WSBK – Assen 2023

Uoči utrke u Assenu najzanimljivija WSBK vijest odnosila se na testiranje i mogući prelazak Razgatlioglua u MotoGP slijedeće godine. Koliko će se to pokazati izvjesnim znati ćemo u slijedećim mjesecima ali sigurno mu nije pomoglo na treninzima u Nizozemskoj gdje se vrtio oko desetog mjesta. Najbrži je bio Bautista kojeg su pratili Kawasakijevi Rea i Lowes međutim unutar sekunde naguralo se 15 vozača. Do kvalifikacija se Turčin sredio pa je prvi startni red izgledao već poznato: Pole position je uzeo Bautista ispred Razgatlioglua i Ree a slijedili su ih Lowes, Redding i Locatelli. Zbog naknadne kazne, Bautista je morao startati sa četvrtog mjesta.

Utrku je poveo Rea ispred Topraka, Bautiste i Lowesa. Bila je to četvorka koja se odmah počela odvajati na kratko su se priključili Locatelli i Redding no već nakon dva kruga titanic trio je nastavio, za ostale nedostižnim ritmom. Iza njih su se u drugoj grupi borili Lowes, Redding, Bassani i Locatelli.

U petom krugu Bautista je prošao Topraka u borbi za drugo mjesto što je iskoristio Rea da malo odmakne. Bautista je vozio najbrži krug i nije dugo trebalo da se približi Rei. Počeo je i napadati što je sad pak koristilo Topraku da zadrži priključak. Rea se odlično branio nekoliko krugova ali u osmom krugu je morao propustiti Španjolca.

Bautista je nastavio s najbržim krugovima tako da je 12 krugova prije kraja imao prednost no ne toliku da bi mogao mirno odvoziti do kraja. Rea se nije predavao ali je zato Toprak za njima kasnio oko 1,4 sekunde. U drugoj grupi, s oko 4,5 sekundi zaostatka prvi je bio Bassani ispred Reddinga, Lowesa i Locatellija. Do treće grupe, koju je vodio Aegerter, odmaknuli su dodatnih pet sekundi.

U završnici nije bilo za očekivati bitnije promjene na vrhu, Bautista je s prednošću od preko dvije sekunde ušao u zadnjih pet krugova a otprilike toliko je Rea bježao Topraku. Time je pitanje podija bilo riješeno. Iza njih je Bassanija stizao Locatelli, i uspo ga proći u zadnjem krugu, dok su Lowes i Redding već ranije ispali iz utrke za četvrto mjesto.

Sprint ili Superpole utrka krenula je s odgodom, u krugu zagrijavanja Bazov BMW je eksplodirao pa je bilo potrebno provjeriti da li je došlo do izlijevanja tekućina na stazi. Nakon malog kašnjenja, utrka je krenula ali se borj krugova smanjio sa početnih 12 na 8.

Nakon prvog kruga vodio je Rea ispred Bautiste, Topraka i Lowesa. Na istom mjestu gdje je pokušao napasti u prvom krugu, Bautista je uspio u drugom. Toprak je i dalje držao treće mjesto ispred Lowesa, Bassanija, Aegertera… Bautista je sa 1.34.004 vozio najbrži krug ali se nije previše odvajao od Ree, Topraka i Lowesa, na sporijim dijelovima staze je djelovalo da su i brži od njega. Vodeća grupa pet krugova prije kraja ostalima je bježala 1,7 sekundi. Rea je do predzadnjeg kruga bio Bautisti na repu ali tada je Španjolac ubrzao na 1.33.7 što Rea nije mogao pratiti. Nisu mi ostali iza njega pa je poredak ostao isti do kraja.

Niti uoči druge SBK utrke nismo ostali bez drame, ovaj put je Lowes već pri izlasku na start završio u šljunku tako da je morao startati posljednji. U suprotnom bi se očekivala njegova četvrta pozicija, barem u početnoj fazi utrke jer je ponovno utrku poveo Bautista ispred Topraka i Ree. Titanic trio je standardno zauzimao prve tri pozicije, od četvrtog mjesta na dalje poredali su se Bassani, Locatelli, Aegerter i Redding. U trećem krugu vrlo nezgodno je pao domaći vd Mark.

U istom krugu, za razliku od prve dvije utrke, Toprak je napao i prošao Bautistu ali već tri zavoja kasnije ne samo da je Bau vratio nego ga je prestigao i Rea. Irac je nastavio pa na kratko skinuo i Bautistu. U tim međusobnim borbama stigli su ih Bassani i Locatelli. Reklo bi se aktivno, jer je Bassani odmah krenuo i sa napadima. Krug kasnije Rea je nažalost pao i za njega je utrka bila gotova.

Toprak je sa 1.34.3 odvozio najbrži krug i pokušavao držati Bautistu da ne odmakne previše a njegov timski kolega Locatelli je prošao Bassanija u borbi za treće mjesto. Za vodećim dvojcem zastajali su oko 2,5 sekundi. Toprakova namjera ostala je samo ideja jer je Bautista već u devetom krugu imao preko sekunde i pol prednosti pa je tu njihova utrka neslužbeno završila i prebacili smo se na praćenje borbe za treće mjesto. Nakon nekoliko agresivnih krugova Bassani se smirio pa je i tu izostala akcija. U samoj završnici je Aegerter pokušavao nešto protiv Bassanija međutim i to je bilo neuspješno. Zapravo, iako ga nije fizički prošao zbog kazne u zadnjem krugu Bassani je izgubio jedno mjesto pa je Aegerter službeno završio četvrti.

Prvenstvo se nastavlja za dva tjedna u Barceloni.

Prethodni članakAlfa Romeo slavi 100 godina Quadrifoglio
Sljedeći članakHyundai Kona