MotoGP – VN Štajerske 2020

Nova utrka u Austriji, ovog puta pod nazivom VN Štajerske, nastavila je s iznenađenjima od prošlog vikenda. Nakon dramatičnog pada gotovo bez posljedica, Zarco i Morbidelli spremni su se vratili na stazu a uoči kvalifikacija pristigla je i vijest da će Marquezovo odsustvo sa staze trajati dva do tri mjeseca čime njegov utjecaj na ukupni poredak bez obzira na stalne izmjene i iznenađenja ne bi trebao igrati bitnu ulogu u prvenstvu.

S vremenom od 1.23.580, Pol Espargaro osvojio je Pole position ispred Nakagamija i Zarca koji je zbog kazne morao startati iz boxa. Miller i Vinales su se ugurali u drugi red, Dovizioso u treći. Quartararo u četvrti a Rossi, nakon pada i vrlo lošeg performansa u kvalifikacijama, tek u peti. Što se toliko promijenilo u odnosu na prošli vikend ili su se aduti čuvali za utrku, ostalo je za vidjeti u nedjelju.

Utrku je poveo Miller ispred Mira i Nakagamija dok je Espargaro s prvog startnog mjesta vrlo nervozno ušao u utrku. Nakon četiri kruga na vrh se probio Mir a najbolji krug zabilježio je posljednji Zarco. Dovizioso i Vinales su se tada borili za šesto mjesto.

Vodeća trojka se odvojila s prednošću od oko sekunde pred drugom grupom koju su vodili Espargaro i Rins s tim da im se u međuvremenu približio Dovizioso. Mir je također imao oko pola sekunde prednosti na vrhu. Tvorničke Yamahe držale su 10. i 11. mjesto. Dovizioso je u borbi za šesto mjesto izgubio od Bindera i Oliveire i tu su mu šanse za dobar plasman bile minimalne. Tehnički problem dogodio se Vinalesu nakon čega je izgubio nekoliko pozicija međutim nedugo nakon toga bacio se s motora nakon što je, prema pretpostavkama, imao problema s kočnicama. Nakon pada i probijanja ograde utrka je prekinuta čime je najviše “oštećen” Mir koji je u tom trenutku imao preko 2,5 sekunde prednosti i očekivala ga je čista pobjeda.

Mir je izvrsno startao i ponovno poveo ali je Miller napao i prošao odmah u prvim zavojima. Slijedili su Espargaro, Oliveira, Dovizioso, Binder, Nakagami, Rossi… Mir nije mogao držati ritam pa su ga uskoro prošli Espargaro i Oliveira a nešto kasnije i Dovizioso koji je stigao do četvrtog mjesta.

Ponovno se drama odvijala u zadnjim trenucima utrke, Espargaro je vodio do nekoliko zavoja prije kraja kada se Miller vratio na prvo mjesto. Njihovo naguravanje u zadnja dva zavoja iskoristio je Oliveira koji se s trećeg mjesta probio naprijed i ostvario svoju prvu pobjedu a time i novi zaplet u ukupnom poretku iako je ostalo još puno utrka na kojima se svašta može događati. Najbolja Yamaha bio je ponovno Rossi a Nakagami je nakon odličnog prvog dijela utrke završio tek na sedmom mjestu. Quartararo i dalje vodi iako sada samo s tri boda razlike u odnosu na Doviziosa. Nastavak prvenstva je za tri tjedna u Misanu.

Prethodni članakOdvožen Speedway u Međimurju
Sljedeći članakWSBK – Aragon 2020