao kraj tako su i međusobne razlike oscilirale ali ne previše. Tek se ulaskom u zadnjih deset krugova nešto počelo događati, Dovi je prvi ubrzao, slijedili su Marqueza i Rossi a približavali su im se Vinales i Pedrosa koji su prošli Crutchlowa… sve dok Pedro nije pao osam krugova prije kraja pa je na vrhu ostala grupa od četiri vozača.

Prvi je počeo otpadati Rossi kojeg je prošao sve brži Vinales. Preostalih 6 krugova bilo je dovoljno da pokuša napasti prvo mjesto no to se ipak nije dogodilo. Marquez i Dovizioso odradili su zadnja tri fantastična kruga s međusobnim pretjecanjima da bi Španjolac na kraju bio brži i pobijedio. Međusobne borbe u kojima se gube stotinke iskoristili su Vinales i Rossi koji su se približili ali gledanje borbe za prvo mjesto iz prvog reda bio je njihov maksimum. Zaslužena pobjeda i dalje izvrsnog Marqueza a vjerujem da možemo reći i novog starog prvaka. Nastavak je za dva tjedna u Japanu gdje bi to već mogli i matematički potvrditi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakPeugeot skuteri – akcija na skutere od 50ccm
Sljedeći članakWSBK – Argentina 2018