Pet savjeta kako sigurno voziti po snijegu, ledu i poledici

Vožnja cestama koje su prekrivene snijegom i ledom može biti prava avantura. Kako će ta avantura završiti, ovisi o vama. Donosimo vam vrlo jednostavne, ali izuzetno korisne korake koje možete poduzeti kako bi i u teškim zimskim uvjetima, uvijek sigurno došli do željene destinacije.

1.  Uložite u dva seta kvalitetnih guma

Zaboravite na vožnju zimi ako nemate kvalitetne zimske gume na prednjim i stražnjim kotačima vašeg vozila, čak i onda kada u predjelima u kojima vozite nema snijega.

Naime, za razliku od ljetnih guma koje pri niskim temperaturama izgube fleksibilnost, zimske gume zahvaljujući mekšoj smjesi od koje su izrađene ostaju fleksibilnije i zato bolje prianjaju uz cestu.

Ove karakteristike zimske gume dolaze do izražaja kada se temperature spuste ispod 7°C.Kada tome pridodamo veću dubinu profila i više odvodnih kanala koje zimske gume imaju u usporedbi s ljetnim i univerzalnim gumama, dobivamo vozilo koje se drastično bolje snalazi na kiši, snijegu i ledu te vas i ostale sudionike u prometu čini sigurnijima.

2.  Zimske gume je potrebno redovito održavati

Redovito pregledavajte ima li na zimskim gumama mehaničkih oštećenja te pritom obavezno kontrolirajte dubine profila na gumama da on ne bi pao ispod zakonom propisanih minimalnih 4 mm.

Nipošto nemojte preskočiti provjeravanje tlaka u gumama svaka dva tjedna jer on brže pada što su temperature niže, a također je potrebno redovito rotirati prednje i stražnje guma kako bi se one ravnomjerno trošile.

Ovo su osnovni koraci koje biste trebali poduzeti kako bi se vaše zimske gume optimalno ponašale na snijegu i ledu.

3.  Moto zimske vožnje glasi “Polako, ali sigurno”

Ključ sigurne vožnje pri zimskim uvjetima na cesti je lagano i postepeno okretanje volana, kočenje i dodavanje gasa. Ovo pravilo vrijedi za vožnju u svim vremenskim uvjetima, a posebice kada se na cesti stvori poledica.

Nagli pokreti mogu uzrokovati to da guma prestane optimalno prianjati za podlogu i tada su veće šanse da ćete izgubiti kontrolu nad vozilom.

Održavanje velikog razmaka je imperativ. Ostavite dovoljno prostora između vašeg vozila i onog ispred vas, a kada god je moguće, pustite da vozilo prirodno uspori bez stiskanja kočnice. Počnite kočiti prije nego biste to uradili na suhoj cesti jer se na snijegu produžuje put kočenja te obavezno prilagodite brzinu vozila prije ulaza u zavoj.

Kada god je moguće, izbjegavajte zaustavljanje na uzbrdicama jer je na njima izuzetno teško krenuti kada se zalede.

4.  Upoznajte se s načinom kako funkcionira ABS

ABS ili anti-lock-brake system nalazi se na svim novim vozilima, a radi se o sustavu koji koristi ugrađeno računalo za optimizaciju kočenja vozila. Prilikom naglog kočenja ABS sustav otpušta i steže kočnice čime sprječava blokiranje kotača i povećava kontakt gume sa cestom kako bi vozač okretanjem volana što prije vratio kontrolu nad vozilom.

Iako na vlažnim i djelomično skliskim kolnicima ABS pomaže skratiti zaustavni put, na određenim površinama kao što su šljunak, pijesak, ali i snijeg, može napraviti više štete nego koristi.

Naime, kada vozilo prokliže na cesti prekrivenoj snijegom, guma se blokira i dok proklizuje potiskuje snijeg u nakupinu koja pomaže da se vozilo prije zaustavi. S ABS-om nema takvog proklizavanja i vozač će brže uspostaviti kontrolu nad vozilom, ali zato se zaustavni put drastično produžuje.

Prije vožnje u snježnim uvjetima moglo bi vam biti korisno vježbati zaustavljanje na sigurnom mjestu poput praznog parkirališta kako biste se upoznali s time kako ABS radi i kada ga treba koristiti, a kada ne.

5.  Nemojte paničariti ako vam vozilo proklizi

Bez obzira na to koliko pažljivo vozili, uvijek se može dogoditi da vam vozilo prokliže. U tom slučaju probajte ne paničariti i nagaziti na kočnicu, nego slijedite ovih par savjeta.

Ako prokliže prednji kraj vozila, otpustite gas, pričekajte da se poveća razina trenja između zimske gume i površine kojom vozi te da guma ponovo prianja uz cestu, a zatim usmjerite volan u smjer u kojem želite ići.

U slučaju da počnu proklizavati stražnje zimske gume na vašem vozilu, brzo okrenite volan u smjeru u kojem vozilo proklizava. Na primjer, ako stražnji kraj počne klizati u desno, brzo okrenite volan u tu stranu, a pritom također izbjegavajte naglo kočenje i pritiskanje gasa. Nakon što uspostavite kontrolu nad vozilom, usmjerite ga kamo biste željeli ići.

Dobra priprema je ključna

Prije svake zimske vožnje potrebno je dobro se pripremiti, pogotovo ako očekujete ekstremnije uvjete. Provjerite stanje na cestama kako biste mogli isplanirati alternativne rute u slučaju da su neke ceste zatvorene zbog radova ili nesreće.

Ponesite sa sobom topliju odjeću ako ćete morati izlaziti iz vozila, a svakako provjerite imate li sa sobom svu obaveznu opremu – sigurnosni trokut, reflektirajući prsluk, prvu pomoć, rezervni kotač, aparat za gašenje požara te komplet rezervnih žarulja.

Prije kretanja zagrijte vozilo kako biste smanjili mogućnost kondenziranja vlage na unutarnjoj strani stakla te uklonite sav snijeg i led sa stakla i ostatka vozila kako biste tijekom vožnje mogli dobro vidjeti.

Kada prometnice prekriju snijeg, led i poledica, vožnja u takvim uvjetima može predstavljati veliki izazov, pogotovo manje iskusnim vozačima. Zato su dobre zimske gume, strpljenje i lagana vožnja ključni da svi sudionici u prometu sretno i sigurno stignu na svoje destinacije.

Prethodni članakDucati MotoE prototip već na stazi
Sljedeći članakNovi Moto Puls je na kioscima!