Vespa Elettrica u proizvodnji od rujna

Piaggio Grupa započinje s proizvodnjom Vespa Elettrica skutera u rujnu. Dugo očekivana električna verzija najpoznatijeg i najomiljenijeg svjetskog skutera proizvodit će se u tvornici u Pontederi pokraj Pise, na istom mjestu na kojem je u proljeće 1946. Vespa prvi put sišla s proizvodne linije. Danas je Vespa jedan od svjetskih tehnoloških predvodnika po pitanju dizajna, razvoja i proizvodnje naprednih rješenja mobilnosti.

Prvi primjerci moći će se rezervirati već početkom listopada samo na za to predviđenoj internetskoj stranici, a cijena će biti u skladu s tržišnom vrijednosti Vespa marke.

Vespa Elettrica bit će puštena u prodaju od kraja listopada, a puna raspoloživost očekuje se u studenom, u isto vrijeme kad se održava i 2018 EICMA sajam u Milanu. U prodaju će prvo biti puštena u Europi, a zatim u SAD-u i Aziji početkom 2019. godine.

Vespa Elettrica samo je prvi korak Piaggio Grupe u smjeru novih rješenja povezivanja vozila i vozača. Vespa Elettrica bit će spremna za opremanje rješenjima koje se trenutno razvijaju u Piaggio Fast Forward u Bostonu za robota Gita (koji kreće u proizvodnju početkom 2019. godine), poput sustava umjetne inteligencije, koji odgovara i prilagođava se ljudskim uputama. Bit će svjesna ljudi i drugih vozila u blizini, proširit će mogućnosti vozača u naslućivanju potencijalne opasnosti ili mogućnosti, pružati podatke o prometu u realnom vremenu koji će doprinositi unaprjeđivanju prometne infrastrukture u gradovima. Prije svega, nove generacije vozila će dobro poznavati vozače koji njima upravljaju. Prepoznavat će ih bez ključa, znat će njihove izbore postavki vožnje, djelovat će usklađeno s drugim sudionicima u prometu i dopuštati danas jedva zamislivu razinu personalizacije.

Vespa Elettrica lansirana je kao suvremena ikona stila talijanske tehnologije. Usvajanjem električnog pogona, Vespa nije samo novi električni skuter. Ona je umjetničko djelo našeg doba s tehnološkom jezgrom koje nosi u sebi sve Vespa vrijednosti, ugled, društvenu i ekološku svijest, sada još osjetljiviju na kvalitetu života i gradskog okoliša.

Vespa Elettrica predstavlja jednostavnu, prirodnu vožnju. Predstavlja naprednu povezanost, tišinu, personalizaciju i dostupnost, vrijednosti koje su uvijek pripadale Vespi, a koje su danas potpuno ostvarene Vespom Elettrica.

Vespa marka danas proživljava najuspješnije trenutke u svojoj povijesti, s preko milijun i pol vozila prodanih u posljednjem desetljeću. U prvoj polovici 2018. godine zabilježen je rast od 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

 

Prethodni članakMotoGP – Silverstone 2018
Sljedeći članakNovi Moto Puls na kioscima