WSBK – Argentina 2019

Predzadnji WSBK vikend sezone krenuo je bez velikih najava s obzirom da je pitanje prvaka riješeno pa su u prvi plan došle informacije vezane uz prelazne rokove odnosno nove ugovore. Kao jednu od zanimljivijih informacija ističemo Razgatlioglua koji će nakon dugo godina u Kawasakiju nastaviti karijeru na Yamahi. On dolazi na mjesto Lowesa koji pak ide u Kawasaki ali u tvornički KRT team uz aktualnog prvaka Reu čiji dosadašnji timski kolega Haslam za sada ostaje bez angažmana.

Drama u Argentini događala se iza zatvorenih vrata jer su se vozači pobunili s obzirom na loše uvjete na stazi. Iako su na početku bili uglavnom suglasni, došlo je i do međusobnih nesuglasica pa čak i optuživanja a na bojkot se na kraju odlučilo šest vozača. Bili su to Laverty, Melandri, Davies, Camier, Kiyonari i Cortese tako da je utrku startalo samo 12 vozača.

Pole position je osvojio Bautista ispred vdMarka i Ree. Iz drugog reda startali su Razgatlioglu, Lowes i Rinaldi koji se plasirao ispred Daviesa. Utrku je povela četvorka koja se odmah počela odvajati a činili su je Rea, Bautista, Razgatlioglu i vdMark. S pristojne udaljenosti pratio ih je jedino Lowes koji je tako usamljen vozio do kraja i ostao na petom mjestu. Nakon dva kruga izmjena, na vrh se probio Bautista koji više nije ispuštao vodstvo.

Ulaskom u drugu dio utrke Rea je počeo zaostajati i morao odustati od napada i borbe za prvo mjesto ali je do samog kraja morao voziti na maksimumu jer mu je Toprak disao za vratom. Uspio je zadržati drugo mjesto dok je trećeplasirani Razgatlioglu ponovno pokazao izvrsnu formu. Četvrti je završio usamljeni vdMark a peti prije spomenuti Lowes.

Na startu Superpole utrke su se pojavili svi vozači. Od starta je poveo Rea ispred Bautiste i Razgatlioglua a u prvom krugu je pao Baz. Već nakon tri kruga je poredak bio gotovo pa odlučen, između prve trojice je razmak bio oko sekunde i tako je ostalo do kraja iako je Rea u predzadnjem krugu bio vrlo blizu pada. Na četvrto mjesto se ispred Yamaha sa Lowesom i vdMarkom probio Davies koji je četvrto mjesto obranio do kraja.

Da druga utrka bude zanimljiva zasluge pripadaju u najvećem dijelu Daviesu koji je vozio fantastično i iz trećeg reda se probijao do podija. Rea je poveo i uvjerljivo vodio do osmog kruga kada je pogriješio pri čemu ga je prešao Bautista. To je trajalo neka dva kruga kada se Rea vratio na vrh a Bautistu je nekoliko krugova kasnije prošao prvo Davies a onda i Razgatlioglu. Iza njh su ostale dvije Yamahe, ponovno skupa vdMark i Lowes.

Davies se probio na drugo mjesto deset krugova prije kraja uz zaostatak od 2,3 sekunde za prvakom. Minimalno je smanjivao prednost slijedeća tri kruga ali ipak je to Rea koji nije dozvolio da Davies stigne do samog vrha pa je i sam uskoro pojačao ritam. Treći je završio Razgatlioglu. Bautista je očito imao problema s gumama pa ga je vrlo lako u samoj završnici prešao i vdMark. Nakon Argentine, ostaje još zadnja utrka sezone, noćni Qatar za dva tjedna.

Prethodni članakKawasaki Ninja 650 2020
Sljedeći članakMotoGP – Japan 2019