WSBK – Estoril 2021

Aktivan vikend prepun utrka, prvi u kojem se sudaraju termini WSBK i MotoGP, Superbike ekipa dočekala je u portugalskom Estorilu. Najbrži na prvim treninzima bio je Razgatlioglu, tvornički Ducatiji također nisu bili loši a Rea je gotovo tradicionalno na početku treninga ostao u drugom planu no kasnije je sa 1.35.876 osvojio Superpole.

Već na samom početku utrke Redding je prošao Reu i držao vodstvo do kraja te ostvario drugu pobjedu u nizu. Ovaj puta je aktualni prvak lošijim odabirom guma bio inferioran. Za razliku od Reddinga i Topraka koji su odabrali SCX stražnju gumu za kratke Superpole utrke, Rein izbor bila je stadardna SC1.

Razgatlioglu je u drugom dijelu utrke prijetio Reddingu ali je sve ostalo na pokušajima tako da je Redding završio prvi s nešto manje od sekunde prednosti. Turčin je nakon neuspješnih napada bio primoran braniti i drugo mjesto od nadolazećeg Ree.

Osim vodećeg dvojca, Reu je u jednom trenutku prošao i Rinaldi ali to nije dugo trajalo. Veći dio utrke Rinaldi je držao četvrto mjesto kada ga je tri kruga prije kraja prošao Gerloff. Iza njega završio je Davies koji je morao biti zadovoljan šestim mjestom s obzirom na 15. startnu poziciju. Slijedili su vdMark na BMWu i Bautista na Hondi koji je opet imao nekoliko padova na treninzima. Lowes nije završio utrku, pao je u zavoju br. 7, isto kao i Laverty.

U Superpole utrci Rea je ipak popravio dojam, odabrao standardnu soft SC0 stražnju gumu i osvojio prvo mjesto ispred Razgatlioglua i Reddinga.

Rea je poveo ali ga je nakon nekoliko zavoja napao Redding. Vodstvo je trajalo kratko jer je Toprak prošao prvo Reu a onda i Reddinga. Poredak je ostao takav do četvrtog kruga kada je Reddinga nakon greške prošao Gerloff a Rea se probio na drugo mjesto. Time je Rea dobio priliku približiti se Razgatliogluu što je iskoristio i vratio vodstvo u petom krugu te ga održao do kraja s prednošću od 0,69 sekundi. Redding je također vratio treće mjesto ispred Gerloffa.

I u drugoj SBK utrci pretedenti na podij su ostali isti: Redding, Razgatlioglu i Rea. Redding je poveo a pratio ga je Rinaldi kojeg je u drugom krugu prošao Razgatlioglu. Pokušao je tu svoje mjesto naći i Gerloff međutim umjesto prolaza srušio je Rinaldija te i sam pao. To mu je već drugi incident u kratkom vremenu. Vodstvo i prednost od oko sekunde ispred Ree, Redding je održavao u početnim krugovima a Toprak je nakon greške na startu i posljedično Long lap penaltyja pao sa drugog na četvrto mjesto iza Daviesa. Iza njih su ostali Lowes, Locateli, vdMark, Bautista..

U drugom dijelu utrke se Reddingova prednost počela topiti pred Reinim pritiskom. Davies ih je pratio sa zaostatkom od 1,5 sekundi dok su ostali bili daleko od vodeće grupe. Borba je počela ulaskom u zadnjih sedam krugova. Nakon Reinog prolaska, Redding je vratio na kratko te pri jednom od ponovnih pokušaja napada napravio je grešku i izletio sa staze. Davies je za to vrijeme smanjio razliku na 1,2 sekundi, u jednom trenutku je pala i ispod sekunde ali se ponovila situacija iz prošlih godina kada bi Rea u zadnjih par krugova pojačao ritam ne dozvoljavajući pri tome Daviesu da se približi. Treći je završio Razgatlioglu.

Nastavak prvenstva je za dva tjedna u Misanu.

Prethodni članakProbne vožnje Piaggio, Aprilia i Moto Guzzi
Sljedeći članakMotoGP – Mugello 2021