MotoGP – USA 2017

Nakon dvije Vinalesove pobjede GP se nastavio u Texasu gdje je Marquez nakon vrlo tijesnih kvalifikacija ipak uspio s odvoženih 2.02.7 osvojiti Pole position. Vinales je s minimalnim zaostatkom tj. 2.02.8 startao s drugog mjesta a pored njega, prvi put ove sezone, nakon dobrih kvalifikacija start iz prvog reda konačno je zapao i Rossija iako s priličnim zaostatkom za Španjolcima.

Za start možemo reći da je bio jedan od onih dana kad se Pedrosa probudi. Startao je fantastično i poveo utrku. Već nakon dva kruga pao je Vinales, tada na četvrtom mjestu, iza Rossija i Marqueza. Marquez je u slijedećim krugovima bio vrlo blizu Pedra a i Zarco je polako smanjivao razliku do Rossija vozeći najbrži krug. Prilikom pokušaja napada izgurao je Rossija sa staze ali na asfaltirani dio tako da se Rossi vratio ali kako se kasnije saznalo i dobio vremensku kaznu od 0,3 sekunde zbog kraćenja. Od petog mjesta na dalje smjestili su se Crutch, Dovi i Lorenzo.

Nakon šest odvoženih krugova Marquez, Rossi i Zarco su smanjivali Pedrovu prednost tako da je Marquez ubrzo prošao na vodeću poziciju. Odmah je počeo odlaziti ali je Pedrosa nakon nekoliko krugova ponovno krenuo u napad. Uspio je na kočenju u prvom zavoju na kratko vratiti vodstvo no više od toga nije išlo. Marquez je ubrzao na 2.04.9 tako da je na vrhu zavladalo zatišje, no za akciju se pobrinuli Iannone i Crutchlow koji su u svom stilu napadali Lorenza odnosno Zarca. Tako se ušlo u u zadnja tri kruga, s tim da je Marquez već tada osigurao dovoljnu prednost pa pitanje pobjednika nije bilo upitno.

U predzadnjem krugu krenula ja akcija: Iannone je prošao Lorenza, Crutch Zarca a Rossi Pedrosu. Rossiju sami prelazak nije bio dovoljan tj. morao je zbog penala napraviti razliku veću od 0,3 sekunde kako bi zadržao drugo mjesto. To mu je na kraju i uspjelo jer Pedro nije imao više snage pratiti Rossijev ritam. Zapravo, da je bilo još par krugova nije isključeno da bi napao i Marqueza. Kako bilo, Rossi je nakon ove utrke prešao u vodstvo u ukupnom poretku a nastavak slijedi za dva tjedna u Jerezu.

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha MT Tour 06.05.2017. ponovno u Zagrebu
Sljedeći članakWSBK – Assen 2017