WSBK – Argentina 2021

Argentina, predzadnji vikend ovogodišnjih WSBK utrka. Počelo je logistički problematično s obzirom da je zbog raznih restrikcija timovima bio otežan put u Argentinu no na kraju su svi stigli na vrijeme. Nakon burnog vikenda u Portugalu nastavila se direktna borba za naslov prvaka. Prve treninge je najbolje odvozio Razgatlioglu, vrlo sigurnom vožnjom popeo se na vrh tablice a pratio ga je Redding. Iza njih je bio Rea no aktualni prvak je na drugom treningu pao. Na trećem treningu Razgatlioglu je za pola sekunde ostavio sve iza sebe međutim na kvalifikacijama se probudio Redding i osvojio svoj prvi ovogodišnji Superpole. Drugo startno mjesto zauzeo je Turčin a Reu je greška koštala tek petog startnog mjesta, iza Bassanija i Lowesa. No, pokazalo se već puno puta da su te minimalne razlike s Reine strane bile potpuno anulirane već od samog starta utrke.

Razgatlioglu je poveo utrku a iza njega u prvom zavoju Redding je napravio početničku grešku pri otvaranju gasa i pao nakon čega se podigao i nastavio na zadnjem mjestu. Rea je naravno opet ispaljen kao iz puške stigao do drugog mjesta. Pratili su ga Lowes, Locatelli, Bassani. U stilu Milke Babović moramo komentirati boje Reinog motora koje su za svaku pohvalu. Klasična “stara” Kawasaki zelena boja i naljepnice ZXR 750 su sami vrh ali i Lowesov Top Gun izvrsno izgleda.

Toprak je napravio preko sekunde prednosti ispred Ree već nakon dva kruga dok su ostali još toliko kasnili za Ircem. Još jedan pad se dogodio u trećem krugu, pogađate, Bautista. Već krug kasnije razlika između vodećeg Topraka i Rea popela se na gotovo dvije sekunde. Aktualni prvak jednostavno nije imao šanse protiv ovakvog Topraka a treće mjesto držao je sve bolji Bassani. Prošlu utrku gledali smo Baza koji se gurao oko trećeg mjesta na Daviesovom motoru. Davies se sada vratio i u tom trenutku bio na 13. mjestu na svom pretposljednjem vikendu u karijeri.

Rinaldi je sa šestog mjesta skidao jednog po jednog ispred sebe a na pola utrke na red je došao i Bassani koji je uspijevao neko vrijeme braniti treće mjesto no to nije trajalo predugo. Čim je prošao, Rinaldi se odvojio a Bassaniju se približavao Lowes. Blizu su bili još vd Mark, Locatelli i Gerloff. Redding je u najavi rekao da im jako odgovara staza što je Rinaldi iskoristio a Redding je u tom trenutku došao već do desetog mjesta. Da nije bilo pada sigurno bi se borio za sami vrh.

Na vrhu od početka do kraja utrke nije bilo promjena, Razgatlioglu je svoju veliku prednost potvrdio pobjedom a Rea je izgubio minimalni broj bodova tako da je razlika nakon prve utrke iznosila 29 bodova. Treći je završio Rinaldi.

Superpole utrka nije bila jedna od zanimljivijih, Razgatlioglu je odjurio od starta, stvorio značajnu prednost i održavao je cijelu utrku. Pratili su ga Redding i Rea između kojih je također od početka postojala konstantna razlika koja je ostala do kraja utrke. Iza njih su završili Bassani, vd Mark, Locatelli. Novom pobjedom Razgatlioglu je minimalno ali ipak povećao bodovnu prednost i to je zapravo jedina zanimljivost Sprint utrke.

Za razliku od Superpole utrke, drugu WSBK bi bilo teško kronološki detaljno opisivati jer je akcije bilo i previše. Ponovno se odvojila vodeća trojka, Razgatlioglu, Rea i Redding i vodila međusobne borbe s čestim izmjenama pozicija i dosta grešaka sva tri vozača. To je trajalo točno do pola utrke kada se Redding ustalio na prvom mjestu i odmah napravio preko sekundu razlike koju je održavao do kraja utrke i zasluženo pobijedio.

Njegovim odvajanjem nastavljena je međusobna borba pretedenata na naslov. Toprak se držao do zadnjih pet krugova kada je Reinih 0,7 prednosti postalo konstantno i nedostižno pa je aktualni prvak minimalno smanjio zaostatak u ukupnom poretku.

Potrebno je spomenuti i Bassanija koji je doslovno briljirao ovaj vikend. U drugoj utrci držao je cijelo vrijeme utrke četvrto mjesto s minimalnim zaostatkom, prijetio, napadao i čak prošao Reu dok je bio treći. Iza njega su ostali Rinaldi i vd Mark također relativno blizu no mladom Bassaniju nisu mogli prići.

Bodovna razlika između vodećeg Razgatlioglua i Ree sad iznosi 30 bodova i povećana je za 6 bodova u odnosu na situaciju uoči Argentine. Sigurno da je Rea nakon današnje druge utrke dobio mali vjetar u leđa u vidu samopouzdanja vidjevši da je Topraka moguće dobiti ali pred njim je sve prije nego jednostavan zadatak. No, to su utrke i sve je moguće a konačni rasplet nas očekuje na posljednjoj utrci sezone za mjesec dana u Indoneziji.

Prethodni članakDucati E-Bikes u Zagrebu
Sljedeći članakDucati najavio ulazak u eru električnih motocikala