WSBK – Argentina 2018

Uoči utrke u Argentini većinu pažnje odnijela je rasprava oko novih pravila za slijedeću sezonu, odnosno konkretnije treća utrka koja bi se ubacila u svaki aktivni vikend. Navodno bi se radilo o nekoj vrsti sprint utrke koja bi odlučivala o startnim pozicijama druge odnosno od sutra možda treće utrke. WSBK prvenstvu gledanost pada pa je logično da se traži neko alternativno rješenje. Da li je ovo konačno, znati ćemo na vrijeme…

… a do tada ćemo se baviti predzadnjom utrkom sezone. Prvak je već poznat pa se vodi borba na drugo mjesto između Daviesa i vd Marka međutim niti jedan se dana nije baš posebno pokazao. Davies je uspio odvoziti 12 krugova prije nego što je pao prilikom napada na Sykesa a vdMark se morao zadovoljiti osmim mjestom iako je imao priliku iskoristiti Daviesov pad i dodatno smanjiti prednost u ukupnom poretku koja sada iznosi 18 bodova. Kao i veći dio sezone, i u prvoj utrci u Argentini najbrži je bio Rea koji je devetom pobjedom u nizu s novih 25 bodova razliku napravio još većom. Drugi je završio Melandri koji je doslovno letio na kvalifikacijama i osvojio Pole position. Ukupno gledajući može biti zadovoljan jer je Rea bio nedostižan a iza njega je jurio danas raspoloženi Razgatlioglu. Turčin je danas imao jedan od onih svojih bljeskova u kojem je iza sebe ostavio Foresa, Lavertyja, Sykesa i osvojio mjesto na podiju… Novom pobjedom i novim bodovima Rea je uz Sykesa osigurao Kawasakiju i naslov prvaka za proizvođača.

Drugu utrku je poveo Fores i pri tome odvozio najbrži krug od 1.39.853 što je Rea skinuo na 1.39.807 tek pred kraj utrke. Rea se vrlo brzo probio do drugog mjesta no Fores je odlično odvozio drugu utrku tako da je izdržao osam krugova prije nego što je morao propustiti Reu. Novi stari prvak odmah je počeo odmicati tako da je pitanje pobjednika u tom trenutku već bilo riješeno.

Fores je također držao konstantnu prednost ispred Razgatlioglua. Osim njih trojice, na podij su pretendirali Davies i Melandri koji su zaostajali sekundu odnosno dvije. U grupi iza njih vodio je Sykes međutim razlika od oko četiri sekunde bila je tolika da nije bilo realno da se uključe u borbu.

Do same završnice nije bilo promjena, tek tada su Davies i Melandri prošli Razgatlioglua. Davies je prošao prvi ali je Melandri pojačao ritam i ubrzo stigao do trećeg mjesta koje više nije ispuštao do kraja utrke. Nakon toga je jedino Razgatlioglu uspio izgubiti još dva mjesta od Sykesa i Lowesa.

Za dva tjedna na redu je i zadnja utrka sezone u Qataru. Utrka koja vjerojatno neće utjecati na ukupan poredak u prvenstvu ali nas zato barem čekaju atraktivne scene jedine noćne utrke u kalendaru.

 

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – Thailand 2018
Sljedeći članakAkcija na Arai Ducati kacige