WSBK – Assen 2017

 

Odlična prva utrka Superbike prvenstva odvožena je u Assenu. Kao i do sada, glavni protagonisti ponovno su bili u zelenim Kawasakijevim i crvenim Ducatijevim bojama. Cijelu utrku borbu za vodeću poziciju vodili su Rea i Davies. U sedamnaestom krugu Rea je prošao naprijed i tad su počela međusobna pretjecanja koja su trajala do predzadnjeg kruga kada se na ulasku u šikanu Daviesov Panigale ugasio zbog problema s elektronikom nakon čega je Davies morao odustati. Rea je mirno odvozio krug  do kraja i uzeo novih 25 bodova. Drugi je s više od četiri sekunde zaostatka bio Sykes koji je ovaj puta ostvario veliku prednost ispred Melandrija iako je Talijan agresivno krenuo u početnoj fazi utrke.

Dobru utrku odvozio je i Fores za privatni Barni Team, jedna od onih situacija kad je možda i mogao dostići Melandrija da je utrka potrajala još nekoliko krugova jer mu je ritam u završnoj fazi bio konstantniji. Peto mjesto za prvu Apriliju, Savadori je u petom krugu napravio grešku i izgubio vrijeme koje je kasnije morao nadoknaditi tako da mora biti zadovoljan plasmanom. Iza njega je završio Bradl na Ten Kate Hondi pa Ramos, Laverty… Prva utrka je za Yamahu bila iznimno loša, prvo je na domaćoj stazi i zasigurno uz velika očekivanja pao vdMark u trećem krugu a malo nakon njega i Lowes.

Niti u drugoj utrci nije bilo velikih iznenađenja iako je utrke bila vrlo zanimljiva. U počenoj fazi druge utrke Laverty i Fores držali su se neko vrijeme s vodećom četvorkom, tri kruga su trebala Rei da s devetog mjesta stigne do vodeće pozicije. Davies je dosta vremena izgubio u pokušaju napada na Foresa, kasnije i odličnog Lavertyja čija je Aprilija bila vrlo brza cijeli vikend. Melandri je u devetom krugu pao na vrlo čudan način ali bez kontakta s drugim vozačem.

Za to vrijeme su se Rea i Sykes odvojili, pratio ih je Davies kojem je prijetio napad od vdMarka. Rea je nakon jedne greške dozvolio Sykesu da se približi na 0.2 i tako su se vozili gotovo cijeli drugi dio utrke. Znalo se dogoditi da bi Sykes prošao Reu ali bi on obično vratio u predzadnjem ili zadnjem krugu. Vjerojatno je zato danas Sykes izabrao drugu taktiku, napada u posljednjim metrima. I skoro je uspio, Rea je bio brži za samo 25 tisućinki. Treći je ciljem prošao Davies koji danas osim u početnim krugovima nije imao previše borbe, bio je dovoljno brz da pobjegne ostalima ali i prespor za napad za vodstvo. Iza njega su utrku završili vd Mark i Lowes čime je Yamaha ipak mogla kompenzirati jučerašnji loš dan. Šesti je bio Camier. Ne znamo odakle MV Agusta crpi novce i snagu ali rezultati su tu.

Slijedeća utrka na kalendaru je Imola za dva tjedna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakMotoGP – USA 2017
Sljedeći članakOtvoren novi Ducati centar u Zagrebu