MotoGP – Thailand 2022

Dominaciju Ducatija na kvalifikacijama u Tajlandu potvrdio je podatak da se u prvih sedam mjesta osim Ducatija ugurao samo Quartararo na četvrto mjesto. Bagnaia je startao s treće pozicije dok je prvi puta Pole position osvojio Bezzecchi ispred Martina.

Promjenjivi vremenski uvjeti ponovno su igrali ulogu u Buriramu zbog čega je početak utrke bio odgođen za sat vremena ali što je bitnije, uvjeti su bili potpuno različiti od onih na treninzima i kvalifikacijama.

Utrku je poveo Bezzecchi ispred Bagnaie i Millera, zatim Martina, Oliveire, Marqueza, Marinija… Quartararo je zapeo u gužvi i pao na 17. mjesto. U početnoj fazi Oliveira je vrtio najbrže krugove i probio se do četvrtog mjesta a nakon penaliziranja Bezzecchija za jednu poziciju, Miller je stigao na prvo mjesto. Bezzechi je bio drugi, Oliveira treći, Bagnaia četvrti. Mariniju, tada na petom mjestu, proklizao je prednji kotač zbog čega je pao pa je na njegovo mjesto stigao Marquez.

Nakon šest krugova Miller je imao gotovo sekundu prednosti a Oliveira, Bagnaia i Marquez prošli su Bezzecchija. Marquez nije napadao kao inače već je vrlo inteligentno pratio razvoj događaja i polako napredovao. Oliveira je nastavio odličan ritam i vrlo brzo počeo napadati Millera a Quartararo je u međuvremenu izgubio još dvije pozicije, od P. Espargara i Crutchlowa. U 11. krugu Bagnaia je odvozio najbrži krug od 1.39.

Točno na pola utrke Oliveira je uspio proći Millera i zadržati vodstvo. Bagnaia je vozio usamljen na trećem mjestu a Marquez na četvrtom no polako se Marquez počeo približavati Bagnai ali i petoplasirani Zarco bio je sve brži. Za šesto mjesto su se borili Marquez i Martin dok je A. Espargarao pokušavao oko 12. mjesta skupiti što više bodova i barem ublažiti ovaj ne previše uspješan vikend.

Kako se utrka približavala kraju, staza se na pojedinim dijelovima sušila a kišne gume prilično trošile, tako se prva petorka sve više počela međusobno približavati. Marquez je u jednom trenutku prošao Bagnaiu ali mu se tako i Zarco zalijepio na leđa i kako to obično biva, prošao ga par zavoja kasnije. Francuz je nastavio agresivno no Bagnaia se uspio obraniti i završiti na podiju, prvi puta u kišnim uvjetima, dok je prvo mjesto osvojio na mokrom tradicionalno odlični i sigurni Oliveira. Drugi je ciljem prošao također izvrsni Miller koji je pokušavao napasti do samog kraja.

Quartararo je završio izvan bodova, na 17. mjestu, tako da je razlika u ukupnom poretku između njega i Bagnaie pala na samo dva boda zaostatka. Ne treba zaboraviti niti trećeplasiranog Espargara koji sa svojom Aprilijom zaostaje ne prevelikih 20 bodova. Do kraja prvenstva preostale su tri utrke a slijedeća je na rasporedu za dva tjedna na australskom Phillip Islandu.

Prethodni članakDucati cjenik za 2023
Sljedeći članakVespa GTS 300 HPE