MotoGP – Mugello 2021

Nakon dvije Millerove pobjede, a i potpisa ugovora sa Ducatijem za još jednu godinu, na red je došla i utrka u Mugellu. Staza je to na kojoj se razvijaju rekordne brzine a snaga i brzina Ducatijevih motora često određuju tijek utrke. Međutim, to nije pravilo pa je tako Quartararo kao usamljena Yamaha rekordom kruga osvojio Pole position ispred Bagnaie i Zarca.

Uoči Mugella pojavio se intervju sa Rossijem koji će uskoro objaviti planove za nastavak karijere. S obzirom na predzadnje mjesto na treninzima i za njega prilično loše rezultate ove sezone, vrlo je vjerojatno da će istu nastaviti s one strane zida kao vlasnik novog MotoGP tima.

Nesvakidašnja scena dogodila se uoči starta, na kraju kruga zagrijavanja, prilikom neformalnog isprobavanja kočnica došlo do kontakta između Bastianinija i Zarca pri čemu je Bastianini pao te morao kasnije startati iz boxa s drugim motorom. Utrku je poveo Bagnaia ispred Quartarara. Prvi pad zabilježio je Marquez, pokušavajući proći Bindera udario ga je i u odbijancu pao a pri tome motorom izgurao Morbidellija sa staze. Par zavoja kasnije, pao je i vodeći Bagnaia. Quartarara bi na kratko na ciljnoj prošao Zarco, onda bi vratio već u prvim zavojima i tako dva kruga. Pratili su ih Miller, Oliveira, Rins, Mir, Espargaro… Na začelju su osim Morbidellija ostali Rossi i Marini.

Međusobna pretjecanja Zarca i Quartarara prestala su nakon što se Quartarao odvojio i napravio malu razliku. S njima je u vodećoj grupi ostao Oliveira dok se u drugoj Miller grčevito branio od vidno bržih Suzukija. Također je vraćao pozicije snagom Ducatija ali ni to ne traje vječno pa su ga u osmom krugu konačno prošli Rins i Mir.

Nakon deset odvoženih krugova Quartararo je imao prednost od preko dvije sekunde. Za drugo mjesto borili su se Zarco i Oliveira, iza njih za četvrto mjesto trajala je borba Rinsa i Mira. Miller je tada već bio na sedmom mjestu i daleko od vodećih.

Zarco ipak nije mogao zadržati drugo mjesto, u 16. krugu prošao ga je Oliveira a na repu su mu ostali Rins i Mir. Krug kasnije prošao ga je Mir a još jedan krug kasnije na istom mjestu i Mir. Suzukijima to nije bilo dovoljno pa je u posljednjih pet krugova krenuo lov na Oliveiru na KTMu. Ovaj puta napad nije dobro prošao za Rinsa koji je pri pokušaju prolaska nažalost pao. Mir je također pratio Oliveiru ali do kraja više nije bilo mogućnosti napada pa je poredak ostao nepromijenjen. Što zbog padova, što uspješnim probijanjem, Rossi je na kraju uspio ući u prvih deset.

Quartararova prednost u ukupnom poretku sad se povećala na 30-ak bodova ispred Bagnaie a slijedeća utrka u kalendaru je već za tjedan dana u Barceloni.

Prethodni članakWSBK – Estoril 2021
Sljedeći članakStiže BMW M4 Cabrio