MotoGP – Valencia 2018

www.motori.hr

Posljednja utrka sezone nije nosila posebnu rezultatsku napetost ali je kao i uvijek u Španjolskoj više nego interesantna, pogotovo kad je ujedno bila i oproštajna utrka velikog malog Pedrose. Već na kvalifikacijama je vozače je dočekala jaka kiša i teški uvjeti na stazi zbog čega je bilo i prekida. Pole position ponovno je pripao domaćem vozaču no ovaj put je to bio Vinales koji je izborio prvo startno mjesto ispred Rinsa i Doviziosa.

Već u početnoj fazi utrke na potpuno mokroj stazi došlo je do mnogo promjena pozicija ali i padova tako da je nakon deset odvoženih krugova u vodstvu bio Rins s oko 4 sekunde prednosti pred Doviziosom, treći je bio Rossi, zatim Vinales, Morbideli, Zarco, Pedrosa… s tim da je Rossi svakim krugom smanjivao prednost. Do tada su se na listu padajućih upisali Marquez, Miller, Espargaro, Petrucci i Ianonne. Nešto kasnije pridružio se Vinales, nakon njega i Morbideli pa onda i Smith.

Rins je uspio ostati u vodstvu do pola utrke odnosno 14 krugova kad su ga stigli Dovizioso i Rossi. Međutim, odmah nakon toga je pokazana crvena zastava odnosno utrka je prekinuta zbog uvjeta na stazi. Prema pravilima nije odvezeno 3/4 utrke tako da je uslijedio ponovljeni start a mjesta na gridu pratila su poredak u utrci u trenutku prekida.

Rins je ponovno najbolje startao ispred Dovija i Rossija i to je bila grupa koja se odmah odvojila. Dovi nije htio čekati pa je odmah prešao Rinsa i pokušao odmah napraviti razliku. U početku nije uspijevao ali je s krugovima ipak odmicao tako da je Rossi morao što prije napasti Rinsa i pokušati uloviti Dovija za što je imao punih 8 krugova i zaostatak od oko 1,7 sekundi. To se na kraju ipak nije dogodilo jer je četiri kruga prije kraja pao. Dovizioso je upisao još jednu pobjedu za kraj sezone i time učvrstio svoje drugo mjestu u ukupnom poretku dok se uz Rinsa na podij konačno popeo i Espargaro na KTMu.

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls stigao na kioske
Sljedeći članakDucati Panigale 1299R Final Edition – “Oba su pala!”