MotoGP – Valencia 2019

Posljednja utrka sezone u Valenciji bila je i posljednja utrka Jorge Lorenza u MotoGPu. Nakon odlaska iz Yamahe Lorenzo je imao dvije ne previše uspješne godine u Ducatiju. Sjetimo se jednog od većih misterija MotoGPa, vrtio se u donjem dijelu tablice da bi koincidiralo dobivanje dugo traženih materijala s potpisom za Hondu nakon čega je počeo pobjeđivati i ući u sami vrh. Nažalost tada je već bilo kasno za nastavak suradnje i Lorenzo je prešao u Hondu. Znali smo da Marquezov pobjednički motocikl Lorenzu neće odgovarati ali ipak nitko nije očekivao toliko loše rezultate. Vjerujemo da bi se s vremenom Lorenzo bolje snašao no uslijedila su dva teža pada s ozbiljnim ozljedama koja su u konačnici presudila donesenoj odluci o povlačenju. Sagledavajući njegovu trenutnu situaciju i moguće buduće angažmane, mišljenja smo da je peterostruki svjetski prvak donio ispravnu odluku.

Quartararo je odvozio najbrži krug na kvalifikacijama a ovaj put je uspio i povesti utrku te napraviti prednost od oko pola sekunde nakon čega se Marquez probio na drugo mjesto i krenuo u lov. Slijedili su Miller, Dovizioso, Rins, Morbidelli, Binales, Mir, Rossi, Crutchlow…

Već nakon početnih krugova Marquez je stigao do Quartarara i ponovno je bilo samo pitanje vremena kada će ga proći. Ovaj put nije snimao i čekao završnicu, 20 krugova do kraja bio je na vodećoj poziciji i to je bilo to što se tiče pobjednika.

Prvo odustajanje zabilježio je Pirro a prvi pad Crutclow koji je krenuo agresivnije, prešao Rossija i ubrzo nakon toga pustila mu je prednja guma. Nakon Crutchlowa, Rossija je prešao i Petrucci. Vodeća petorka se odvojila bez promjena u poretku dok su u drugoj grupi ostali Morbidelli, Vinales a priključio se i Mir. Nedugo nakon toga dogodili su se novi padovi, Petrucci, Zarco i Lecuona a nekoliko krugova kasnije pridružio im se i Morbidelli.

Do kraja nije bilo promjena, i zadnja utrka prvenstva “odrađena” je bez rizika s obzirom da su svi u glavama već debelo u pripremama za slijedeću sezonu. Spomenimo i Marquezovo slavlje za kraj sezone iako smo očekivali da će pet minuta slave pripasti Lorenzu i njegovom oproštaju. Po svemu sudeći, Lorenzovo mjesto u HRC timu pripasti će mlađem Marquezu no za to ćemo još malo pričekati službenu potvrdu… 

Prethodni članakScrambler DesertX i Motard
Sljedeći članakNovi Moto Puls na kioscima