Rossi u NASCAR-u

 4

Uslijed napornog rasporeda natjecanja, dvojica svjetski poznatih i uspješnih vozača su se ujedinili u legendarnom 1.5 milja dugom Charlotte Motor Speedway natjecanju koje se održava u Sjevernoj Karolini. U duhovnom domu NASCAR-a ( National Association for Stock Car Auto Racing), deveterostruki pobjednik Valentino Rossi je na stranu stavio svoj motor Yamaha YZR-M1 kako bi sjeo iza volana svemogućeg Toyota Camryja kojeg inače vozi Kyle Thomas Busch, vozač NASCAR-a i vođa tima.  

U ponedjeljak 22. travnja u ranima jutarnjim satima, pobjednik posljednja tri NASCAR natjecanja Kyle Busch susreo se s Rossijem i obilazio automobil objašnjavajući mu kako se krote takve zvijeri. Valentinu je dodao slušalice putem kojih je slušao kako Kyle vozi nekoliko superbrzih krugova na legendarnom ovalu. Nakon povratka u pit, dvojica vozača su se dogovarala oko utrke, a Busch je tom prilikom Rossija brifirao kako u što kraćem roku postići maksimalnu brzinu.

Kada je došao trenutak istine, poput glave gurane u lavlja usta, “The Doctor” Rossi se smjestio u auto uokviren čeličnim cijevima i okrenuo prekidač, kada je zagrmjelo 358 kubičnih inča (5866.6cm³) i 650 konjskih snaga smještenih u V8 motor. Rossi je otpustio kvačilo, ispalio preko brzina i našao se na 1.5 milja (2.41 km) dugoj trkaćoj stazi. Charlotte Motor Speedway, superbrza staza koja sadrži četiri zavoja od 24 stupnja, jedna je od najbržih i najcjenjenijih NASCAR kružnih staza na svijetu, zbog čega Rossijev test nije šala. Kada je postignuo brzinu od 185 milja na sat (298 km/h), Rossi se počeo sve više opuštati, zbog čega je njegovo vrijeme prolaska jednog kruga počelo rapidno opadati. Kada je završio s testnom vožnjom, skinuo je kacigu i s osmijehom od uha do uha iskočio iz automobila.

3

“Bilo je prekul razumjeti taj osjećaj”, rekao je Rossi te nadodao: “Imam puno prijatelja iz Europe, pogotovo Italije koji prate NASCAR. Ovo je, međutim, potpuno drugačije natjecanje od onih u Europi i očekivao sam da će biti uzbudljivo, superbrzo i s odličnim osjećajem u zavojima. Na nagibima gume automobila odlično prianjaju, tako da ste praktički zalijepljeni za stazu. Bilo je odlično, jako sam uživao! Oduvijek sam volio voziti utrke automobila, tako da je voziti NASCAR bilo jako uzbudljivo.”

Valentino je dodao: “U početku je, doduše, bilo čudno jer mi je nezamislivo voziti samo ravno. No, nakon nekoliko krugova bio sam sigurniji u to što radim, zbog čega sam počeo sve više ubrzavati. Moram nadodati da se jako dobro slažem s Kyleom, on je super lik koji mi je udijelio puno dobrih, korisnih i važnih savjeta.”

Kyle Busch, vozač koji je za NASCAR odnio najviše pobjeda (samo u dosadašnjoj karijeri vlasnik je 55 naslova za NASCAR Nationwide), ne samo da je uživao u druženju s najslavnijim motociklistom na svijetu Rossijem, već je bio oduševljen s njegovom vožnjom NASCAR-a.

“Mislim da je to bilo stvarno kul iskustvo i jako pomaže kada imate dvojicu vozača punih entuzijazma u svojim sportovima o kojima stalno pozitivno mantraju”, nasmiješio se “Rowdy” Busch. “Mislim da je Rossi stvarno kul lik. Super smo se zabavljali i stalno visili zajedno. Meni je ovo nevjerojatno iskustvo. Superkul je to što nas je Monster Energy spojio i upoznao, jer nam je bilo baš zabavno. Sam taj osjećaj i odgovori na moja pitanja o njegovom sportu i njegova pitanja o mojem sportu, sve zajedno je rezultiralo ugodnim i dobrim dijalogom.”

“A što se tiče vožnje automobila, mislim da je Rossi bio jako dobar. Počeo je malo sporije, što je u redu, no sa svakim krugom je puno naučio. Na kraju je došao do brzine kakva se postiže na natjecanjima, što bi ga inače dovelo među top 15 mjesta u Nationwide Series praksi. To je nevjerojatan rezultat za vozača koji je prvi puta sjeo za volan NASCAR-a, jer je dosad vozio samo motore i navikao na dva kotača.”

2

Trener Joe Gibbs, supermozak koji stoji iza projekta JGR (“Joe Gibbs Racing”, grupe NASCAR timova), smatra da je cijeli dan u društvu Kylea i Valentina bio poprilično zabavan. “Pa, jako je uzbudljivo imati Kylea i Valentina zajedno, jer je jedan odličan na dva, a drugi na četiri kotača. Mogli smo primijetiti da su svi involvirani u ovaj sport danas bili zaokupljeni njima dvojicom. Svima je bilo zabavno biti dio ovog susreta. Mislim da je Rossi na stazi bio odličan, štoviše, razmišljam o tome da mu ponudim ugovor.”

Lin Jarvis, direktor Yamahe, ima svoju jedinstvenu perspektivu o koliziji dva radikalno različita oblika moto natjecanja. “Stvarno mi je fascinantno doći ovdje u Charlotte, doma NASCAR-a, što je u biti moj prvi susret s tim sportom, a to sam želio doživjeti barem jednom u životu. Biti ovdje s Joem Gibbsom i Kyleom Buschom je najbolje što možete dobiti. Još kada je Valentino umiješa, osjeti vožnju na četiri kotača, fascinantno je iskustvo i za njega. Vidio sam ga taman kada je sišao a staze i bez obzira što je još uvijek nosio kacigu, mogao se vidjeti njegov osmjeh i sreća zbog vožnje. Uživao je i smatram da je to super. Hvala Monster Energyju koji je ovaj susret učinio mogućim. ”

1

Prethodni članakKTM E-SPEED i FREERIDE E
Sljedeći članakDucati Hypermotard – kreću probne vožnje