Sport — 17 studenoga 2019 -

Posljednja utrka sezone u Valenciji bila je i posljednja utrka Jorge Lorenza u MotoGPu. Nakon odlaska iz Yamahe Lorenzo je imao dvije ne previše uspješne godine u Ducatiju. Sjetimo se jednog od većih misterija MotoGPa, vrtio se u donjem dijelu tablice da bi koincidiralo dobivanje dugo traženih materijala s potpisom za Hondu nakon čega je počeo pobjeđivati i ući u sami vrh. Nažalost tada je već bilo kasno za nastavak suradnje i Lorenzo je prešao u Hondu. Znali smo da Marquezov pobjednički motocikl Lorenzu neće odgovarati ali ipak nitko nije očekivao toliko loše rezultate. Vjerujemo da bi se s vremenom Lorenzo bolje snašao no uslijedila su dva teža pada s ozbiljnim ozljedama koja su u konačnici presudila donesenoj odluci o povlačenju. Sagledavajući njegovu trenutnu situaciju i moguće buduće angažmane, mišljenja smo da je peterostruki svjetski prvak donio ispravnu odluku.

Quartararo je odvozio najbrži krug na kvalifikacijama a ovaj put je uspio i povesti utrku te napraviti prednost od oko pola sekunde nakon čega se Marquez probio na drugo mjesto i krenuo u lov. Slijedili su Miller, Dovizioso, Rins, Morbidelli, Binales, Mir, Rossi, Crutchlow…

Već nakon početnih krugova Marquez je stigao do Quartarara i ponovno je bilo samo pitanje vremena kada će ga proći. Ovaj put nije snimao i čekao završnicu, 20 krugova do kraja bio je na vodećoj poziciji i to je bilo to što se tiče pobjednika.

Prvo odustajanje zabilježio je Pirro a prvi pad Crutclow koji je krenuo agresivnije, prešao Rossija i ubrzo nakon toga pustila mu je prednja guma. Nakon Crutchlowa, Rossija je prešao i Petrucci. Vodeća petorka se odvojila bez promjena u poretku dok su u drugoj grupi ostali Morbidelli, Vinales a priključio se i Mir. Nedugo nakon toga dogodili su se novi padovi, Petrucci, Zarco i Lecuona a nekoliko krugova kasnije pridružio im se i Morbidelli.

Do kraja nije bilo promjena, i zadnja utrka prvenstva “odrađena” je bez rizika s obzirom da su svi u glavama već debelo u pripremama za slijedeću sezonu. Spomenimo i Marquezovo slavlje za kraj sezone iako smo očekivali da će pet minuta slave pripasti Lorenzu i njegovom oproštaju. Po svemu sudeći, Lorenzovo mjesto u HRC timu pripasti će mlađem Marquezu no za to ćemo još malo pričekati službenu potvrdu… 

Share

Povezane novosti

Dovi i Petrux

Dovi i Petrux

25 lipnja, 2020
Novi kalendar MotoGP 2020

Novi kalendar MotoGP 2020

06 ožujka, 2020
Australia WSBK test

Australia WSBK test

25 veljače, 2020
Qatar test MotoGP 2020

Qatar test MotoGP 2020

25 veljače, 2020
Predstavljen Yamaha WSBK team
WSBK – Jerez, test 2020

WSBK – Jerez, test 2020

24 siječnja, 2020

About Author

mate