Stiže BMW M4 Cabrio

BMW je u rujnu predstavio Seriju 4 i M4, ali za kombinaciju im je trebalo malo više. Točnije do danas – ovo je novi M4 kabriolet. Ako ste mislili da je to samo M4 s platnenim kovom, pogriješili ste. Za početak preskočen je “obični” M4 i kabriolet je odmah predstavljen kao M4 Competition, najsnažnija verzija s pogonom na sve kotače.

To znači da motor pod prednjim poklopcem M4 kabrioleta iz tri litre razvija 510 KS koje se na sve kotače prenose putem osmostupanjskog automatskog mjenjača M Steptronic. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h  treba mu 3,7 sekundi, što je samo dvije desetinke sporije od zatvorenog M4 Competitiona. Do 200 km/h stiže za 13,1 sekundu. Najviša brzina je ograničena na 250 km/h, odnosno 280 km/h uz M Driver’s Pack.

Pogon na sve kotače napravljen je tako da je naglasak na stražnjim kotačima, a u načinu rada 4WD Sport dodatna snaga ide straga. Ako vozač isključi kontrolu stabilnosti sva snaga ide na stražnji par kotača. Podvozje je posebno podešeno za BMW M4 kabriolet kako bi omogućilo dodatnu krutost. Prednji kotači su promjera 19, a stražnji 20 cola.

S tako brzim kabrioletom nitko ne želi dugo čekati da se krov otvori ili zatvori. Platneni krov, koji je oko 40 posto lakši od metalnog krova prošle generacije M4 kabrioleta, može se otvoriti ili zatvoriti za 18 sekundi. S podignutim krovom prtljažnik je obujma 385 litara, a sa spuštenim 300 litara, što je 80 litara više od prošle generacije.

Proizvodnja M4 Competition kabrioleta kreće u srpnju, a cijene još nisu poznate. Nećemo se previše iznenaditi ako se u ponudi pojavi i obični M4 kabriolet sa “skromnih” 480 KS.

Prethodni članakMotoGP – Mugello 2021
Sljedeći članakSvjetsko prvenstvo u speedwayu,19. lipnja u Međimurju!