WSBK – Aragon 2017

Nakon Australije i Tajlanda, treća utrka sezone odnosno treći vikend Superbike prvenstva vozio se u Aragonu. Na treninzima i kvalifikacijama prve ovogodišnje europske utrke nije bilo iznenađenja tako da su se na prva četiri mjesta uglavnom izmjenjivali Ducati i Kawasaki.

U prvoj utrci su se na vrhu odvojili Rea i Davies koji su se međusobno prelazili tijekom utrke da bi u zadnjem zavoju predzadnjeg kruga Davies nažalost pao i time upropastio svoju izglednu prvu pobjedu. Nakon njegovog pada Rea je bez problema odvozio zadnji krug i uzeo novih 25 bodova. Drugi je bio Melandri sa zaostatkom od četiri sekunde, te Sykes sa 7,5 sekundi.

Odličan je ponovno bio i Lowes na Yamahi koji je iza sebe ostavio vdMarka i Torresa. Iza njih su se plasirale dvije Aprilije, Mercado i Laverty, a pratili su ih Bradl i Hayden na Hondama.

Odlična je bila i druga utrka, Rea je vrlo brzo ponovno došao u vodstvo ispred Melandrija i Daviesa iako razlika nije bila prevelika tako da je u desetom krugu došlo do promjene u poretku.  Prvo je Davies s odvoženim najbržim krugom od 1.50.976 konačno prošao Melandrija. Zbog tog je izgubio nešto vremena što je Rea iskoristio za minimalno povećanje prednosti no i ona se ubrzo istopila jer je Davies dva kruga kasnije stigao i Reu te preuzeo vodstvo koje više nije ispuštao do kraja utrke.

Sykes se za to vrijeme približio četvrtoplasiranom vdMarku na oko sekundu zaostatka što je u predzadnjem krugu i kapitalizirao probivši se na četvrto mjesto. Dalje od toga nije išlo jer je zaostatak za Melandrijem iznosio oko 8 sekundi.

Četiri kruga do kraja i drugi Ducati, Melandrijev, na trenutak je prošao Reu ali je Britanac vrlo brzo vratio drugo mjesto. Daviesova prednost je u tom trenutku iznosila 0,6 sekundi što Rea više nije mogao nadoknaditi. Pogotovo nakon što je u predzadnjem krugu Davies dodatno pojačao tempo te spustio vrijeme najbržeg kruga na 1.50.954 čime je potvrdio prvu pobjedu sezone.

Zanimljiva utrka iako sezona za sada djeluje kao prvenstvo četiri vozača i dva tima. Nova pravila o startnim pozicijama druge utrke za sada nisu donijela veću neizvjesnost, tvornički timovi Kawasakija i Ducatija u velikoj su prednosti nad ostalima tako da su i ovaj put prve četiri pozicije bile podijeljene među njima. Slijedeća utrka u kalendaru je za mjesec dana u nizozemskom Assenu, možda ćemo tada vidjeti neke pozitivne promjene.

 

 

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima
Sljedeći članakMotoGP – Argentina 2017