Pirelli spreman za Phillip Island

 

Posljednje pripreme pred početak sezone u toku su i u Pirelliju, ekskluzivnom dobavljaču guma za svjetsko prvenstvo u Superbike-u. Njaveća novost za nadolazeću sezonu je vraćanje 17-inčnih guma za što je Pirelli pripremio novu seriju Diablo guma: Diablo Superbike za suho, Diablo Wet za intermediate i Diablo Rain za mokru podlogu. Rezultat je to napornog rada Pirellijevih inžinjera koji su prateći jednu tako značajnu razliku krenuli gotovo od nule i kompletno redizajnirali nove gume s novim profilima i gaznom površinom. Široki izbor smjesa i nova struktura 17-inčnih guma donose i nove mogućnosti ali biti će zanimljivo i vidjeti koliko će se vozači uspjeti priviknuti do početka sezone.

 

 

Ove godine se navršava 10. uzastopna godina od kada je Pirelli postao ekskluzivni dobavljač guma za sve klase koje se voze uz navedno SBK prvenstvo. Činjenica je to koja ih stavlja u sami vrh, ali i u povijest moto sporta, kao najdugovječnijeg dobavljača. Takav jedinstveni uspjeh iziskuje ozbiljan pristup sportu koji se s vremenom isplatio.

 

 

Phillip Islands je jedna od najzahtjevnijih i najatraktivnijih staza u prvenstvu. Nije zanemariva niti činjenica da je to prva utrka u sezoni kad su svi maksimalno “nabrijani” pa se stvarno vozi “na nož”.  Zanimljiva je brojka od 3.580 guma koje Pirelli dovozi sa sobom u Australiju kako bi vozačima omogućili što širi izbor guma. I prošlih godina je ta brojka bila slična s tim da se ove godine pojavila još jedna nepoznanica u vidu malo redizajnirane staze i potpuno novog sloja asfalta. Testiranja i treninzi su u toku, vremena su impresivna ali trebat će to sve i potvrditi u utrci jer zabilježeno je i dosta padova.

 

 

Ostaje nam pričekati još nekoliko dana i vidjeti kako će to izgledati na prvoj utrci a do tada možete pogledati interesantnu Pirellijevu službenu statistiku sa staze u Phillip Islandu 2011. godine:

• Total number of tyres Pirelli brought: 3874

• Number of solutions (dry, intermediate and wet) for the Superbike class: 5 front and 6 rear

• Number of solutions for the Supersport class (dry, intermediate and wet): 5 front and 5 rear

Number of tyres available for each Superbike rider: 33 front and 34 rear

• Number of tyres available for each Supersport rider: 31 front and 29 rear

• Superbike Best Lap Awards won by: Max Biaggi (Aprilia Racing Team) in 1′ 31.785 (Race 1, 4th lap) and Carlos Checa (Althea Racing) in 1’ 32.846 (Race 2, 6th lap)

• Supersport Best Lap Awards won by: Fabien Foret (Kawasaki Intermoto Step) in 1’ 35.274 (2nd lap)

• Temperature in Race 1: air 31° C, asphalt 42° C

• Temperature in Race 2: air 34° C, asphalt 54° C

 

 

 

 

 

Prethodni članakIma li novosti oko cestovne Honde RC213V?
Sljedeći članakLaverty i Guintoli odradili testiranja na Phillip Islandu