Sena 20S – komunikacijski uređaj za motocikliste

20150417_101923

Od kada smo prije dvije godine po prvi puta isprobali Sena bluetooth komunikacijske uređaje, svidjeli su nam se svojom jednostavnošću, intuitivnim komandama i izvrsnom kvalitetom. Ono što se od tada promjenilo je da su nam postali svakodnevni suputnik modelima SMH5 i SMH10 za koje sada, nakon neke vrste maraton testa možemo reći da su se pokazali izvrsnima. Koristili smo ih, i dalje koristimo, u gotovo svim uvjetima: ljetnim vrućinama, kiši, vjetru, snijegu, čak smo imali i bliski susret s asfaltom te isprobali u blatnim enduro uvjetima za koje nismo sigurni da ih je proizvođač namjenio. Uz sve to,  nismo imali reklamacija što zapravo niti ne treba čuditi s obzirom da se Sena u međuvremenu pozicionirala kao vodeći proizvođač komunikacijske opreme.

E sad… u međuvremenu smo svi evoluirali. U praksi bi to značilo da smo mi kao korisnici postali zahjevniji dok je Sena anticipirala naše želje predstavljanjem novih modela koji ulaze u sami vrh trenutno dostupnih tehnologija. U paleti novih proizvoda namjenjenim različitim sportovima odnosno aktivnostima, uključujući i setove za skijanje s toplim slušalicama te bluetooth komunikacijske uređaje s integriranim akcijskim kamerama, zadržati ćemo se na modelu S20, najnovijem komunikacijskom setu za motocikliste koji smo imali priliku isprobati zahvaljujući tvrkti Komteh, generalnom uvozniku Sena programa.

20150417_102133

U paketu S20 dolazi aerodinamični i elegantno dizajnirani blutooth uređaj s nosačem, dvije slušalice i dva odnosno tri mikrofona. Uz njih tu je i nekoliko raznih spužvica, podloga, nosača s ljepljivim trakicama, sve kako bi jednostavnije montirali uređaj i što udobine i funkcionalnije namjestili slušalice i mikrofon. Što se tiče punjača, originalni paket sadrži USB i punjač za motocikl.

20150417_102059

Za instalaciju uređaja odabrali smo Schubert C3 PRO kacigu, na mnogima testovima proglašenu najboljom sport touring kacigom što nam se učinilo logičnim izborom: da vrhunski komunikacijski uređaj isprobamo s istom takvom kacigom. Instalacija uređaja traje nekoliko minuta po kacigi, nije komplicirana i dovoljno je pratiti instrukcije koje su tekstualno i vizualno jasno strukturirane. Spajanje odnosno uparivanje može trajati nešto duže ali je Sena pripremila preglednu aplikaciju koja olakšava cijeli proces. Razlika u odnosu na prethodni model primjetna je i u brzini automatskog spajanja telefona i bluetootha. Ne radi se o prevelikoj razlici ali ono za što je SMH5/10 trebalo oko šest sekundi sada je smanjeno na dvije sekunde. Kao podatak djeluje zanemarivo ali vrlo je praktično kad često palite i gasite uređaj pri upotrebi u gradskoj vožnji.

20150414_123852

20150414_123956

Koristeći Bluetooth 4.0 i po prvi puta predstavljenu Dual tehnologiju, Sena S20 može se upariti sa do devet korisnika i komunicirati na razdaljini do 2 kilometra, omogućuje slušanje glazbe s mobilnog uređaja, playera ili radio stanica, uspostavu telefonskih poziva te slušanje uputa GPS navigacije uz inovacije poput audio multitaskinga. Razdaljina od 2 kilometra jedna je od bitnijih karakteristika novog modela s obzirom da je na prethodnom modelu deklarirano 900 metara. Prema instrukcijama, podatak o maksimalnoj razdaljini odnosi se na ravan teren i bez eventualnih smetnji. U gradskim uvjetima gdje smo ga isprobali postignuta udaljenost bila je manja od deklarirane ali i dalje sasvim primjerena gradskim uvjetima pri čemu je potrebno koristiti malu malom pop-up antenu koja služi za pojačavanje bluotooth signala odnosno za slušanje radio stanica. Nakon prekida veze na prethodnim modelima trebalo je doći vrlo blizu kako bi se veza ponovno uspostavila dok je na 20S dovoljno nekih 600-700 metara.

20s_pl11

Što se tiče kvalitete zvuka odnosno mikrofona, to je po našem mišljenju jednan od bitnijih pluseva Seninih tehničkih specifikacija gdje odskaču od konkurencije. Zvučnici koji dolaze sa S20 fizički su veći od prethodnih modela a uz izvrstan i jasan zvuk dovoljno su snažni da po potrebi omoguće i vrlo glasno slušanje. Bitno je spomenuti i dodatne velcro jastučiće za uši koji dozvoljavaju individualni pristup tj. preciznije postavljanje zvučnika što se kasnije pokazalo izuzetno bitnim jer uvelike utječe na samu kvalitetu zvuka te udobnost nošenja opremljene kacige na dužim putovanjima. Po pitanju mikrofona, još na modelima SMH našim sugovornicima bilo je vrlo teško primjetiti da se koristimo bluetooth uređaj, pogotovo da ga koristimo u vožnji motociklom. Već na otvorenim jet kacigama bilo je dovoljno mikrofon fizički namjestiti ispod vizira kako bi zvuk bio potpuno jasan i bez popratnih zvukova a nova generacija mikrofona može se pohvaliti dodatnim poboljšanjima te mogućnošću regulacije propuštanja zvukova okoline.

20150424_140731

Ovaj puta, uz sport touring kacigu, isprobali smo S20 i na isključivo sportskoj kacigi Schubert SR1 za koju vjerujemo da nećemo pogriješiti ako je proglasimo kacigom s najboljim provjetravanjem koje smo do sada isprobali međutim samim time logično je da ne spada među tiše kacige a niti udobnost joj nije primarna namjena. Time je izazov bio veći, da vidimo kako će se prava natjecateljska sportska kaciga snaći u  kombinaciji s komunikacijskim uređajem. Da pojačamo dojam, uz kacigu smo iz zimskog sna probudili i Ducati Superbike s otvorenim Termignoni ispušnim sustavom. Dakle, sa svoje strane smo napravili sve kako bi Seni S20 otežali zadatak. Pomoću dodatne opreme koja dolazi uz originalni set uspjeli smo bez problema montirati set jer periva unutrašnjost dozvoljava skidanje a time i vrlo jednostavnu montažu uređaja. Neke značajne razlike u zvuku nije bilo, morali smo samo malo pojačati zvuk, proporcionalno i pri većim brzinama. Jedina zamjerka pojavila se u vidu pozicioniranja uređaja na kacigi jer se u polegnutom položaju na sportskom motoru događalo da pri okretanju glave nosač uređaja zapne za štitnike ramena. Razlog tome je montaža na spušteni originalni nosač koji se drži na šarafima dok je moguće pozicionirati ga i na ljepljivu traku koju koristimo na SMH5/10. U svakom slučaju, na kraju je naš zaključak išao u prilog univerzalnosti uređaja kojeg nikako ne bi trebalo smještati u neke “ladice” već ga bez ikakvog problema možete koristiti doslovno pri svakoj vrsti vožnje na dva kotača.

20S-Features_1

Zahvaljujući novom dizajnu, osim što izgleda vrlo moderno i robustno, S20 je vodootporan a za svaku pohvalu je zadržavanjem poznatih funkcija upravljanja. U testovima prijašnjih modela to smo označili kao jednu od osnovnih prednosti jer se vrlo lako snalazite i u debljim zimskim rukavicama. Isto tako, i upravljanje glasovnim naredbama sada je još jednostavnije. Baterija bi prema specifkacijama trebala imati dulji rok trajanja odnosno 12 sati razgovora se na novom modelu raste na 13 sati.

Kao novost treba posebno naglasiti tzv “Audio Multitasking” sustav čija je glavna karakteristika mogućnost istovremenog razgovora i slušanja muzike. Zasluga je to Dual Bluetooth modula koji omogućuje paralelno spajanje dva sustava i, prema Sena-i, najnaprednijeg bluetooth sustava na tržištu. Na prethodnim modelima bi se prilikom aktivacije razgovora, bilo interkomom, telefonom ili GPS navođenjem, gasila muzika što više nije slučaj a moguće je u postavaka posebno regulirati jačinu tona razgovora i/ili slušanja muzike.

Dodatne tehničke karakteristike i podatke možete naći na službenoj stranici http://www.sena.com/ , na facebook-u https://www.facebook.com/senabluetooth  ili se obratiti direktno zastupniku  http://www.komteh.hr/index.php?op=page&page=45

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakWSBK – Donington 2016
Sljedeći članakIOM TT 2016