Nova generacija Yamahe MT-07

Utemeljena 1. srpnja 1955. godine, tvrtka Yamaha Motor Co., Ltd., proslavila je 65-tu obljetnicu ove godine, a tijekom proteklih sedam desetljeća tvrtka je razvila neke od najlegendarnijih modela u industriji te je bila odgovorna za uvođenje niza inovativne tehnologije koja je promjenila doživljaj vožnje.

Svi strojevi, uključujući modele XT500, XS650 i RD350LC – sve do modela VMAX i YZF-R1 – postigli su legendarni status kulta u svijetu motociklizma, a postali su sastavni dio Yamahine priče. Premda je opravdano ponosna na svoja prethodna dostignuća, Yamaha je usredotočena na budućnosti pa su do konca prvog desetljeća ovog stoljeća timovi za razvoj proizvoda tvrtke bili u misiji stvaranja nove generacije budućih ikona.

Kako bi se napravila razlika potrebno je riskirati, a neki od najvećih dizajna tvrtke bili su ti motocikli koji su prkosili konvencionalnom i usudili se biti različiti. Stoga, kada su Yamahini dizajneri i inženjeri stvorili novu vrstu motocikala za 21.st stoljeće, svjesno su odlučili prekršiti sva pravila i zauzeti potpuno novi smjer. Umjesto da igra na sigurno tako što će napraviti novu i bolju verziju onoga što je već bilo na tržištu, Yamaha je odlučila započeti sve ispočetka.

Sljedeća ključna odluka u razvoju ove nove generacije motocikala bila je da će oni biti izrazito japanski, jedinstvenog izgleda i osjećaja koji ih razdvaja od svih drugih marki. Igrajući se različitim japanskim utjecajima, uključujući motociklističku supkulturu u Tokiju, razvojni tim imao je slobodu istražiti svaku mogućnost.

Fokus bi bio na izradi motocikla s jedinstvenim, uzbudljivim i ugodnim iskustvom u vožnji, koji se postiže prvenstveno kroz isporuku linearnog okretnoga momenta i jednostavne okretnosti.

Cjenovno prihvatljiv i jednostavan za vožnju svim vrstama kupaca, uključujući i žene.
Izgled će biti ogoljen i mehanički, kako bi se ovoj novoj vrsti modela upečatljivog japanskog motocikla dao čist i mišićav izgled. I svaki komad tehnologije bio bi tu da posluži vozaču i stvori zanimljivije, korisnije i zadovoljavajuće iskustvo vožnje.

Nadahnut japanskom supkulturom i stvoren od strane nekih dizajnera s vizijom u ovom poslu, MT-07 stigao je ubrzo nakon što je predstavljen prvi MT-09, a 2014. godina označila je stvarni početak novog Hyper Naked segmenta koji će postati dominantna snaga na cestama Europe.

Svijet motociklizma se mijenjao, a Yamaha je prednjačila s dva najznačajnija nova modela koja je tvrtka predstavila u svojoj dugoj i slavnoj povijesti. Uz više od 250.000 jedinica prodanih do danas, model MT predstavlja najuspješniji asortiman koji je Yamaha ikada proizvela.

Yamaha MT-07: Motocikl koji pristaje svakome

Kada je MT-07 prvi put stigao 2014. godine, malo je ljudi shvatilo golem utjecaj koji bi ovaj ogoljeni dvocilindrični motocikl od 690 ccm mogao imati na europsko tržište. No, čim su se prvi strojevi počeli pojavljivati na ulici, bilo je jasno da se ovdje ne radi o običnom motociklu. Trebala je samo jedna probna vožnja kako bi kupac shvatio da je MT-07 stvarno drugačija stroj.

MT znači „Gospodar okretnog momenta” (Master of Torque), a izvanredni agregat s dva cilindra opravdao je svoje ime linearnim okretnim momentom čineći MT-07 zabavnim za vožnju u različitim uvjetima vožnje. Njegovo kompaktno podvozje dalo mu je idealnu kombinaciju okretnosti i stabilnosti – a jednostavna ergonomija i prirodni položaj sjedenja učinili su ga velikom uspješnicom među vozačima svih dobnih skupina i razina iskustva. Jednostavno rečeno, MT-07 motocikl je koji pristaje svakome – a uz njegovu konkurentnu cijenu može se opravdano tvrditi kako pruža najbolju ravnotežu performansi i vrijednosti u svojoj klasi.

Europski vozači znaju što žele, a uskoro su shvatili kako je ovaj pristupačni Hyper Naked model nešto vrlo posebno. Uz prodanih više od 125.000 jedinica modela MT-07 (pune snage i 35 kW) od kada je predstavljen, ovo je jedan daleko najprodavaniji Yamahin motocikl i od 2014. svake je godine na prvom mjestu u klasi ogoljenih modela s gotovo dva puta više prodanih jedinica od najbližeg konkurenta.

Sljedeća generacija Yamahe MT-07: Progresivni razvoj

Kao najprodavaniji ogoljeni model u svojoj kategoriji od prvog dana, jasno je da MT-07 daje Yamahinim kupcima točno ono što žele od svog motocikla. MT-07 za 2021. prepoznatljive je nove konstrukcije koja odražava njegovu čistu DNK sljedeće generacije MT serije i predstavlja progresivnu evoluciju omiljenog europskog ogoljenog motocikla te pojačava temeljne vrijednosti ove izuzetno uspješne i toliko voljene srednje kategorije.

Niz nadograđenih značajki, uključujući privlačan i karakterističan agregat usklađen s normom EU5, kao i snažnije prednje kočnice, potvrđuju vodeće iskustvo vožnje modela MT-07 – dok je ukupan osjećaj kvalitete naglašen ugradnjom novog LED svjetla s LED pokazivačima smjera i pozicijskim svjetlima te LCD instrumentnom pločom. Nove ručice upravljača te novi spremnik i sjedalo doprinose ugodnijem uspravnom položaju za vožnju, dok najnovije sportske gume Michelin omogućuju pouzdano držanje ceste – i pojačavaju faktor zabave za još nekoliko stupnjeva.

Nove boje i izmijenjene pojedinosti motocikla pojačavaju mu DNK serije MT, a uz izuzetno konkurentnu cijenu MT-07 spreman je zadržati vodeći položaj motocikla koji pristaje svakome nudeći najbolju ravnotežu performansi i vrijednosti u svom segmentu.  

Dizajn sljedeće generacije: Čisti DNK serije Hyper Naked

Konstrukcija nove generacije novog modela odražava neprestani razvoj serije MT i modelu MT-07 za 2021. daje profinjeniji i prepoznatljiviji izgled uz kvalitetan osjećaj.

Dizajn koncepta trebao je od novog MT-07 napraviti „Zgodnog mlađeg brata” u Yamahinoj seriji Hyper Naked, a ovaj izgled sljedeće generacije postignut je stvaranjem snažnog i prepoznatljivog novog stila koji je i više organski i zreliji.

Ključ novog izgleda kompaktan je i minimalistički novi sklop prednjih LED svjetala čija pozicijska svjetla i prednja svjetla daju prednjoj strani sliku u obliku slova Y koja simbolizira izgled nove generacije MT serije. Uz minimalno izbočenje, novo LED svjetlo naglašava osjećaj lakoće i okretnosti s gledišta vozača, a sabijanjem nove konstrukcije, hladnjaka i sjedala usko uz CP2 agregat stroja, centralizirani raspored mase projicira stvarni osjećaj okretnog momenta i snage.

Nova krilca na bokovima novooblikovanih poklopaca spremnika za gorivo od 14 litara imaju oštro oblikovane zračne kanale koji vizualno prenose strujanje zraka u motor, dajući motociklu dinamičniji stav i ističući čisti Hyper Naked DNK novog modela. Kut dodataka nalik krilu na stražnjoj strani tijela naglašava sklad cjelokupnog dizajna, a gledajući s gornje strane, izbačeni zračni kanali u suprotnosti su s tankim područjem sjedala kako bi se vozaču pružio osjećaj okretnosti i slobode kretanja.

Novorazvijeni pokrovi spremnika za gorivo proizvedeni su od posebne plastike kako bi se smanjila težina, a 3D oblikovana tekstura nalazi se u predjelu gdje se naslanjaju koljena vozača kako bi se poboljšala upravljivost za sportski karakter. Mnoge druge izmjene pojedinosti poput boje i završne obrade poklopaca vilice, oslonaca za noge, nosača i poklopaca agregata služe poboljšanju cjelokupnog osjećaja kvalitete, naglašavajući pobjedničku kombinaciju izvanredne vrijednosti uz vrhunsku specifikaciju modela MT-07.

Osvjetljenje LED projektora: Kompaktan i snažan

Moderno, kompaktno i lagano, novo LED svjetlo dvostruke funkcionalnosti odlikuje se projektorskim svjetlom za dugo i kratko svjetlo postavljenim u sredinu, koje transformira karakter ovog modela sljedeće generacije i naglašava čistu DNK serije MT koju dijeli s potpuno novim modelom MT-09. Osim što modelu MT-07 daje i hrabar i prepoznatljiv novi izgled, ovo kompaktno projektorsko prednje svjetlo daje i snažan snop s dobro definiranim rubovima koji omogućuje izvrsnu vidljivost prema naprijed tijekom noćne vožnje. Nova lijeva i desne dvoslojna, prozirna LED pozicijska svjetla daju modelu MT-07 prednji kraj s potpisom u obliku slova Y koji ponovno potvrđuje blisku povezanost s modelom MT-09.

Najnoviji CP2 agregat zapremnine 690 ccm usklađen je s normom EU5: Više linearne reakcije

Najnoviji 2-cilindrični CP2 agregat od 690 ccm ima izmijenjeni oblik kanala za usisavanje zraka i optimizirane postavke mlaznice za gorivo, kao i novi ispušni sustav 2 u 1 i novi ECU.
Te promjene daju linearniju reakciju agregata, uz zadržavanje performansi karaktera.

Agregat modela za 2021. pruža uglađeniju krivulju okretnog momenta / okretaja u minuti za izvrsnu vršnu brzinu i uzbudljivo ubrzavanje, a uz maksimalni okretni moment od 67,0 Nm / 6,8 kg-m proizvedenim pri samo 6.500 o/min – i maksimalnom snagom od 73,4 KS / 54 kW pri 9.000 o/min – ovo je vrhunski agregat u srednjoj kategoriji.

Novi električni ventil za odzračivanje i lagani akumulator osiguravaju lako pokretanje čak i kada je stroj parkiran dulje vrijeme, a agregat modela za 2021. također ima nove poklopce motora u Crystal Graphite boji, kao i novu ispušnu cijev srebrne boje te novi prigušivač i štitnike ispuha.

Koncept agregata koji ima neujednačen redoslijed paljenja s karakterističnijom notom ispuha koja naglašava osjećaj okretnog momenta tijekom ubrzavanja – a linearnija isporuka okretnog momenta agregata za 2021. osigurava izvanrednu reakciju pri svim brzinama motora, čineći model MT-07 jednim od najugodniji i najpristupačniji motocikala u svim kategorijama.

Dvostruki prednji diskovi od 298 mm većeg su promjera: Veća snaga zaustavljanja

Jedna od najznačajnijih tehničkih nadogradnji modela MT-07 novi je, iznimno učinkovit sustav prednjih kočnica. Veličina prednjeg dvostrukog diska povećana je s 282 mm koliko je bila na prethodnom modelu na 298 mm na novom motociklu, osiguravajući veću zaustavnu snagu i veću upravljivost bez povećanja težine. Zajedno sa stražnjim diskom promjera 245 mm, novi sustav ima povećanu učinkovitost – a s postavljanjem novih guma povećana zaustavna snaga osobito je vidljiva u mokrim uvjetima.

Šire aluminijske cijevi: Uspravniji i pouzdaniji položaj za vožnju

MT-07 već se smatra motociklom koji pristaje svakom zahvaljujući prirodnom uspravnom položaju za vožnju i opuštenoj ergonomiji zbog čega je toliko popularan među vozačima svih dobnih skupina i razina iskustva.

Nakon brojnih procjena glinenih modela i mnogih testnih vožnji s vozačima različite tjelesne građe, Yamahini dizajneri precizno su postavili položaj za vožnju novog modela MT-07 kako bi postigli dodatnu udobnost i bolju upravljivost. Model za 2021. ima nove aluminijske ručice upravljača koje su šire za 32 mm kako bi se dobio pouzdaniji položaj za vožnju, kao i malo dodatne poluge za lakšu upravljivost pri malim brzinama.

Nova LCD instrumentna ploča: Lakša i jednostavnija za čitanje

Model za 2021. sada ima bolje specifikacije LCD instrumentne ploče. Armaturna ploča slična je jedinici ugrađenoj u model Tracer 700, a njen kompaktni i lagani višenamjenski zaslon s većim zaslonima za sat, mjenjač, mjerače puta i brzine pruža jasne informacije. Uporaba točkaste boje daje naglasak na ključnim zaslonima – a novi prekidač na upravljaču omogućuje vozaču lakše i učinkovitije rukovanje.  

LED pokazivači smjera: Pojačavaju vrhunski izgled i osjećaj

Osim novog LED svjetla, MT-07 za 2021. ima i nove pokazivače smjera visokog intenziteta sprijeda i straga. Lakši i kompaktniji, nadopunjuju sljedeću generaciju stila motocikla i pojačavaju vrhunske specifikacije ovog najprodavanijeg Hyper Naked modela.

Gume najnovije generacije: Iznimno prianjanje s izvrsnim upravljanjem

Nove specifikacije guma Michelin Road 5 – 180/55-17 straga i 120/70-17 sprijeda – omogućuju izvrsnu razinu prianjanja i sportske performanse upravljanja te izvrsnu kvalitetu upravljanja pri vlažnim vremenskim uvjetima, što model MT-07 čini idealnim odabirom za nove i iskusne vozače.

Nove boje, grafike i završna obrada: pojačani DNK serije MT

Novi MT-07 za 2021. dostupan je u najnovijim shemama boja i grafikama koje pojačavaju vezu serije MT i daju vrhunski osjećaj ovoj izvanrednoj srednjoj kategoriji. Nove crne ručice otmjeno izgledaju, a ožičenje u prostoru kokpita preusmjereno je kako bi se dobio poboljšani izgled. 

 New features  Rider benefit
Next generation designSharper and more dynamic Hyper Naked looks
LED projector lightingBetter visibility, reduced weight, signature MT ‘Y-shape face’
690cc 2-cylinder EU5 CP2 engineEU5-compliant, strong linear torque, gutsy exhaust note.
Larger diameter 298mm dual front discsMore powerful braking with no additional unsprung weight
Wider tapered aluminium barsMore assertive riding position with easier low-speed turning
New LCD instrumentsClear information, now with remote handlebar operation
LED flashersHigh visibility and sharper style
Michelin Road 5 tyresExcellent traction in wet and dry, added rider confidence, sporty handling
New colours, graphics and finishingMaintain the MT-07’s fashion leading focus and premium style, includes new blacked-out components and Crystal Graphite engine covers

Istaknuti tehnički podaci

 • Dizajn tijela sljedeće generacije s čistim DNK serije MT
 • Krilni usisi zraka stvaraju karakterističan stil modela MT-07
 • Novi LED projektor glavnog svjetla sa slikom potpisa u obliku slova Y
 • Agregat CP2 s tehnologijom radilice zapremnine 690 ccm
 • Usklađen s normom EU5
 • Radilica pod 270-stupnjeva za isporuku linearnog okretnog momenta
 • Maksimalni okretni moment od 67,0 nm / 6,8 kg-m proizveden pri 6.500 o/min
 • Novi dvostruki prednji ovalni diskovi promjera od 298 mm
 • Nove šire aluminijske ručice upravljača
 • Udobniji i pouzdaniji položaj za vožnju
 • Nova LCD instrumentna ploča u boji
 • Novi LED pokazivači smjera
 • Najnovija generacija guma Michelin Road 5
 • Nove boje i grafike
 • Kompaktni cjevasti okvir s visinom sjedala od 805 mm

Boje, dostupnost i cijena

Novi MT-07 bit će dostupan u tri boje: Storm Fluo, Icon Blue i Tech Black.

Isporuke europskim zastupnicima tvrtke Yamaha započet će od sijecnja 2021. Cijene se razlikuju po regijama, pa se za sve informacije obratite nacionalnom Yamahinom distributeru.

Yamahina izvorna dodatna oprema i MT odjeća

Yamaha nudi širok asortiman izvorne dodatne opreme dizajnirane za novi model MT-07, koji svakom vlasniku omogućuju izradu vlastitog unikatnog stroja. Neprestani razvoj serije obuhvaća dijelove koji poboljšavaju performanse, zaštitu i udobnost putem kozmetičkih komponenti koje izoštravaju izgled motocikla.

MyGarage

Prije kupnje novog modela MT-07 svaki kupac može izraditi svoj idealni virtualni motocikl s pomoću Yamahine aplikacije MyGarage koja korisnicima omogućuje dodavanje i uklanjanje dodatne opreme i pregled gotovih rezultata iz svakog kuta. Nakon odabira konačne specifikacije, paket se može poslati e-poštom Yamahinom distributeru kojeg je odabrao kupac, koji će odabranu izvornu dodatnu opremu pričvrstiti na novi model MT-07.

Yamahin asortiman MT odjeće sadrži sve, od tekstilnih i kožnih jakni s CE odobrenim ojačanjem do ležerne odjeće poput majica, sunčanih naočala, kapa i još mnogo toga. Novi proizvodi redovito se dodaju asortimanu odjeće, pa potpune informacije o izvornoj opremi i odjeći potražite na web-mjestu www.yamaha-motor.eu

MyRide

Yamahina aplikacija MyRide svakom MT-07 vozaču pruža mogućnost da dobije više od svake vožnje. Dostupna je za uređaje sa sustavima iOS i Android. Prati i pohranjuje svaku vožnju, a korisnicima omogućuje dodavanje slika svakom putovanju koje se može dijeliti na društvenim mrežama. Moguće je i pregledati sve statističke podatke o vožnji, uključujući ukupnu udaljenost, visinu, maksimalnu brzinu, prosječnu brzinu, ubrzanje i kut nagiba, za usporedbu s kolegama vozačima.

Prethodni članakKymco F9
Sljedeći članakKymco DT X360