WSBK – Donington 2023

Superbike se vratio nakon jednomjesečne stanke a u kalendaru je prva stanica bio engleski Donington. Uobičajeno za otok, treninzi u petak vozili su se po kišnom vremenu. Najbolje rezultate ostvarili su Rea i Razgatlioglu dok je aktualni prvak ostao prilično suzdržan, što s obzirom na bodovnu razliku i nije bilo čudno, ali je i prognoza za subotu i nedjelju navjestila sunce i suhu stazu.

Kvalifikacije su završile prilično čudno, Rea je osvojio prvi Pole position ove godine nakon što su pali Bautista, Rinaldi i Bassani. Bau je zadržao drugu startnu poziciju, Petrucci je startao treći a Toprak četvrti.

Bautista je preskočio Reu na startu i poveo utrku od početka. Treći je bio Petrucci koji nije puštao Topraka. Pratili su ih u drugoj grupi Sykes, Lowes i Locatelli. Već u drugom krugu Rea je prestigao Bautistu a Toprak Petruccija pa je titanic trio ponovno nesmetano zasjeo na vrh poretka. Krug kasnije i Toprak prelazi Bautistu a Lowes se probio do četvrtog mjesta.

Toprak se sve više približavao Rei a Lowes Bautisti. Nisu to još bile prilike za direktan napad ali su smanjivali zaostatak. Barem Toprak, s obzirom da je Bautista povratkom koncentracije odmaknuo Lowesu i vratio se borbi za prvo mjesto. U šestom krugu Turčin je napao i prošao Reu ali je pola kruga kasnije Irac vratio vodstvo. Krug kasnije gledali smo isti scenarij s tim da ovaj put Rea nije vratio već još izgubio i poziciju od Bautiste. Međusobna borba usporila je ritam pa su se priključili Lowes, Petrucci i Bassani.

Toprak nije dugo izdržao na vrhu, Ducati ga je doslovno preskočio na ravnom dijelu. 16 krugova prije kraja Bau je u vodstvu krenuo nizati najbrže krugove i time vrlo rano riješio pitanje pobjednika. Toprak se trudio ali jednostavno Yamaha ne može doći blizu Ducatija. Rea je iza njih zajedno s Lowesom branio zelene boje, također bez većih izgleda da nešto naprave u prvoj utrci.

Do kraja više nije bilo promjena, Bautista je uvjerljivo osvojio prvo mjesto ispred Topraka i Ree a Petrucci i Locatelli stigli su Lowesa.

Superpole utrku je kao i jučer poveo Bautista ispred Ree i Topraka ali su ga odmah na početku obojica uspjeli proći. U grupi su još ostali Lowes, Petrucci i Locatelli. Nakon tri kruga titanic trio pojačan sa Lowesom odvojio se od ostatka kolone ali unutar grupe nije bilo promjena pozicija.

Na pola odvoženih krugova ostao je isti poredak ali su se Rea i Toprak u borbi za vodstvo malo odmaknuli od Bautiste i Lowesa. Iza njih je Locatelli prošao Petruccija. Bautista je ponovno rekordom kruga stizao sve bliže do vodećeg dvojca koji se i dalje hrvao ali napada nije bilo.

Dva i pol kruga prije kraja Toprak je dio opomenu track limita tako da je napad bio sve manje izvjestan međutim Rea je napravio grešku kad mu je noga skliznula s oslonca čime je dozvolio Topraku da se ponovno približi. Turčin nije čekao dodatnu pozivnicu već je u predzadnjem krugu napao i prošao. Rea je pokušavao vratiti ali su u u međusobnom obračunu izgubili vrijeme pa ga je par zavoja prije kraja prestigao Bautista. Srećom za Topraka, nije bilo vremena da napadne i njega pa je Turčin zabilježio pobjedu u Superpole utrci.

Prvo startno mjesto u drugoj SBK utrci Toprak je odlično iskoristio i uspio povesti utrku ispred Bautiste, Ree, Locatellija, Petruccija, Bassanija… međutim tada u osmom zavoju Petrucci nakon highsidea jedva ostaje na kotačima no iza njega na istom mjestu padaju Baz, Sykes i Rinaldi nakon čega je utrka bila prekinuta.

Nakon ponovljenog starta Bautista i Rea izgurali su Topraka na treće mjesto no Turčin je već u prvom krugu vratio drugo mjesto protiv Ree a krug kasnije stigao je i Bautistu. Tom prilikom ga je izgurao toliko da je rupu iskoristio Rea i ugurao se na drugo mjesto. Toprakovo vodstvo trajalo je cijeli početni dio utrke ali nije uspijevao odmaknuti agresivnom Rei niti Bautisti koji je Rei bio na repu. Realno je Toprak bio sporiji ali vrlo teško ga je dobiti na kočenju.

Tek je u desetom krugu Bautista napao i prošao Reu. Irac je odmah zaostao za Bautistom i tu je njegov napad na prva dva mjesta završio. Točno na pola utrke, dva kruga kasnije, nakon duge ravnice Bautista je uspio proći Topraka koji se nije predavao već je vraćao poziciju ali opet bi na ravnim dijelovima morao pustiti Španjolca. Kako je utrka odmicala tako se razlika između njih povećavala. Za to vrijeme je Petrucci napadao Lowesa i Reu tražeći svoje mjesto na podiju. Tri kruga prije kraja imao je treće mjesto. Iza njega je i Redding na BMWu prošao Lowesa i ciljao Reu pa ubrzo prošao i njega. Nakon toga više nije bilo promjena u poretku. Nova pobjeda za Bautistu, Toprak odličan drugi a Petrucci je osvojio svoj prvi WSBK podij. Zanimljivo je i da je BMW završio ispred oba tvornička Kawasakija.

Slijedeći WSBK vikend počinje 14.07. u Imoli.

Prethodni članakNovi Piaggio Beverly i Piaggio MP3 300 DEEP BLACK
Sljedeći članakUzbudljiva suradnja Disneya i Vespe